Skip to main content
  • Nieuws
  • Remco Koninckx: “Iedere uitdaging is een leeropportuniteit om het volgende keer beter te doen”

Remco Koninckx: “Iedere uitdaging is een leeropportuniteit om het volgende keer beter te doen”

  • 20/07/2020

Remco Koninckx is medevennoot en medezaakvoerder bij BK Concept. Het bedrijf uit Bocholt realiseert kleine en grote nieuwbouw- en renovatieprojecten voor particulieren, bedrijven en horecazaken. Remco heeft een professioneel verleden als werknemer in een ziekenhuisomgeving. De overstap naar een leidinggevende functie bij een kmo was dus niet evident.  

BK Concept
"Waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Het is mijn taak als bedrijfsleider om daar oplossingen voor te vinden."


Wat zijn de uitdagingen voor jouw bedrijf? 

“Op dit moment zijn dat vooral planning en materiaal. Door de coronacrisis hebben veel van onze leveranciers in Spanje en Italië hun deuren voor meerdere maanden gesloten. Dat betekent dat wij onze projecten niet zoals gepland kunnen uitvoeren. Sommige klanten willen hun project om gezondheidsredenen of praktische redenen graag uitstellen. We pakken de situatie aan door flexibel te zijn en open en eerlijk met alle betrokken partijen te communiceren.” 
 
“Op lange termijn is onze grootste uitdaging om technisch geschoolde medewerkers te vinden én te houden. We gaan actief op zoek en werven via sociale media. Ook trekken we onze stoute schoenen wel eens aan door onze concullega's aan te spreken. En natuurlijk investeren we in onze employer branding.” 
 
Welke uitdagingen heb je als bedrijfsleider? 

“De kwaliteit van onze dienstverlening garanderen en tegelijkertijd de balans vinden tussen tevreden eindklanten, gelukkige medewerkers en gezonde bedrijfsfinanciën. Waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Het is mijn taak als bedrijfsleider om daar oplossingen voor te vinden. Aan uitdagingen heb ik geen gebrek. Maar zo heb ik het graag!” 
 
Welke vaardigheden zijn essentieel om goed leiding te geven? 

“Je moet jezelf goed kennen en weten hoe je in elkaar zit. Alleen zo kun je goed met anderen communiceren. Het is belangrijk dat je weet wat er leeft in je onderneming. En dat krijg je alleen te horen van je mensen als je hen op hun gemak stelt en een veilig en open communicatiekader schept. Je moet onzekerheden durven uitspreken om de weg naar oplossingen open te gooien. En het is een cliché, maar het is ook belangrijk dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt.” 
 
Wat is de grootste beslissing die je als bedrijfsleider hebt moeten nemen? 

“We waren eerst met vier vennoten, waaronder de hoofdaandeelhouder. Dat was een heel ervaren technicus, maar hij had een andere visie dan wij. Dus hebben we besloten om afscheid van hem te nemen. Dat was een moeilijke beslissing, want we verloren kapitaal én knowhow.” 

“De tijd van my way or the highway is al lang voorbij. Als bedrijfsleider moet je je blijven ontwikkelen.”

“Een ander kantelpunt was de invulling van de bovenverdieping van onze toonzaal die we vorig jaar in Geel hebben geopend. Die stond leeg en we hebben de gok gewaagd om het pad van de wellness te bewandelen. De markt van wellnesstoestellen zoals spa’s, sauna’s en infraroodcabines was onbekend terrein voor ons. De keuze was een risico, want ze ging gepaard met een grote investering. Maar risico’s nemen hoort bij het ondernemerschap. Gelukkig begint die investering nu stilaan te renderen.” 
 
Je nam deel aan de cluster Leiderschap van de OndernemersUniversiteit. Wat heb je daaruit geleerd? 

“Ik heb me ingeschreven, omdat ik vond dat ik te traag evolueerde in mijn leiderschap. Ik merkte dat mijn aanpak – die succesvol was in een ziekenhuisomgeving – niet werkte in een kmo. Ik drong niet altijd door tot mensen en heb daardoor ook goede mensen verloren. Dus wilde ik leren hoe het anders kon en mezelf als bedrijfsleider leren kennen. Ik ben terechtgekomen in een hele jonge, fijne en open groep met een dynamische lesgever, Wout. Hij hield me samen met de deelnemers een spiegel voor. Ik kreeg advies en veel suggesties om mijn aanpak te veranderen. En ik vond er een klankbord voor de problemen waarmee ik geconfronteerd werd.” 
 
Waarom is het als eigenaar-ondernemer zo belangrijk om te blijven werken aan je leiderschapsstijl? 

“De tijd van my way or the highway is al lang voorbij. Als bedrijfsleider moet je je blijven ontwikkelen. Elke situatie en uitdaging bieden je die kans. Het zijn leermomenten om het volgende keer beter te doen.” 
 

Verhoog je kennis in specifieke vakdomeinen! 

  • De OndernemersUniversiteit is een uniek concept voor eigenaars-ondernemers dat je de kans geeft om je persoonlijke inzichten te verruimen. In vier clusters, Financiën, Sales, Leiderschap en Strategie, kan je groeien als ondernemer.
     
  • Klik hier en lees meer over de OndernemersUniversiteit!

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers