Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Regio Antwerpen en Brainport Eindhoven tekenen intentieverklaring

Regio Antwerpen en Brainport Eindhoven tekenen intentieverklaring

  • 29/02/2024

In aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en veertig ondernemers sloten Antwerpen en Brainport Eindhoven dinsdag een intentieakkoord (MOU) om de economische banden tussen de beide groeiregio’s nauwer aan te halen. De ondertekening vormde het orgelpunt van de tweedaagse technologiemissie die Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland deze week organiseerde naar Eindhoven.

Met bezoeken aan onder meer de wereldvermaarde chipmachinemaker ASML, en een aantal belangrijke bedrijfscampussen rond de Eindhoven University of Technology (TU/e), werd de Antwerpse delegatie ondernemers ondergedompeld in het ecosysteem van Brainport Eindhoven. Dit samenwerkingsverband tussen de 21 steden en gemeenten rond Eindhoven is momenteel de snelst groeiende regio van Nederland en een van de meest succesvolle kennisregio’s van Europa.

‘Net als Antwerpen opereert Eindhoven in een zeer internationale en bijzonder competitieve omgeving. Gezien de fysieke maar ook mentale nabijheid van beide innovatieregio’s is het belangrijk maar eigenlijk ook logisch dat we de krachten bundelen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Bovendien beleven we economisch uitdagende tijden. Daarom willen we bekijken hoe we de versnippering van kennis en talent kunnen vermijden en wat we van elkaars aanpak kunnen leren.’

Naast een intentie tot meer economische samenwerking is er in het Memorandum of Understanding (MOU) ook een clausule opgenomen die expliciet de ambitie uitspreekt om de banden tussen de UAntwerpen en de TU/e nauwer aan te halen.

De MOU werd ondertekend door Antwerps rector Herman Van Goethem, rector magnificus van de TU Eindhoven Silvia Lenaerts, Eindhovens burgemeester Jeroen Dijsselbloem en Andreas Pfeffer, voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager