Skip to main content
Map

Renewi: “Afval bestaat niet”

  • 22/03/2019

Renewi streeft ernaar het meest toonaangevende waste-to-productbedrijf te zijn. Hoe? Niet door afval te storten, maar door nieuwe producten te creëren uit dat afval. En dat lukt best goed. Van de jaarlijks 14 miljoen ton afval geeft Renewi maar liefst 93% een nuttige nieuwe toepassing. Een sterk staaltje circulaire economie, waar Voka graag het fijne van wil weten. Een gesprek met Wim Geens, CEO van Renewi België. 

Renewi
©ID/Lieven Van Assche

Jullie zijn een waste-to-productbedrijf. Dat betekent dat jullie afval omzetten tot een nieuw product…

“Het woord ‘afval’ horen we bij Renewi niet graag. Als we over afval spreken, koppelen we daar onmiddellijk de betekenis ‘waardeloos’ aan. Dat weigeren wij te aanvaarden, want in principe kan je met alle soorten afval iets doen. Wij kijken naar afval als gebruikte materialen. Ons motto is niet voor niets ‘Afval bestaat niet’. Daarom noemen we onszelf een materiaalbedrijf. Er is vandaag natuurlijk ook nog gebruikt materiaal waar je effectief nog maar weinig mee kunt doen. Maar we blijven zoeken naar innovatieve oplossingen.”

Dat zorgt voor een bijzonder businessmodel...

Klopt, je hebt twee zijden aan ons businessmodel. Enerzijds heb je de vraag aan de voorzijde van de markt, waar gebruikte materialen een negatieve waarde hebben. Anderzijds heb je de vraag aan de achterzijde van de markt, waar we door ons sorteerproces die negatieve waarde omzetten in een positieve waarde. Een voorbeeld: we sorteren uit gemengde restafvalcontainers producten zoals papier, karton of hout. Die producten proberen we dan aan de achterkant van de markt te verkopen. Op dat moment creëren we een positief verhaal. Voor ons is het dus belangrijk om zeer goed te weten wat de klant aan de voorzijde wil, en vooral ook wat de klant aan de achterzijde wil. Want niet alle materialen die je kan recupereren, zijn ook financieel of economisch duurzaam.”
 

Waar kan volgens u de regering nog helpen in het verbeteren van onze circulaire economie?

“We spreken altijd maar over circulaire economie, maar ik denk niet dat 3% procent van onze economie circulair is. Dus we hebben daar nog een hele weg te gaan. De dag van vandaag is er voor bedrijven bijvoorbeeld geen enkele drijfveer om gerecycleerde producten toe te voegen in het begin van hun proces. Waarom kunnen wij in België niet het voortouw nemen om te zeggen vanaf nu moet er voor bepaalde producten 25% gerecycleerd materiaal toegevoegd worden? Dan wordt het een verplichting. Daarbij is het belangrijk dat de overheid veel meer dan vandaag met alle stakeholders samenwerkt. We moeten samen proberen vooruitgang te boeken en samen proberen in te zetten op secundaire grondstoffen.”

We doen het toch niet zo slecht in vergelijking met de rest van de wereld?

“Zeker niet, we mogen best fier zijn op waar we staan. Als je ons vergelijkt met vele andere landen, dan behoort België samen met de Scandinavische landen bij de top van de wereld als het gaat over sorteren. Al de rest zit daar zwaar onder. Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, daar zijn nog duizend stortplaatsen. Daar zijn we goed bezig, maar er is nog heel veel mogelijk. En de laatste jaren laten we ons voorbijsteken, dus we moeten een versnelling hoger schakelen. We hebben alle troeven in handen, laten we dat gewoon doen.”

Wim Geens is één van de ondernemers die getuigt tijdens het Voka-Verkiezingsdebat 'Durf ondernemen voor een duurzame toekomst'. Er graag bij zijn? Schrijf hier gratis in.

imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - Recupel