Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Robby De Caluwé (Open VLD) duikt het labo in bij SGS

Robby De Caluwé (Open VLD) duikt het labo in bij SGS

  • 13/09/2021

Federaal Volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé en zijn medewerkster Julie Cruypeninck melden zich aan op de Keetberglaan te Beveren bij SGS Emergency, Waste and Chemical Services (SGS EWACS), een onderdeel van de SGG Group binnen de Benelux. Het begin van een dag dat hen leidt langs diverse types Seveso-warehouses, verschillende laboratoria en het hoofdkantoor van SGS Belgium NV. Een dag die onmiddellijk thuis hoort in één of andere CSI-aflevering.

Er wordt niet gezocht naar een moordenaar, maar de meer dan 1800 SGS-collega’s in België verspreid over 21 locaties staan wel garant voor objectieve en feitelijke inspecties, controles, analyses en certifiëring. Dit met als doel als dienstverlenende onderneming de wereld ‘beter, veiliger en meer verbonden’ te maken. Want dankzij o.a. het ‘meten is weten’-werk via SGS kunnen producenten en leveranciers met de aangereikte objectieve gegevens aan de slag om hun beoogde kwaliteit te garanderen, processen te innoveren met als finaal doel steeds beter te worden.

Na een korte voorstelling van de groep door Johan Pype (Managing Director SGS Benelux) schetst Marc Van Ryckeghem (Business Manager Milieu en Gezondheid Benelux) het drukke stageschema , om tegen de namiddag een goed inzicht in de diverse aspecten van SGS te hebben verworven. Kristof Van Hoecke (Marketing & Sales Manager Benelux) neemt de delegatie op sleeptouw en laat hen de hele dag met vele toegewijde SGS medewerkers en activiteiten kennis maken en participeren.

Zo leidt Tim Engels, sitemanager SGS EWACS de volksvertegenwoordiger en zijn medewerkster rondt op de site in Beveren (Melsele) gelegen aan de E34 tussen de op- en afrittencomplexen Waaslandhaven West en West. Van hieruit vertrekken inspecteurs naar de industriële bedrijven en/of de kaaien in de haven. Op de kaaien beschikken ze zelfs over hun eigen mobiele werkplaatsen, volledig in één container ingericht. Verder wordt ter plekke ook gevaarlijk afval in de meest veilige omstandigheden tijdelijk opgeslagen, herpakt om met gespecialiseerde partners te verwerken. Tevens kunnen ze in een eigen asbestlabo stalen van af te breken bouwmaterialen analyseren. Tot slot krijgt Roby De Caluwé nog mee dat SGS EWACS 24/24 een noodcentrale bemant om ondersteuning te bieden bij calamiteiten in nauwe samenwerking met de hulp en brandweerdiensten van de overheden.

Het gezelschap verplaatst zich naar de rechteroever van de Antwerpse haven, naar de site van SGS Belgium ter hoogte van de Polderdijkweg vlak bij de voormalige legendarische ‘Spek en Eieren’. Hier krijgen ze duiding bij het ‘Sample Management & Dangerous Goods Services’ waarbij een afdeling van SGS voor haar klanten een reeks stalen opslaat zodat dit steevast beschikbaar zijn voor mogelijke afnemers. SGS neemt de stalen, slaat ze op, verpakt, labelt en verstuurt deze onder de meest optimale condities. Onder leiding van Marc Van Ryckeghem krijgt de volksvertegenwoordiger kennis van de activiteiten van het ‘Institute for Applied Chromatography (IAC)’, een hoogwaardig milieu laboratorium. Een omgeving waarbij elke forensisch onderzoeker spontaan jaloers wordt. Wereldklasse die inmiddels model stond om binnen de SGS-Group gekopieerd te worden.

In dit laboratorium kan dankzij een doorgedreven keten-georiënteerde procesflow met de hulp van de meest moderne laboratoriumapparatuur partikels afscheiden tot op een niveau van 10-15 of het zogenaamde ‘femto’-niveau, vergelijkbaar met een zwembad vol piepkleine rode bolletjes waar je één roos bolletje zou kunnen uithalen. De spreekwoordelijke naald in de hooiberg is 10 tallen keren makkelijker te vinden. Dit laboratorium heeft in België een cruciale rol gespeeld bij het onderzoek naar dioxines die in het begin van deze eeuw in de voedselketen waren geraakt. Op deze site in het hartje van de Antwerpse haven bevinden zich ook andere laboratoria die onder meer microbiologie in voeding testen en analyseren, wat belangrijk is naar versheid en bewaring. Laboratoria die de eigenschappen van lichaamsverzorgende producten en schoonmaakmiddelen controleren. Tot slot maken we ook nog kennis met de labo’s en motoren die onder meer het octaangetal in diverse varianten van brandstoffen kunnen meten.

In de namiddag helpt de volksvertegenwoordiger graanstalen van bulkladingen te controleren en leert hij waarom er meerdere verzegelde stalen van één lot worden genomen. Hij assisteert ook SGS-inspecteurs om met behulp van drones en digitale scanapparatuur op enkele minuten het volume van voertuigen, laadruimtes of ergens opgestapelde zandhopen te achterhalen.

Tot slot verplaatst het gezelschap zich in de late namiddag richting Edegem, naar de Drie Eiken Campus van het Universitair Ziekenhuis te Antwerpen waar in avant première het State-Of-The-Art klinisch en farmacologisch onderzoekscentrum van SGS bezocht wordt. Een unit die pas officieel op 26 oktober wordt geopend.

Volksvertegenwoordiger Robby De Caluwé is na zijn stage onder de indruk van de brede waaier aan activiteiten dat SGS in België en in de Antwerps-Wase regio in het bijzonder ontwikkelt. Vele aspecten waren hem niet bekend en het is goed dat hij als beleidsmaker hier kennis van kan nemen. Je moet in zijn overtuiging zoveel mogelijk overlaten aan de private markt, want volgens hem zijn ondernemers en ondernemingen het best geplaatst om zichzelf permanent heruit te vinden en ware vooruitgang te bieden binnen de krijtlijnen die een wetgever dient te bepalen. Als lid van de Commissie Volksgezondheid is hij bijzonder geïnteresseerd in het domein gezondheid en voedselveiligheid in het bijzonder. Een succesvolle Voka stage voor de heer De Caluwé, zo succesvol dat onmiddellijk een navolgstage in de winter ter plekke werd afgesproken.

Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel