Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Samen het virus afremmen en onze courage niet verliezen

Samen het virus afremmen en onze courage niet verliezen

  • 19/03/2021

De coronamaatregelen wegen na een jaar bij iedereen zwaar door. En de curves stijgen helaas weer. Nu moeten we volhouden en de maatregelen volgen om ons perspectief te vrijwaren. Daarom vragen we aan het Overlegcomité: rem het virus af, maar niet onze courage en ondernemingszin. 
 

Wat we de laatste dagen zien, is geen goed nieuws. De coronacijfers bevinden zich niet meer op een plateau, maar stijgen snel. En we weten welke verwoestende kracht er van een exponentieel stijgende curve kan uitgaan. We moeten absoluut vermijden dat het effectief tot een derde golf komt. Dat is al maandenlang het leidmotief van Voka, en dat blijft het ook nu.

Zoals we de voorbije maanden keer en keer hebben gedaan, roept Voka ook nu weer de bedrijven, onze medewerkers en burgers op om de veiligheidsmaatregelen te blijven opvolgen. Op die manier strijden we met z’n allen mee tegen de verspreiding van dit vreselijke virus én zorgen we ook voor onze zorg, die momenteel helaas weer in de vuurlinie van deze pandemie staat. 


 

We blijven ijveren voor een normalisering van ons werken en leven. Maar we weten ook dat dit enkel lukt met betere cijfers.

Hans Maertens

Maar na een jaar crisis moeten we erover waken dat ook onze courage, onze ondernemersspirit, onze grinta stilaan niet onherroepelijk besmet raakt. Liefst 9 op de 10 Vlaamse ondernemingen maken zich zorgen over het welzijn van hun medewerkers. Dat toont de recentste enquête van Voka bij 800 bedrijven aan. Bijna de helft is zelfs in grote mate bezorgd. 

En ook de Vlaamse ondernemers zelf dreigen de courage te verliezen: ze blijven ongerust over de economische situatie. Sinds november, toen de nieuwe lockdownmaatregelen voor extra pessimisme zorgden, lieten onze maandelijkse enquêtes een geleidelijke verbetering zien in het economische klimaat. Maar die positieve trend lijkt nu terug stilgevallen.

Na overleg met premier Alexander De Croo eerder deze week is er, wanneer de cijfers het toelaten, perspectief op terugkeermomenten gekomen, waarbij medewerkers die moeten telewerken weer even naar de bedrijfsvloer mogen. Ook zijn er maatregelen op komst om meer sneltests te gebruiken op de werkvloer. Stappen die heel wat ondernemingen en medewerkers de courage geven om samen door te gaan.

Onze vraag aan het Overlegcomité van vandaag is dan ook: geef die voorzichtige courage nu geen knak. Want het is net die courage die ons hier mentaal én economisch door sleurt.

Gelukkig weten we ook welke recepten werken om de virusverspreiding te vertragen. Met stip op één staat de vaccinatie. We moeten er alles aan blijven doen om die vaccinatie op een veilige manier te blijven versnellen. Testen zijn het tweede wapen om tegen het virus te vechten. Ik doe dan ook een oproep aan de politiek: ga volop voor vaccinatie en maak meer gebruik van sneltests mogelijk. Wees wijs en kies de economisch minst schadelijke wapens om dit virus te bestrijden. 

Ik doe ook een oproep naar onze ondernemingen: wees wijs en organiseer geen enkel onnodig sociaal contact de komende weken. We blijven ijveren voor een normalisering van ons werken en leven. Maar we weten ook dat dit enkel lukt met betere cijfers.

De start van de lente is nog niet de start van het nieuwe normaal. Maar ons perspectief en onze courage: die moeten en zullen we bovenaan onze en alle andere agenda’s blijven zetten. Vandaag, morgen, en zo lang het nodig is.


Samen gaan we door en samen gaan we ervoor,

 

Hans Maertens

Gedelegeerd bestuurder Voka

Contactpersoon