Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • SAMEN GROEIEN: 3 werven om onze economische groei op te krikken

SAMEN GROEIEN: 3 werven om onze economische groei op te krikken

  • 10/12/2020

In het Plan Samen Groeien zet Voka in op gezonde en gedeelde groei. Maar hoe kunnen we die bereiken? Op ons online event de ‘5-daagse van de groei’ boog een panel van topeconomen zich over deze vraag. Drie grote werven kwamen daarbij uit de bus.

1.    Zorg voor een efficiëntere overheid en minder regeltjes

Er is te veel regulering in ons land. Dat remt onze productiviteit en dus ook onze groei, zo werd in het panel opgeworpen. Ook grote investeringsprojecten slepen aan omdat ze te lang op vergunningen moeten wachten. Bovendien worden markten afgeschermd waardoor er te weinig concurrentie is, en zo minder incentives tot meer productiviteit.

Minder regulering moet een topprioriteit zijn en is ook een goedkope ingreep voor de overheid, die veel kan opleveren. 

2.    Leg de lat hoger in het onderwijs

Sterk onderwijs is essentieel voor groei op langere termijn, maar in Vlaanderen kampt dat met een structureel probleem. Er is een problematische trend waarbij we steeds slechter scoren op allerhande parameters met betrekking tot de kwaliteit van ons onderwijs.

Dat terwijl onze groei sterk samenhangt met ons ‘menselijk kapitaal’. Want om onze productiviteit en zo onze groei op te krikken moeten we slimmer gaan werken.

3.    Wakker de ondernemersspirit aan

Het aantal gecreëerde ondernemingen in België is relatief laag tegenover in andere landen. Dat heeft er ook mee te maken dat we te weinig een ‘ondernemerscultuur’ hebben in ons land, stelde men in het panel.

Die ondernemersspirit kan in het onderwijs worden aangewakkerd via heel concrete projecten. Zo zouden kinderen al vanop jonge leeftijd met de klas bij lokale ondernemers kunnen langsgaan om van het ondernemerschap te proeven. 

imu - vzw - obd
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce