Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Samen bouwen aan een succesvol familiebedrijf

Samen bouwen aan een succesvol familiebedrijf

  • 28/04/2023

In 1988 startten Lode en Tania Weygers bouwbedrijf Bouw-Service op. De voorbije 35 jaar realiseerden ze samen met hun team mooie bouwprojecten. In augustus 2022 kwam dochter Kirsten mee aan boord. Hoe is het om als familie samen te werken? Waar liggen de grootste uitdagingen? En hoe ondersteunt Voka – KvK Limburg hen hierbij?

Kirsten en Lode Weygers (Bouw-Service)


Vakmanschap, ervaring en een proactieve aanpak met oog voor persoonlijke begeleiding. Met die troeven maakt Bouw-Service de bouwdromen van bouwheren waar. “We bouwen en renoveren de meest uiteenlopende constructies”, bevestigt Kirsten. “Onze bouwprojecten bestaan uit appartementsbouw, sleutelop-de-deur, totaalrenovaties, utiliteits- en industriebouw en beton- en funderingswerken. Als familiebedrijf spelen we kort op de bal en zijn we nauw betrokken met onze medewerkers.”

"Voor buitenstaanders lijkt het alsof 'dochter zijn van' een luxepositie is, maar dat is helemaal niet zo."

Duidelijk afgebakende taken

Binnen Bouw-Service zijn de taken per familielid duidelijk afgebakend. Kirsten: “Terwijl mijn vader zijn ruime technische expertise inzet bij de opvolging van werven, staat mijn moeder onder meer in voor het financieel beheer en personeelsbeleid. Bij deze taken worden ze vakkundig ondersteund door ons hechte team van administratieve medewerkers, calculators, projectleiders, arbeiders en magazijniers. Het was nooit mijn intentie om in het familiebedrijf te stappen. Daarvoor hadden mijn broer en ik in onze kinderjaren te veel stress en zorgen in het drukke leven van onze ouders gezien. Tijdens mijn studies deed ik vakantiewerk bij Bouw-Service. Al snel bleek ik een match te voelen. Bij mijn broer was het net omgekeerd. Na mijn ingenieursstudies moest ik van mijn ouders eerst enkele jaren werkervaring opdoen in andere bedrijven. Maar in mijn job in een studiebureau voor een andere werkgever voelde ik dat ik iets miste. Uiteindelijk besloot ik na twee jaar om bij Bouw-Service te starten. Ik kreeg meteen de kans om te proeven van diverse taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor heb ik vandaag een gevarieerd takenpakket, van boekhouding, personeelsbeleid en marketing tot de bouwtechnische werfopvolging en nazorg. Op deze manier krijg ik voeling met het bedrijf. Dit helpt mij te kiezen welke taak ik binnen het bedrijf wil doen.”

Blindelings vertrouwen in elkaar

Samenwerken als familieleden is en blijft een unieke ervaring. “We zijn erg goed op elkaar ingespeeld”, zegt Lode. “Onuitgesproken weten we wat we van elkaar verwachten en waar we naartoe willen.” In een familiebedrijf liggen echter ook mogelijke aandachtspunten op de loer. “Er is het psychologische aspect, waarbij je professionele problemen letterlijk mee naar huis neemt”, waarschuwt Kirsten. “De afstand tussen werk en privé is vaak erg klein. Dit maakt het soms moeilijk om het werk los te laten.” Een ander aandachtspunt is dat het voor buitenstaanders lijkt alsof ‘dochter zijn van’ een luxepositie is. “Dit is echter helemaal niet zo. Want omdat ik me wil bewijzen tegenover mijn ouders, leg ik mezelf automatisch meer druk op. Omgekeerd is dit ook het geval. De lat ligt dus onuitgesproken hoger tussen ons drieën.”

Inspirerende Voka-activiteiten

De opleidingstrajecten en netwerkactiviteiten van Voka bieden Kirsten en haar ouders voldoende houvast en structuur om Bouw-Service klaar te stomen voor de toekomst. “Ik volgde al het leerrijke Next Gen-traject. Samen met mijn ouders volg ik ook opleidingen van de Kameracademie en nemen we deel aan het traject ‘Het blijft in de familie’, met Carolien Houbrechts als adviseur. Voor de toekomst van onze onderneming is het belangrijk om een duidelijk stappenplan te hebben. De input van de deskundige Voka-sprekers is alvast goud waard!”

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie