Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • RSZ-tool is nutteloos en de druppel te veel voor ondernemers

RSZ-tool is nutteloos en de druppel te veel voor ondernemers

  • 26/03/2021

Werkgevers zouden vanaf morgen een RSZ-tool moeten invullen waarin ze op maandbasis de aantallen van medewerkers aangeven die wel en niet telewerken. De federale regering wil op die manier beter controleren of het verplichte telewerk wel wordt nageleefd. Voor Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is deze tool nutteloos en een bijkomende administratieve formaliteit. De RSZ-tool zal ons niet meer doen telewerken terwijl dat toch het doel zou moeten zijn. Het maakt het ondernemers opnieuw lastiger. Het lijkt ‘maar’ een tool met ‘maar’ twee cijfers. Het is voor onze ondernemingen de druppel te veel. Trek de tool in en overleg in het vervolg eerst met de werkgevers alvorens hen een snelsnel bijeengeharkte beslissing op te dringen.

Vanuit de federale regering verzekert men ons dat de tool erg licht is opgevat. Slechts twee cijfers moeten één keer per maand worden doorgegeven: het totaal aantal personeelsleden per vestiging en het aantal niet-telewerkers. Voor bedrijven waar in ploegen wordt gewerkt, waar het werk afhankelijk is van de bestellingen of van het weer is dat een uitdaging. Correcte cijfers een maand op voorhand ingeven is eenvoudigweg onmogelijk. Hoe dit zal bijdragen tot meer telewerk? Wij zien het niet.

Dit is geen manier van werken. Op woensdag beslist het Overlegcomité dat er vanaf zaterdag door elke werkgever een formulier over telewerk zal moeten worden ingevuld. Het is vrijdag en we weten amper meer. Wat als de tool niet wordt ingevuld? Is de tool ook van toepassing op bedrijven die al maandenlang gesloten zijn? Een brede maatregel als deze voer je niet snelsnel op twee dagen tijd in. Overleg met de werkgevers is het minste wat we mogen verwachten.

Alle werkgevers hebben trouwens al maandenlang een eigen systeem opgezet om telewerkers te registreren. En die systemen werken. Het aantal besmettingen op bedrijfsvloeren is beperkt. Het rondstrooien van foute cijfers daarover moet dringend stoppen.

Voka West-Vlaanderen vraagt om de RSZ-tool met de bijkomende administratieve rompslomp niet morgen in te voeren. Anders zal de RSZ-tool het draagvlak voor het verplichte telewerk ondermijnen in plaats van te versterken.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag