Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Revolutionair product moet Newson doen groeien aan lichtsnelheid

Revolutionair product moet Newson doen groeien aan lichtsnelheid

  • 25/11/2022

Met een klein team een hele markt uitdagen is niet elk bedrijf gegeven. En toch stelt Newson zijn concurrenten behoorlijk op de proef. Het bedrijf uit Dendermonde maakt pijlsnelle sturingssystemen voor lasermachines die goedkoper, sneller, nauwkeuriger én energie-efficiënter zijn dan de rest. “Het is een kwestie van tijd vooraleer we onze zevenmijlslaarzen kunnen aantrekken.”

Newson

Tekst Laurens Fagard - Foto Nathalie Dolmans

Achter de gevel van een nietsvermoedende interbellumwoning in Dendermonde schuilt een vleugje magie. Bij Newson werken elke dag 10 mensen aan de meest revolutionaire technologie om lasers over de hele wereld mee aan te sturen. Met minuscule high-end motoren ontwikkelde de componentleverancier begin deze eeuw een afbuigsysteem met behulp van twee spiegeltjes zodat laserstralen in een mum van tijd gaatjes boren of markeringen aanbrengen die handmatig onmogelijk zijn. “Het meest opmerkelijke aan onze technologie is dat ze sneller, nauwkeuriger, goedkoper en bovendien een veelvoud energiezuiniger is dan onze concurrenten”, vertellen bestuurders Marc Van Biesen en Katrien Delaey trots. “We lanceerden onlangs met de Cyclops een gloednieuw product dat nog efficiënter is. Er zijn niets anders dan voordelen en toch was het lang vechten tegen de bierkaai. De markt is enorm standvastig, maar het tij begint te keren.” 

Buitenbeentje

Het verhaal van Newson is op zijn minst opvallend te noemen. Als jonge knaap is Marc al gebeten door techniek. Wanneer hij 21 is, ontwikkelt hij een PLC, een geprogrammeerd computerkaartje om machines mee aan te sturen. “Die plannen kreeg ik verkocht voor meer dan een miljoen Belgische frank. Mijn droom om miljonair te worden was toen al geslaagd (lacht). Ik merkte dat veel bedrijven kwamen aankloppen met de vraag of ik stuurkaartjes kon maken voor hun machines. Na een groot project bij Siemens begon Newson enorm te groeien met zijn lasersturingen. Katrien vervoegde de rangen en we trokken onze eerste medewerkers aan.” 

Duitsland was en is nog altijd een grote afzetmarkt voor Newson. “Duitsers kopen liever alles bij één klant, maar dat konden we toen nog niet. Naast onze stuurkaarten, beslisten we dus ook om zelf onze motoren te bouwen. Maar ik stond perplex dat al onze concurrenten moving magnets gebruikten in plaats van moving coil-technologie. Na wat onderzoek leek die laatste piste in stroomverbruik drastisch lager te zijn. Toen we onze aanvraag deden in Berlijn voor een patent op onze technologie, geloofden ze aanvankelijk niet dat dit kon werken. Ons prototype sloeg er wel in om het patenbureau te overtuigen. Nu was het aan ons om de wereld te overtuigen.”

(lees verder onder de quote)

In vergelijking met de marktstandaard zijn onze oplossingen wel tien keer zuiniger.

Marc Van Biesen (Newson)

De jaren net na de eeuwwisseling waren op zijn zachtst gezegd uitdagend te noemen voor Newson. “Ons systeem optimaliseren kostte enorm veel geld aan onderzoek. Net op het moment dat we door ons budget heen zaten, kwam Israël op de proppen. Zij waren meteen geïntrigeerd door de specificaties van onze afbuigsystemen. Dat gaf ons zelfvertrouwen een enorme boost. Ook de financiële crisis in 2008 legde ons geen windeieren. Bedrijven willen besparen en dan komen onze systemen, die veel goedkoper en energiezuiniger zijn, weer op de radar. Ook nu is dat het geval. Nu komen ze van over de hele wereld naar Dendermonde om te kijken hoe we te werk gaan”, zegt Marc. “Zo gebeurt het vaak dat Japanners rechtstreeks met de trein van de luchthaven naar hier komen”, zegt Marc. 

Toekomst oogt goed met Cyclops 

Dat de systemen van Newson een pak minder energie verbruiken, is een understatement. “In vergelijking met de marktstandaard zijn onze oplossingen wel tien keer zuiniger”, aldus Katrien. “Met onze 30.000 motoren die wereldwijd al verkocht zijn, kunnen we het jaarverbruik van 2.500 gezinnen uitsparen. En dat aantal kan nog enorm stijgen als we een versnelling hoger schakelen met de Cyclops die we recent lanceerden, een referentie naar het eenogig monster omdat dit systeem slechts 1 spiegeltje nodig heeft om de laserstraal af te buigen. Die ontwikkeling moet voor een kentering zorgen.” 

Aan de ontwikkeling van dat nieuwste product ging 12 jaar intensief onderzoek aan vooraf. “De Cyclops gebruikt één spiegeltje dat een zwevende beweging maakt aan de hand van elektronica die het volledige systeem aanstuurt. Momenteel zijn er enkele tientallen van zulke motoren geïnstalleerd. We spreken dus nog van het prille begin, maar de toekomst is veelbelovend. De snelheid en nauwkeurigheid komen nog niet in de buurt van de gebruikelijke motoren die we al verkopen, maar alles is nóg energiezuiniger en goedkoper, omdat je maar één motor moet kopen. Bovendien leveren we onze producten modulair aan op vraag van de klant. Dat is iets wat in Europa nog niet vaak gebeurt, en dat is jammer want je ontneemt de machinebouwers van hun creativiteit. De motoren zijn onze sterkte, niet de spiegeltjes die we erbij leveren. Door onze producten als componenten aan te bieden, kunnen onze klanten de kostprijs drukken voor hun machine én de energie die erbij komt kijken. Dat is in tijden van inflatie geen overbodige luxe.”

(lees verder onder de foto)

Marc toont hoe de Cyclops, het nieuwste product, ineen zit.
Marc toont hoe de Cyclops, het nieuwste product, ineen zit.

 

Newson werkt ook nauw samen met het Fraunhofer-Gesellschaft, een Duits onderzoeksinstituut. “Als je een nieuw product van technologische aard op de markt wil brengen, analyseren zij op hun beurt wat er al bestaat en hoe je dat best aanpakt. Zo hebben ze onze Cyclops al goedgekeurd voor het gebruik op snijmachines en oppervlaktebehandeling. In KU Leuven hebben ze er een bestaande machine mee gemoduleerd waardoor de snelheid er met 70% op vooruitging en logischerwijs het stroomverbruik eveneens zienderogen daalt.” 

Kwantumstap 

De afbuigsystemen van Newson hebben impact op heel wat uiteenlopende sectoren en toepassingen. “Het gros van onze producten vindt zijn weg naar machinebouwers in de halfgeleiderindustrie”, vertelt Marc. “We hebben een bijdrage geleverd aan bijna elke autozetel, maar even goed ziekenhuizen gebruiken buisjes waarop kleine QR-codes staan die met onze systemen zijn bedrukt. Onlangs kregen we nog de vraag van een bedrijf die 30.000 diamanten per dag beschermt tegen fraude aan de hand van een laser-inscriptie, maar er worden even goed ook oogoperaties gedaan met onze motoren”, vertelt Katrien. 

Aan marktpotentieel dus geen gebrek. Marc en Katrien kijken de toekomst dus rooskleurig tegemoet en zijn heel ambitieus: “Onze motoren dragen alle voordelen in zich, maar nu is het zaak om een kwantumstap te zetten. Hoewel onze klanten ons al meer als een volwaardige speler zien, zijn er toch nog twijfels omwille van onze bedrijfsgrootte. Daarom moeten we in een aantal parameters vertienvoudigen. Onze omzet zal dit jaar landen op een kleine 4 miljoen euro, maar het is zeker realistisch om dat bedrag op te schalen naar 70 à 80 miljoen euro. Door de energiecrisis hebben we een enorme troef in handen en de Cyclops kan die trend alleen maar versnellen. Hopelijk keert de markt de ons-kent-ons-mentaliteit de rug toe, want dat werkt innovatie tegen en is een bezoedeling voor het industriële weefsel.” 

Wil je jouw bedrijf ook innovatiever maken?

Of ben je op zoek naar hoe je jouw processen kan digitaliseren? Ontdek hoe Voka Oost-Vlaanderen je kan ondersteunen in de weg naar de toekomst.

Neem hier een kijkje

Artikel uit publicatie