Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Restproduct zkt. tweede leven: in een paar klikken je overschot kwijt

Restproduct zkt. tweede leven: in een paar klikken je overschot kwijt

  • 31/03/2023

In januari werd het matchmakingplatform van From Waste 2 Profit voorgesteld aan de wereld. Een Euregionaal digitaal platform dat bedrijven aan elkaar matcht, die via een gratis account reststromen kunnen aanbieden en/of vinden. Tijdens het event lieten deelnemers zich inspireren door drie straffe cases van nog straffere ondernemers.

From Waste 2 Profit

 

Ecologische voetafdruk verkleinen

Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de ecologische voetafdruk van hun grondstoffen. Velen zoeken naar manieren om die te verlagen. Deze evolutie komt niet enkel voort uit een groeiend bewustzijn voor het klimaat. Ook strengere wetgeving en veranderende marktomstandigheden dwingen bedrijven om meer milieuvriendelijke producten in te kopen. De meest milieuvriendelijke grondstof is natuurlijk de grondstof die je niet gebruikt. Als tweede zorgt hergebruik ervoor dat je de voetafdruk zo laag mogelijk kan houden. En daar helpt ons matchmakingplatform een handje. Je maakt een gratis account, creëert een zoekertje voor vraag of aanbod en vindt je match.

3 toonvoorbeelden

Tijdens de voorstelling van het platform kregen de deelnemers er van drie straffe ondernemers te horen waarom circulariteit belangrijk is. Wim Martens, oprichter van Recupwood, heeft een businessopportuniteit gevonden in circulariteit. “Recupwood tovert afgedankte houten paloxen bijvoorbeeld om tot opgeschuurde, rechte planken. We maken er bewust geen afgewerkte producten van, zodat het hout nog veel verwerkingsmogelijkheden heeft”, vertelt hij. Circulair denken ten top!

Ook Lieven Engelen, afgevaardigd bestuurder van White Light, is zich zeer bewust van hun afvalbeheer. White Light is een gespecialiseerde drukkerij die in allerlei formaten en op allerlei materialen drukt. Lieven Engelen: “Wij minimaliseren het snijverlies dankzij een software die de oppervlaktes van verschillende ontwerpen combineert. Toch zijn er volgens ons nog mogelijkheden voor vooruitgang. Daarom zien we een duidelijke meerwaarde in de matchmakingtool. Bedrijven kunnen immers niet enkel materialen, maar ook expertise uitwisselen.”

Tot slot begeleidde Saartje Boutsen, medeoprichter van Studio D, de deelnemers met praktische vraagstukken. Circulair te werk gaan biedt opportuniteiten, maar vraagt vaak ook een omschakeling van de bedrijfsprocessen. Saartje Boutsen: “Een scenarioanalyse is een nuttig instrument om te achterhalen wat de mogelijkheden en risico’s zijn. Dit levert inspiratie voor het uitwerken van een (duurzaamheids) strategie, een noodzakelijke oefening waarvan circulariteit een belangrijk onderdeel vormt.”

Contactpersoon

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie