Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Renier Natuursteen: vier generaties en meer dan 100 jaar vakmanschap in natuursteen

Renier Natuursteen: vier generaties en meer dan 100 jaar vakmanschap in natuursteen

  • 27/07/2020

De oudste is 70 jaar, studeerde af als burgerlijk ingenieur, en stond van 1974 tot 2013 aan het roer van Renier Natuursteen. De jongste is 44 jaar, behaalde een master handelswetenschappen en business administration, en is sinds 2002 – samen met zijn zus Evelien – actief binnen het familiebedrijf. Maak kennis met François en Stijn Renier, vader en zoon.

Doorheen de ruim 100-jarige geschiedenis van Renier Natuursteen heeft de familie Renier een enorme schat aan kennis en kunde opgebouwd als het aankomt op het transformeren van ruwe natuursteen tot stijlvolle en kwalitatieve bouw- en decoratiematerialen. Renier Natuursteen ontgint Belgische hardsteen en maaskalksteen uit Vinalmont en verwerkt ze in haar uitvalsbasis in Aarschot. Renier Natuursteen stelt zo’n 50 mensen te werk in Aarschot, Sprimont en Wanze. 

Klaargestoomd van in de wieg

“Het verhaal van Renier Natuursteen begint bij mijn grootvader”, steekt François Renier van wal. “Aan het begin van de vorige eeuw vestigde hij zich als zelfstandig steenhouwer in Aarschot. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij vervoegd door mijn vader, Albert Renier, en diens schoonzoon Frans Govaerts, die het bedrijf in de jaren ’60 verliet. Het bedrijf ging verder onder leiding van Albert en groeide in die periode uit tot een bedrijf met internationale afzet.” In 1974 stapte François vervolgens mee in het familiebedrijf. Hij zou het bedrijf – dan nog ‘NV Renier & Zonen’ genaamd – als derde generatie verderzetten, daar bestond geen twijfel over. “Al vanaf mijn geboorte was duidelijk dat ik de opvolger zou worden, een andere keuze was er niet”, aldus François. “Nadat ik mijn diploma burgerlijk ingenieur behaalde en de toen nog verplichte militaire dienst afrondde, vervoegde ik mijn vader. Samen hebben we het bedrijf z’n tien jaar geleid, een zeer interessante samenwerking. Mijn vader waardeerde mijn universitaire opleiding en inbreng, en omgekeerd had ik veel bewondering voor zijn jarenlange ervaring en expertise in het vak.”

In die periode groeide de sector in de landen waar Renier Natuursteen haar grondstoffen aankocht erg sterk, waardoor het steeds moeilijker werd om voldoende meerwaarde te bieden met buitenlandse natuursteen. Daarop besloot Renier Natuursteen zich toe te leggen op de verwerking van Belgische blauwe hardsteen en in 1981 een eigen steengroeve aan te kopen: ‘SA Carrières de la Préalle’.

REnier Natuursteen

Eigen keuze, diploma en relevante ervaring

Met Stijn en Evelien Renier, inmiddels al de vierde generatie, lijkt de toekomst van Renier Natuursteen verzekerd. “Samen met mijn zus vervoegde ik omstreeks 2002 mijn vader”, aldus Stijn. “Hij vond het belangrijk dat we vrij waren onze eigen keuzes te maken, en wou dus absoluut vermijden dat hem opvolgen zou aanvoelen als een verplichting. Evelien en ik kozen voor een toekomst in het familiebedrijf, onze zus Elisa besloot een andere weg in te slaan. De beslissing van Evelien en mezelf om mee in het familiebedrijf te stappen, was echter niet geheel vrijblijvend. Mijn vader stelde drie duidelijke voorwaarden om voor het bedrijf te mogen werken: het moest onze vrije keuze zijn, een universitair diploma was een vereiste, en we dienden eerst relevante ervaring op te doen in een ander bedrijf.” 

En zo geschiedde. Stijn behaalde een master handelswetenschappen en business administration en neemt tegenwoordig voornamelijk de administratieve en commerciële taken binnen het bedrijf voor zijn rekening. Evelien heeft een diploma burgerlijk ingenieur-architect op zak en spitst zich vooral toe op het technische aspect en de productie. “Met Stijn en Evelien is het bedrijf in goede handen“, pikt een trotse François in. “Onder hun leiding werd de exploitatie van een tweede steengroeve in handen genomen. Naast Belgische blauwe hardsteen verzekerden ze ook de aanvoer van ‘Calcaire de Vinalmont’, een exclusief materiaal.” Na de komst van Stijn en Evelien dekte de naam ‘NV Renier & Zonen’ niet langer de lading, en dus werd het bedrijf in 2001 omgedoopt tot ‘NV Renier Natuursteen’, de huidige bedrijfsnaam. 

Mijn vader stelde drie duidelijke voorwaarden om voor het bedrijf te mogen werken: het moest onze vrije keuze zijn, een universitair diploma was een vereiste, en we dienden eerst relevante ervaring op te doen in een ander bedrijf.

Stijn Renier, 4e generatie aan het hoofd van Renier Natuursteen

Klaar voor de toekomst

Renier NatuursteenDe laatste jaren evolueerde het bedrijf op een natuurlijke manier en paste het zich aan de veranderende economische situaties aan. Zo moest Renier Natuursteen het hoofd bieden aan de toenemende internationalisering, onder andere de import van goedkope Chinese materialen. Nog een verandering, was de toename van de loonkost. Die leidde tot een sterk doorgevoerde rationalisering en automatisering binnen Renier Natuursteen. Zo investeerde het bedrijf fors in de ontwikkeling van hypermoderne, computergestuurde machines en de invoering van robots.

“Ook op vlak van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid is Renier Natuursteen klaar voor de toekomst”, vult Stijn aan. “Wist je dat we met in België ontgonnen natuursteen het meest klimaatvriendelijke bouwmateriaal produceren dat er bestaat? In tegenstelling tot beton, glas, staal, bakstenen of zelfs hout, komt er namelijk geen thermische of chemische behandeling aan te pas. Maar niet alleen het materiaal zelf is milieuvriendelijk, via gesofisticeerde zaagmachinesoftware streven we ook naar een optimaal gebruik van onze grondstoffen. Verder zetten we sterk in op hernieuwbare energie – het zonnepaneelpark van Renier Natuursteen is één van de grootste van de hele regio Aarschot – en een hoge energie-efficiëntie.” Deze doorgedreven inspanningen leverde het bedrijf vorig jaar nog een finaleplek op voor ‘miK Klimaatambassadeur 2019’, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant.

Uniek DNA

Op de vraag wat familiebedrijven onderscheidt van andere types ondernemingen is Stijn duidelijk: “Uniek aan het DNA van een familiebedrijf is dat er volgens mij veel meer op de lange termijn wordt gedacht dan in een niet-familiaal bedrijf.” “De groei is misschien niet altijd even spectaculair, maar de duurzaamheid is veel groter”, pikt François in. “Het grote voordeel van familiale bedrijven is natuurlijk ook de rechtstreekse betrokkenheid”, vult hij nog aan. 

Of die nauwe betrokkenheid tijdens familiebijeenkomsten niet tot verhitte discussies leidt? “Een goede balans tussen het ‘familiale’ en het ‘bedrijfsmatige’ is belangrijk en vraagt inspanningen”, meent François. “Nadat ik de leiding over het bedrijf het overgedragen aan Stijn en Evelien, heb ik me bewust teruggetrokken. Ik vond het belangrijk dat zij als opvolgers het volledige vertrouwen moesten kunnen winnen van de medewerkers, klanten en leveranciers zodat er geen verwarring was wie de touwtjes juist in handen had. De familieband is en blijft sterk, maar het zijn Stijn en Evelien die de beslissingen binnen het bedrijf nemen.”

Contactpersoon

Proximus