Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Rijstzetmeel met een minimale voetafdruk

Rijstzetmeel met een minimale voetafdruk

  • 20/05/2021

BENEO-Remy, een onderdeel van de Duitse Südzucker-groep, investeert momenteel 50 miljoen euro in een derde productielijn voor zijn fabriek in Wijgmaal. Daarmee zal het bedrijf per jaar 50% meer rijstzetmeel en andere rijstderivaten kunnen leveren aan klanten in meer dan 80 landen. Maar ook duurzaamheid krijgt veel aandacht bij de ‘wereldleider in gezonde ingrediënten voor voeding en voeder’. “De klanten vinden dit belangrijk, het is goed voor de leveranciers en op lange termijn ook voor het bedrijf”, aldus Financial Officer Stefan Michiels. 

Tekst: Peter Dhondt, Isabelle Meulemeester en Marlies Vanthuyne – foto’s: Studio Dann 

“BENEO-Remy produceert meer dan 60% van al het rijstzetmeel dat wereldwijd verkocht wordt”, vertelt Michiels. “Het is een nichemarkt. Rijstzetmeel is duurder dan zijn substituten uit aardappelen, tarwe of maïs, maar het is van nature glutenvrij en door zijn microscopische korrelgrootte bijvoorbeeld ook goed geschikt voor de coating van geneesmiddelen of de impregnatie van vlees, groenten of andere voedingswaren, om uitdroging te voorkomen. Maar als we onszelf wereldleider noemen, dan verwijst dat ook naar de service die we aan onze klanten bieden. Wij delen het onderzoek naar de eigenschappen van onze producten met onze afnemers, waardoor zij claims als “gezonde voeding” kunnen overnemen. Voor kleinere klanten is certificatie van dergelijke claims onbetaalbaar.”

Blijven innoveren is allicht belangrijk om die koppositie te blijven innemen. Hoe sterk zet BENEO-Remy daarop in?  

“BENEO-Remy investeert meer dan 5% van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling. Daarbij laten we ons leiden door de waarden van de groep. We gaan bijvoorbeeld voluit voor het “natural clean label”. Dankzij ons onderzoek en onze investeringen moeten we nu bijvoorbeeld al vaak geen gemodificeerd zetmeel meer gebruiken om onze producten de gewenste eigenschappen te geven.” 

“Ons onderzoek gebeurt op drie plaatsen. In Wijgmaal werken er zeven mensen rond procesinnovatie en fundamenteel onderzoek naar rijst en rijstzetmeel. In Tienen legt een veertigtal onderzoekers van ons zusterbedrijf Tiense Suiker zich toe op toepassingen voor de klanten – welke doseringen van onze ingrediënten zijn er bijvoorbeeld nodig voor bepaalde producten? En ook op de hoofdzetel van de BENEO-groep in Mannheim zijn er mensen voor ons in de weer. Daar gaat het wel voor een groot deel om kwaliteitsonderzoek.”

Beneo

Voor BENEO is duurzaamheid een “ondernemingsprincipe”. Vanwaar die instelling? 

“Klanten vertelden ons dat ze rijst als heel belastend voor het milieu beschouwden. Bij de rijstteelt komt inderdaad veel methaan vrij, een sterk broeikasgas. Daar kunnen we niet veel aan veranderen. De rijstvelden moeten nu eenmaal lang onder water worden gezet. Bovendien komt onze rijst van duizenden boeren uit Thailand, Laos en Myanmar, waarmee we alleen indirect een relatie hebben. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we niet nog meer tot die voetafdruk bijdragen. Daarom vervoeren we sinds anderhalf jaar bijna al onze rijst die in Antwerpen aankomt en van daar naar een depot in Brugge wordt gebracht, niet meer met vrachtwagens maar wel per schip naar Wijgmaal. Daarmee sparen we veel CO2 uit, en halen we ook een tiental vrachtwagens per dag weg uit het centrum van Wijgmaal.”

“We investeren verder ook volop in warmtewisselaars op onze drogers om energie te sparen. En nu zetten we ook in op waterbesparing. We verbruiken grote hoeveelheden grondwater in ons productieproces, maar door onderzoek en investeringen in technieken als evaporatie en chromatografie zullen we tegen 2024 al dat water gewoon weer kunnen hergebruiken.” 

“En ten slotte gebruiken we waar dat kan ook bioproducten. We voeren al sinds 2000 biorijst in uit Italië. Helemaal omschakelen is niet mogelijk - zoveel biorijst is er gewoon niet, en die rijst is ook drie tot vier keer duurder. We kunnen ook niet alle leveranciers in Zuidoost-Azië controleren zoals we dat met de boeren in Italië wel doen.” 

Hoe zwaar weegt BENEO binnen de Südzucker-groep, en hoe ziet jullie internationale strategie eruit? 

“Wij zijn heel dankbaar voor het vertrouwen dat we van Südzucker krijgen. In onze opstartfase in 2008 ging het de groep financieel enorm voor de wind. We konden daardoor veel investeren en snel groeien. Intussen is BENEO goed voor 30 à 40% van de bedrijfswinst van de groep. De top van BENEO zit in de kantoren van Südzucker in Mannheim, maar met twee van de vijf BENEO-fabrieken (Wijgmaal voor rijstzetmeel en Oreye voor afgeleiden van chicoreiwortels) is België heel belangrijk binnen de groep.” 

“De belangrijkste afzetmarkten van BENEO-Remy zijn Frankrijk en alles wat noordelijk daarvan ligt, en Noord-Amerika. De rijst die we gebruiken, komt dan weer voornamelijk uit Zuidoost-Azië. Momenteel liggen we uiteraard wakker van de politieke situatie in Myanmar. Dat is sinds een viertal jaar ons belangrijkste aanvoerland. We zijn al volop bezig met noodplannen om onze aanvoer te verzekeren als de rijstproducenten er niet meer in aanvaardbare omstandigheden kunnen werken. Südzucker wil niet dat de naam van de groep bezoedeld wordt door mensenrechtenschendingen of kinderarbeid bij leveranciers. De groep neemt op dat vlak geen risico’s, ook al moeten we dan meer betalen voor onze grondstoffen.” 

Op 13 oktober dit jaar nemen jullie deel aan de Brabantdag. Tijdens deze editie kunnen ondernemers en overheden uit Vlaams-Brabant, het Nederlandse Noord-Brabant en Waals-Brabant een bezoek brengen bij jullie. Dit biedt een gelegenheid om ondernemers uit Nederland te leren kennen. Zien jullie daar kansen?

“We hebben een distributeur en enkele grote klanten in Nederland, maar verder hadden we er nooit echte partners. Daarom kunnen altijd opportuniteiten opduiken. We hebben bijvoorbeeld twee jaar geleden in Wallonië samen met ander bedrijf uit de Südzucker-groep productielijn opgestart  om tarwe-proteïnen te extruderen. Samen met een Nederlandse partner zullen we hiermee vleesvervangers gaan produceren.”

Brabant Future Proof

Tijdens de Brabantdag maak je kennis met vernieuwende spelers uit Vlaams-Brabant, Noord-Brabant en Waals-Brabant. Tijdens de B2B, bedrijvenbezoeken en netwerkdiner krijg je de unieke kans om ondernemers, overheden en vertegenwoordigers van kennisinstellingen te ontmoeten. Dit netwerkevent is de plaats om grensoverschrijdende samenwerkingen op te starten. 

Wanneer: 13 oktober 2021
Waar: Koloniënpaleis Tervuren
De Brabantdag is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant, Provincie Noord-Brabant, Voka Vlaams-Brabant, VNO-NCW Brabant en CCIBW. 
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/brabantdag

Proximus

Artikel uit publicatie