Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Samen het beste scenario schrijven voor een succesvolle overname, da’s Familio!”

“Samen het beste scenario schrijven voor een succesvolle overname, da’s Familio!”

  • 03/03/2022

"Familio heeft me doen inzien dat een overname geen zwart-wit verhaal hoeft te zijn" aldus Héloïse Viérin, dochter van Régine Yvergneaux - medeoprichter en bestuurder van Van Cronenburg. Benieuwd hoe moeder en dochter Familio hebben ervaren? Lees dan zeker dit artikel.

Familio

 

Dag Régine en Héloïse, wie zijn jullie en wat doen jullie in het dagelijkse leven?

Régine: Ik ben Régine Yvergneaux, medeoprichter en bestuurder van Van Cronenburg. Ik ben een beetje een duizendpoot met veel interesses, bijgevolg draag ik veel petjes binnen het bedrijf. Momenteel zijn we op een punt gekomen dat de generatiewissel er stilaan zit aan te komen, wat een nieuwe maturiteitsverwerving vraagt. Ons bedrijf groeit en naast digitalisering, moeten we nieuwe sleutelposities binnen het bedrijf aanstellen. Je hoort wel vaker dat oprichters zich overal binnen het bedrijf bevinden, maar op een zeker moment is het echt noodzakelijk om de persoon in die sleutelposities stilaan te vervangen. Dat is echt exact het stadium waar we ons bevinden: de toekomst voorbereiden.

Héloïse: Ik ben Héloïse Viérin, de dochter van Regine. Sinds een jaar werk ik fulltime bij Van Cronenburg als projectleider. Voorheen had ik er al verschillende studentenjobs gedaan, gaande van het helpen bij het inpakken en een stukje accounting. Als projectleider geef ik een project vorm van A tot Z. Ik heb contact met de klant, ik stel het project voor aan hen a.d.h.v. plannen en foto’s, ik stel een gedetailleerd plan op a.d.h.v.  hun keuzes, ik volg de productie op… ik ga eigenlijk bij alle metiers van het bedrijf hulp vragen voor mijn project zodat alles nadien correct geleverd en geplaatst kan worden.

De trajecten zijn niet enkel leerrijk maar ook gewoon leuk vanwege de mensen die je ontmoet en de verschillende thema’s die je samen bespreekt.

Régine Yvergneaux, medeoprichter en bestuurder van Van Cronenburg

Wat is jullie ervaring met Familio en waarom hebben jullie besloten om deel te nemen aan het traject?

Régine: Op het moment dat we werden benaderd om deel te nemen aan Familio, was nog geen een van de kinderen actief in het bedrijf en hadden ze ook nog geen signaal gegeven dat ze graag in het bedrijf zouden stappen. Ik dacht dat het nog te vroeg was, maar nadat we het hadden besproken met de kinderen hebben we het toch een kans gegeven om te zien wat het zou geven. Na afloop van het traject kan ik zeggen dat Familio heel wat zaken in stroomversnelling heeft gebracht. We zijn er dan ook enorm tevreden over. Er werden thema’s aangehaald die voor een eerste keer besproken konden worden. Het was een eerste kennismaking met alle zaken die bij een overname komen kijken. Momenteel zijn we nog niet effectief begonnen met het implementeren van een overname op een formele manier, maar er zijn wel zaken in gang gebracht die niet meer terug te keren zijn. Dankzij het traject zijn er bepaalde zaken bespreekbaar gemaakt waar we nu explicieter mee omgaan. Het family charter is nog niet gemaakt, maar het zit wel al in ons achterhoofd. Dat geldt ook voor het financiële aspect. Het traject heeft heel wat nieuwe dingen bespreekbaar gemaakt en onze ogen geopend voor aandachtspunten. Héloïse start binnen enkele maanden ook aan een ander traject binnen Voka, namelijk Plato Next Generation. Familio heeft ons echt de goesting gegeven om trajecten te volgen. De trajecten zijn niet enkel leerrijk maar ook gewoon leuk vanwege de mensen die je ontmoet en de verschillende thema’s die je samen bespreekt. Tijdens het traject van Familio kwamen ook externe gezinnen met een familiebedrijf hun verhaal delen. Voor ons was dat vaak veel interessanter dan puur theorie, omdat je er echt wat aan hebt in de praktijk. Het zijn niet persé exact dezelfde situaties als die van ons, maar het helpt zeker wel met het inzien hoe we met bepaalde zaken moeten omgaan. Je merkt ook dat er overal challenges zijn. *Héloïse bevestigd*. Dan denken wij opgelucht ‘oef, we zijn niet de enigen’. Het zijn echte eye-openers die ons helpen relativeren.
 

Hebben jullie iets waardevols ontdekt tijdens het traject of wat is jullie bijgebleven?

Régine: We hebben héél veel bijgeleerd!

Héloïse: Dankzij Familio heb ik het inzicht verkregen dat een overname geen zwart-wit verhaal hoeft te zijn. Het is niet omdat je aandelen zal hebben in de toekomst, dat je per sé bestuurder van het bedrijf moet zijn. Met het eventueel aanstellen van een externe bestuurder schept dat mogelijkheden om een rol te kiezen die beter aansluit bij je eigen kwaliteiten en passies. Het idee dat je bij de overname meteen bestuurder moet worden zet soms te veel druk op de schouders van de jonge generatie. Terwijl eigenlijk alles mogelijk is. Als er interesse is, maar je nog niet klaar bent om dat petje te dragen op het moment dat de eerste generatie er uit wil stappen, dan kan er een transitieperiode plaatsvinden met een externe CEO. Dat is bijvoorbeeld iets waar we vroeger helemaal nog niet over hadden nagedacht. Met de druk die nu weg is, zie je helder welk pad je zelf wil bewandelen.

Régine: Exact. Het haalt gewoon zoveel druk weg. Het kostbare zit zich echt in het deblokkeren van bepaalde gedachten en het verkrijgen van bepaalde inzichten. Doordat alles bespreekbaar wordt, kom je eindelijk te weten wat er zich in de achterhoofden afspeelt. Het mooiste om te horen was voor mij uiteraard dat mijn twee oudste kinderen bevestigden dat ze echt wel interesse hebben om in het bedrijf te stappen. Voorheen waren ze steeds erg voorzichtig met dergelijke uitspraken. Bij een overname heersen veel complexe gevoelens, dat hebben we ook gemerkt in de groep. Kinderen zijn zeer bang om de fakkel over te nemen van de ouders, en er is een zeer dunne lijn tussen het enthousiasmeren van uw kinderen voor de baby die je hebt gecreëerd, waarvan je denkt 'ik heb toch het mooiste bedrijf ter wereld opgericht’, zonder hen die druk op te leggen. Het ene kind zal dit als druk ervaren als je er over spreekt, het andere kind zal ontgoocheld zijn als je er niet over spreekt. Door gelijkaardige gezinnen samen te brengen, creëer je eigenlijk een platform waar alles gezegd kan worden. Dat is echt het grootste geschenk hierin. Het is geen gemakkelijke kwestie, dat hebben we gezien bij vele gezinnen. Het is niet omdat het jouw kind is en hij of zij jouw dna heeft, dat het ook het ondernemerschap in zich heeft. Je kind kan ook andere kwaliteiten en passies hebben, maar door de aanvulling van een externe medewerker kan je dit zo toch verderzetten. In Familio is het de bedoeling om samen tot het beste scenario te komen.  
 

Wil je meer informatie over dit groeitraject? Laat hieronder je gegevens achter en wij contacteren je zo snel mogelijk!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Familiebedrijven - Partnerships