Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Rob Cogghe (Dirafrost): "De wereld kan niet zonder export"

Rob Cogghe (Dirafrost): "De wereld kan niet zonder export"

  • 03/11/2020

“Uiteraard slaat de coronacrisis hard toe in de export maar wij blijven hopen dat de situatie zich vlug herpakt, zoals dat in China al het geval is”, zegt Rob Cogghe, general manager van Dirafrost en Global Ambassador Marokko. “Export blijft wereldwijd levensnoodzakelijk.”

Rob Cogghe Dirafrost
"In export is het essentieel dat je beschikt over de nodige skills en kennis van de landen en de producten om topkwaliteit en veilig transport te garanderen."

 

Dirafrost is expert in bevroren fruiten fruitbereidingen (IQF bulk/mixen, smoothies, purees…) en maakt sinds 2004 deel uit van de in de Oostenrijk gebaseerde AGRANA-groep die wereldleider is in de productie van fruitpreparaten. Dirafrost werd in 1988 opgestart als kleine familieonderneming in Lummen maar voert vandaag wereldwijd zijn producten uit, van Europa tot in het Verre Oosten en in de VS. Dirafrost is vooral gespecialiseerd in rood fruit en marktleider voor bevroren aardbeien. De grootste productiesite bevindt zich in Marokko waar per jaar 10.000 ton aardbeien verwerkt worden en Dirafrost een van de grootste spelers op de markt is.

  • 10.000 Jaarlijks verwerkt Dirafrost 10.000 ton aardbeien in Marokka
  • 1988 In 1988 begon Dirafrost als een klein familiebedrijf
  • 2004 Sinds 2004 maakt Dirafrost deel uit van de AGRANA-groep

Welke impact heeft de coronacrisis op uw export?

"Wij leveren, grosso modo, voor een derde aan de industrie, voor een derde aan de retail en voor een derde aan horeca-activiteiten. Als je ziet hoe dramatisch de situatie voor de horeca momenteel is, dan is het wel duidelijk dat de crisis hard toeslaat in deze sector en bijgevolg ook in de horecaexport. Gelukkig zien we dat de situatie na de terugval in het Verre Oosten weer onder controle is en de export herpakt. We hopen dat dit herstel ook in Europa en de rest van de wereld snel doorzet."

Hoe ziet u de toekomst voor de export?

"De mentaliteit wijzigt, er is meer vraag naar lokale en ecologisch verantwoorde producten. Voor een groot aantal producten zal export altijd noodzakelijk blijven. Zo moet Amerika noodgedwongen zijn aardbeien betrekken uit het buitenland omdat die vruchten daar in beperkte mate geteeld worden. Een specifiek voorbeeld is gevriesdroogd fruit voor ontbijtgranen. Voor de productie daarvan zijn gevriesdroogde aardbeien nodig van zeer hoge kwaliteit en een hoog vastestofgehalte. Maar waar vind je aardbeien van die hoge kwaliteit? De grootste vriesdroogfabrieken hiervoor staan onder andere in China. Ook voor andere producten kunnen de VS en Canada niet zelf voldoende aanleveren voor hun retail. Ze zijn dus aangewezen op import. Maar hetzelfde geldt ook voor de rest van de wereld. Bananen, kiwi’s enz. kunnen niet overal worden geproduceerd."

"De mentaliteit wijzigt. Er is meer vraag naar lokale en ecologisch verantwoorde producten, maar voor een groot aantal producten zal export altijd noodzakelijk blijven."

Welke zijn de belangrijkste lessen die u heeft geleerd uit vele jaren ervaring met export?

"Dat je er moet voor zorgen dat alle elementen in het transport tot in de puntjes geregeld zijn. Zowel op administratief vlak als op het gebied van kwaliteit. Dat is zeker voor ons heel erg belangrijk. Wij exporteren producten aan – 23°C. Stel je voor dat zo’n container geblokkeerd staat in China! Dat kost ons minimum 250 dollar per dag. Overal zijn heel strenge controles, onder meer in de VS door de FDA. Op de minste fout word je afgerekend. In export is het essentieel dat je beschikt over de nodige skills en kennis van de landen en de producten om topkwaliteit en veilig transport te garanderen."

Heeft jouw onderneming nood aan een internationale strategie?

  • Mercurio Go International biedt oplossingen. Werk in 7 sessies aan een internationaal exportplan op maat en zorg dat jouw ondernemingen in het buitenland sterk, wendbaar en competitief blijft.
     
  •  Meer weten over dit traject? Klik hier! Of neem rechtstreeks contact op met onze collega Christine Thonnon.