Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Regeerakkoord is regeerakkoord”

“Regeerakkoord is regeerakkoord”

  • 31/01/2020

U las het ongetwijfeld in de pers. Op dinsdag 14 januari bracht Vlaams minister-president Jan Jambon een werkbezoek aan West-Vlaanderen op uitnodiging van het bestuurscomité van Voka West-Vlaanderen.

Bij de start van de meeting vroeg ik de minister-president of hij het ook voelde. Wat ons natuurlijk een licht verbaasde blik opleverde. Ik zei “wij voelen het hier elke dag, mijnheer de minister-president: de ongelofelijke ambitie van onze West-Vlaamse regio, van de 123.000 actieve ondernemingen, veelal sterke familiale ondernemingen, ondernemingen met het beslissingscentrum in Vlaanderen!”. En ik gaf hem meteen ook de meest recente cijfers mee.

Na vijf opeenvolgende recordjaren steeg de totale omzet van onze bedrijven over 2019 opnieuw met 5,6%. De investeringen namen in diezelfde periode toe met maar liefst 14,6%, het hoogste percentage van alle Vlaamse provincies. En ook in 2019 konden we prat gaan op de hoogste investeringsquote in Vlaanderen (investeringen in verhouding tot omzet), de hoogste ondernemersgraad en het hoogste aantal actieve ondernemingen per 100 inwoners. Ook met betrekking tot de arbeidsmarkt werden opnieuw enkele records gebroken. De tewerkstelling groeide met 4.700 jobs terwijl de werkloosheid verder bleef dalen. De werkloosheidsgraad zakte eind december 2019 tot 4,6%, nog steeds met lengten voorsprong het laagste cijfer van Vlaanderen. West-Vlaanderen kan dus opnieuw schitterende economische prestaties voorleggen, ondanks een turbulent jaar met veel politieke en economische onzekerheid (cfr. verkiezingen in eigen land, de brexit-saga, internationale handelstwisten, het wereldwijd opverend protectionisme).

“Een sterk West-Vlaanderen garandeert een sterk Vlaanderen.”

Bert Mons, algemeen directeur

Minister-president Jan Jambon prees de West-Vlaamse ondernemingszin die voor hem model staat voor de rest van Vlaanderen en gaf aan blij te zijn dat de ambities van de West-Vlaamse ondernemingen en die van de Vlaamse regering gelijklopend zijn.

Hij liet meermaals optekenen dat de boodschap vanuit de West-Vlaamse ondernemerswereld en Voka West-Vlaanderen om te blijven investeren in mensen - met onder meer de strijd tegen de braindrain -, infrastructuur en innovatie duidelijk werd gehoord en zich ook in concrete acties in het Vlaamse regeerakkoord heeft vertaald. “Regeerakkoord is regeerakkoord”, verzekerde nog een vastberaden minister-president.

Beste ondernemers: hij heeft het dus gevoeld, onze minister-president, die 14de januari. West-Vlaanderen is een sterke regio en we zijn van plan dit ook te blijven. “Durven (blijven) dromen van de top”, dat moet ons leitmotiv zijn en blijven. Een sterk West-Vlaanderen garandeert een sterk Vlaanderen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag