Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ronny Van Broekhoven, Nieuwe voorzitter Voka Mechelen-Kempen

Ronny Van Broekhoven, Nieuwe voorzitter Voka Mechelen-Kempen

  • 08/04/2021

Ronny Van Broekhoven volgt Jan Scheirs op als voorzitter van Voka Mechelen-Kempen.

Yes. We mogen het ein-de-lijk zeggen. The word is out. Onze Voka-Kamer heeft een nieuwe voorzitter. Een ‘nieuwe oude’ 
eigenlijk. Want wie Voka al even volgt, zal Ronny Van Broekhoven kennen. Topman van AGC Glass Europe in Mol en acht jaar geleden al voorzitter van Voka Kempen. Het fundament voor de succesvolle fusie met Voka Mechelen? Mee gelegd en uitgedragen door ‘de man uit Balen'.

Opgelet: praten met Ronny werkt aanstekelijk. Na vijf minuten krijg je goesting om zelf te gaan ondernemen. Die ‘goesting’ heeft Ronny zelf terug te pakken gekregen. “Een onweerstaanbare goesting”, zo omschrijft hij zelf zijn comeback bij de Kamer. Goesting om u als ondernemer écht vooruit te helpen. In de grootste economische crisis ooit in vredestijd. Goesting om de regio Mechelen-Kempen nog meer op de kaart te zetten. Goesting om het ondernemerschap in z’n geheel naar een nog hoger niveau te tillen. Ronny neemt de fakkel over van Jan Scheirs. Lees zeker het interview in dit magazine, wat verderop. Een terechte ode aan Jan. Want de sterke en groeiende Voka-Kamer die er vandaag staat, is voor een groot deel zijn werk.Tom Laveren: gedelegeerd bestuurder. Ronny Van Broekhoven: voorzitter. Met die tandem gaan we er de komende maanden en jaren vol tegenaan. Ons DNA is in ieder geval een match. We zijn beiden winnaars. En we willen beiden vooral dat u als ondernemer de meerwaarde van onze Voka-Kamer voelt. Door ons netwerk te gebruiken. Door één van onze opleidingen en trajecten te volgen. Of u te laten bijstaan door ons team Belangenbehartiging. Om uw dossier op de juiste tafel te krijgen. De vorige 268 woorden van dit voorwoord gingen vooral over Voka. Laat het duidelijk zijn dat het vooral om u zal draaien en over u zal gaan. Dat is onze belofte. Er volgt nog een roadtrip. Doorheen de regio. Om elkaar face to face te zien, in alle veiligheid. Er ligt veel werk op de plank. Maar onze goesting is onweerstaanbaar. Hopelijk tot snel. 

ik wil altijd winnen en de komende jaren gaan we dat samen doen

Comebacks zijn van alle tijden. We zien ze in de sport, de showbusiness en recent met Frank Vandenbroucke nog op het nationale politieke toneel. Met het aantreden van de nieuwe voorzitter pakte Voka – KvK Mechelen Kempen ook uit met een comeback die kan tellen. Het mandaat van Jan Scheirs was afgelopen en op 25 maart gaf hij de fakkel door aan Ronny Van Broekhoven. “De goesting om opnieuw een actieve rol binnen de Kamer op te nemen was onweerstaanbaar”, zegt Ronny Van Broekhoven. “Ik kijk er enorm naar uit om Voka Mechelen Kempen de komende jaren verder te laten groeien.”

Ronny Van Broekhoven is uiteraard geen onbekende binnen Voka Mechelen-Kempen. Als voorzitter van Voka Kempen was hij – samen met Jan Scheirs, die toen voorzitter was van Voka Mechelen – de drijvende kracht achter de fusie tussen de twee Kamers. We kunnen ze dus een beetje de Founding Fathers van Voka – KvK Mechelen-Kempen noemen. Het leek ons dan ook een goed idee om dit duo samen te brengen met onze gedelegeerd bestuurder Tom Laveren voor een goed gesprek over het verleden, het heden en vooral de toekomst van de nog jonge fusiekamer. “Ons de Founding Fathers noemen is misschien een beetje te veel eer”, lacht Jan Scheirs. “Maar we waren als voorzitters zeker een belangrijke factor. Noem ons misschien beter de motor van de fusie. Ik ben voorzitter geworden van Voka Mechelen in 2016 op het ogenblik dat de toenadering met Voka Kempen al aan de gang was. Ronny en ik konden het vanaf dag 1 zeer goed vinden met elkaar en qua visie stonden we op dezelfde lijn. Dat was natuurlijk een ongelofelijke troef, aangezien wij als voorzitters degene waren die de leden van onze raad van bestuur – en in het verlengde al de leden-bedrijven – moesten overtuigen van de meerwaarde van de fusie voor de beide Kamers.”

Het feit dat er na amper drie jaar eigenlijk niet meer over de fusie gesproken wordt, is het mooiste bewijs dat Jan zijn job zeer goed gedaan heeft.

Eigenheid bewaren

“We vonden het beiden zeer belangrijk dat onze regio’s hun eigenheid niet zouden verliezen”, vult Ronny Van Broekhoven aan. “Het doel was om sterker te worden en het aanbod naar onze leden toe te verbreden én te verdiepen, maar om ook voldoende aandacht te blijven hebben voor de lokale werkingen en initiatieven. We moesten een Kamer worden die het volledige Voka-pakket kon aanbieden. Aangezien het DNA van onze twee organisaties zeer gelijkaardig was en de regio’s dezelfde kijk op ondernemen hebben, vonden we snel een consensus. Op 1 januari 2018 was de fusiekamer Voka Mechelen-Kempen dan ook een feit. We maakten de afspraak dat Jan – die pas recent aan zijn mandaat begonnen was – voorzitter van de fusiekamer zou worden en dat is een beslissing die zeer goed uitgepakt heeft. Want Jan heeft tijdens die eerste, altijd moeilijke jaren bij een fusie, zijn rol perfect gespeeld.” 

Puzzel viel in elkaar

“Het belangrijkste was om ons niet vast te rijden in details”, vertelt Jan Scheirs. “We moesten zo snel mogelijk een hecht team worden en de sterktes van de beide Kamers overnemen en de zwaktes achterlaten. Dankzij de inzet van de hele ploeg en de komst van Tom Laveren als gedelegeerd bestuurder begin 2019 viel die puzzel snel in elkaar. Tom was en is echt de juiste man, op de juiste plaats. Hij is jong, fris, zit vol ideeën en brengt een nieuwe wind in de organisatie. Wanneer je als voorzitter kan samenwerken met zo’n sterke gedelegeerd bestuurder, dan is de opdracht eigenlijk heel gemakkelijk.” 

Solide fundamenten

“Ik ben uiteraard heel blij met de lovende woorden van Jan”, zegt Tom Laveren. “Maar nu doet hij zichzelf toch serieus te kort hoor. Jan Scheirs heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in het slagen van deze fusie. Op bepalende momenten was hij zeer sturend en heeft hij ook altijd zijn verantwoordelijkheid genomen. Als ik hem nodig had, was hij er. Het is Jan zijn verdienste dat de fundamenten van onze nieuwe Kamer zeer sterk zijn. Als operationele mensen bouwen wij verder op die solide basis.” “Het feit dat er na amper drie jaar eigenlijk niet meer over de fusie gesproken wordt, is het mooiste bewijs dat Jan zijn job zeer goed gedaan heeft”, vult Ronny Van Broekhoven aan. “Jan heeft de vijfendertig bestuurders – waarvan ik er ook eentje was – snel op één lijn gekregen en gehouden. Ik durf vandaag zeggen dat op dit moment niemand binnen de organisatie – niet bij de medewerkers en niet bij de leden – spijt heeft van de fusie. En ook bij Voka in Brussel hebben we een zeer goede naam en wegen we zwaarder door dan vroeger. Dat is deels door de schaalvergroting, maar zeker ook door de duidelijke en inhoudelijk sterke boodschap die Jan daar de afgelopen hij zeer sturend en heeft hij ook altijd zijn verantwoordelijkheid genomen. Als ik hem nodig had, was hij er. Het is Jan zijn verdienste dat de fundamenten van onze nieuwe Kamer zeer sterk zijn. Als operationele mensen bouwen wij verder op die solide basis.” “Het feit dat er na amper drie jaar eigenlijk niet meer over de fusie gesproken wordt, is het mooiste bewijs dat Jan zijn job zeer goed gedaan heeft”, vult Ronny Van Broekhoven aan. “Jan heeft de vijfendertig bestuurders – waarvan ik er ook eentje was – snel op één lijn gekregen en gehouden. Ik durf vandaag zeg gen dat op dit moment niemand binnen de organisatie – niet bij de medewerkers en niet bij de leden – spijt heeft van de fusie. En ook bij Voka in Brussel hebben we een zeer goede naam en wegen we zwaarder door dan vroeger. Dat is deels door de schaalvergroting, maar zeker ook door de duidelijke en inhoudelijk sterke boodschap die Jan daar de afgelopen jaren gebracht heeft.” 

Ik ben ervan overtuigd dat de organisatie klaar is voor de toekomst. Met Tom staat de juiste man aan het roer en in Ronny heb ik alle vertrouwen.

Cirkel is rond

Na drie mooie jaren als voorzitter van Voka Mechelen-Kempen is het nu tijd voor Jan Scheirs om een stap opzij te zetten. “Ik doe dit met een zeer goed gevoel”, vertelt de afscheidnemende voorzitter. “In totaal ben ik 6,5 jaar voorzitter geweest, de drie laatste jaren van de fusiekamer en voor mij is de cirkel rond. We hebben samen een mooi parcours gereden en ik ben ervan overtuigd dat de organisatie klaar is voor de toekomst. Met Tom staat de juiste man aan het roer en in Ronny heb ik alle vertrouwen. Ik wens hem alle succes, maar weet gewoon dat het goed gaat komen. Zelf zal ik altijd een band met Voka behouden en als ze me nodig hebben, zal ik er staan. Angst voor het zwarte gat moet ik niet hebben, want er liggen genoeg uitdagingen in mijn eigen bedrijf en bij mijn voetbalclub KSK Heist, die ik als voorzitter graag zo snel mogelijk naar Pro League 1B wil loodsen.” 


Weerbaarheid getoond

De toekomst van Voka Mechelen-Kempen ligt dus de komende jaren in de handen van het nieuwe duo Tom Laveren en Ronny Van Broekhoven. En op dit ogenblik is het heel moeilijk om te voorspellen wat die toekomst gaat brengen. “Het minste wat we kunnen zeggen is dat we een speciaal jaar achter ons heb ben liggen”, zegt Tom Laveren. “Een jaar waarin we als organisatie hebben moe ten tonen dat we weerbaar zijn en over heel wat veerkracht beschikken. Op enkele weken tijd hebben we onze werking moeten omgooien. Heel de ploeg is gaan thuiswerken en al onze events, opleidingen en trajecten hebben we in een virtueel jasje moeten stoppen. Dat heeft veel werkkracht en vooral veel creativiteit gevraagd, maar heeft ook aangetoond dat we zo’n huzarenstuk tot een goed eind kunnen brengen. Hopelijk gaat de toestand nu snel stabiliseren en kunnen we stilaan onze normale werking hervatten. Want de grootste kracht van Voka zit nog steeds in het netwerk en in de ontmoetingen tussen ondernemende mensen.”

Het lijkt wel of ik iets heb met crisismomenten”, vertelt Ronny Van Broekhoven. “Bij de start van mijn eerste voorzitterschap in 2013 zaten we volop in een economische crisis en vandaag vechten we met z’n allen tegen de coronacrisis. Als we het voorbije jaar één ding geleerd hebben, is het dat je als organisatie snel moet kunnen reageren. Dat geldt voor ons, maar ook voor onze leden. Deze gaan daarom de volgende maanden onze hulp zeker kunnen gebruiken. Voor heel wat kmo’s gaat de kennis en kunde van Voka net datgene zijn wat hen over de streep gaat trekken. Dat is een verantwoordelijkheid die we moeten en zullen opnemen.”

De goesting om opnieuw een actieve rol binnen de Kamer op te nemen was onweerstaanbaar.

Belangenbehartigen

Toch durven Tom Laveren en Ronny Van Broekhoven ook al vooruit kijken. “Als werkgeversorganisatie is het belangrijk dat we onszelf blijven heruitvinden”, weet Tom Laveren. “We leven en werken vandaag, maar kijken steeds ook al naar morgen. De noden van ondernemingen veranderen voortdurend, dus ook onze focus moet daarom permanent bijgestuurd worden. Dat is de enige manier om relevant te blijven. Op dit moment zetten we zeer sterk in op onze belangenbehartiging. We hebben daarin al grote stappen gezet. Maar met de lokale verkiezingen van 2024 als horizon, willen we er helemaal staan om de belangen van onze leden – de lokale onder nemingen – optimaal te verdedigen. In het algemeen willen we sowieso vooruit met onze Kamer. Op het ogenblik van de fusie werkten we met 33 medewerkers, vandaag zijn dat er al 55 en de komende jaren willen we dat aantal nog stevig laten stijgen. Want we zijn ervan overtuigd dat we het potentieel hebben om nog stevig te groeien. Vandaag zijn we met 2800 leden, wel dat aantal zal de komende jaren ook alleen maar stijgen.” 

Samen winnen

“Onze Kamer is een ploeg die wil winnen”, besluit Ronny Van Broekhoven. “Ikzelf zit ook zo in elkaar. Ik wil altijd winnen en als ik ergens voor ga, dan is het voor 100%. Daarom dat ik zo graag terug deel van deze ploeg wil uitmaken. De goesting is nooit weggeweest en dat is de belangrijkste reden waarom ik terug ben. Uiteraard is dit een andere organisatie dan diegene waar ik acht jaar geleden voorzitter van was. Maar dat is goed, want ook ik heb acht jaar extra ervaring om in de schaal te werpen. Ik weet nu perfect waar ik aan begin en op welke manier ik mijn rol het beste kan invullen. Wat ik zeker ga doen is een roadtrip maken doorheen heel de regio, om alle bedrijven en bedrijfsleiders beter te leren kennen. Dat gaat tijd vragen, maar gaat ook weer veel belangrijke informatie opleveren. Informatie die we gaan gebruiken om met Voka – KvK Mechelen-Kempen het verschil voor ondernemers te blijven maken.”

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
Advertentie VanRoey- nov

Artikel uit publicatie