Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • SAMEN GROEIEN: Tien ideeën en vijf O’s voor meer vrouwen aan de top tegen 2030

SAMEN GROEIEN: Tien ideeën en vijf O’s voor meer vrouwen aan de top tegen 2030

  • 10/12/2020

In het Plan Samen Groeien zet Voka in op meer vrouwelijk ondernemerschap. Maar hoe zorgen we dat er meer vrouwen aan de top geraken? Op ons online event ‘de 5-daagse van de groei’ gingen we hierover met vrouwelijke topondernemers in gesprek. Ontdek hier tien ideeën die uit de sessie kwamen. Wat kunnen vrouwen zelf doen? Wat moeten organisaties en de overheid doen? 

Dat topideeën echt wel nodig zijn om meer vrouwen aan de top te krijgen, is geen geheim. Slechts 15% van de keynotes op congressen gebeurt door een vrouw, een gemiddelde directieraad wordt voor slechts 18% bevolkt door vrouwen, en maar 14% van de burgemeesters is een vrouw. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: 33% van de ondernemers is vrouw (dat gaat toch al de goede richting uit) en de federale regering telt 50% vrouwelijke ministers. Dat is een getal dat we ook minimum in de andere categorieën moeten kunnen halen tegen 2030, zo luidde de ambitie tijdens de 5-daagse van de groei. 


Tien ideeën en vijf O's voor meer vrouwen aan de top

Onderwijs

1. Gelijkheid en ‘hokjesdenken’ over jongens en meisjes in het onderwijs kan beter: STEM-richtingen moeten meer nog dan vandaag volop gepromoot woorden, ook bij meisjes. Ook leerkrachten moeten hierin meegetrokken worden. Dat kan onder meer door in de klassen inspirerende vrouwelijke ondernemers of wetenschappers aan het woord te laten.

2. Onderwijs moet naast aandacht voor kennis, nog meer aandacht hebben voor skills als empathie, creativiteit en communicatie. Want het zijn dé skills voor toekomstig leiderschap. En net die eigenschappen vinden we het vaakst terug bij vrouwen. 

Organisaties

3. Meten is weten. Bedrijven en organisaties moeten in kaart brengen welke kansen vrouwen krijgen binnen de organisatie: wie stroomt in, wie kan promoveren, wie verlaat het bedrijf.

4. Organisaties moeten een cultuur installeren waar iedereen de kans krijgt om te groeien, ook wie niet fulltime werkt. Bijzondere aandacht moet daarbij gaan naar voldoende experimenteerruimte: falen mag, zolang je er maar uit leert.

5. Organisaties en bedrijven moeten hun selectieprocedure aan een grondige (gender)screening onderwerpen. En ook de selectie van de raad van bestuur hoort daarbij: positieve discriminatie kan soms geen kwaad, de bedrijven zelf zullen er ook wel bij varen want diversiteit en nieuwe (vaak typisch vrouwelijke) waarden, zullen in de toekomst enkel belangrijker worden.

6. Organisaties en bedrijven moeten meer flexibiliteit inbouwen in de arbeidsorganisatie, ook na COVID-19.

Ontzorging

7. Er moet een legaal statuut komen en een betrouwbaar netwerk voor kinderoppassers aan huis. Huishoudhulp moet toegankelijk en betaalbaar zijn.

Oerkracht

8. Vrouwen moeten meer in hun eigen kracht geloven en er durven voor gaan. Tijdens een van de break-outsessies werd het idee geopperd een ‘durf-app’ te ontwikkelen waarmee vrouwen hun nieuwe carrièresprongen en successen kunnen delen. Overigens is er niets mis mee om je te laten coachen om de kortste weg naar de top te bereiken. Als je er met passie voor gaat, dan inspireer je ook andere vrouwen. Dan zul je ook positieve energie uitstralen, ook binnen het gezin waar ‘kwalitijd’ zal primeren boven kwantiteit.

9. Vrouwen (en mannen) moeten vrouwen meer promoten. Ook in raden van bestuur en directiecomités. 

Overheid

10. De overheid moet bovenstaande ideeën zoveel mogelijk faciliteren en ook zelf het goede voorbeeld geven.
 

percentages vrouwen in topfuncties
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce