Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Recordaantal van 720 ondernemingen werkt samen met Voka aan inclusief hr-beleid

Recordaantal van 720 ondernemingen werkt samen met Voka aan inclusief hr-beleid

  • 22/03/2023

Een recordaantal van 720 Vlaamse bedrijven werkt aan een inclusiever hr-beleid via het Welt-programma van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zetten ondernemingen steeds sterker in op een hr-beleid waarbij elke vorm van discriminatie gebannen wordt.

“Wie zin heeft om te werken, is welkom bij onze ondernemingen. Dat is het belangrijkste criterium dat werkgevers hanteren om kandidaten aan te werven. Ondernemingen hanteren daarbij steeds meer een open blik en gooien alle vooroordelen rond geslacht, leeftijd, afkomst, taal en handicap overboord. Op die manier leveren ondernemingen een grote bijdrage aan een inclusievere samenleving”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.

Welt
 
Steeds meer werkgevers zetten in op een inclusieve werkomgeving. Een recordaantal van 720 Vlaamse ondernemingen voert momenteel een actieplan uit in het kader van Welt, het hr-programma van Voka. Voka begeleidt de deelnemende bedrijven om stap voor stap te komen tot een inclusievere werkplek.
 
Het Welt-programma start met een uitgebreide scan via een wetenschappelijk verantwoorde methodiek die is ontwikkeld door Antwerp Management School (AMS). De scan  brengt de hr-situatie in het bedrijf in kaart. Nadien worden werkpunten gedetecteerd en wordt er samen een actieplan opgesteld waarmee de ondernemingen concreet aan de slag gaan. In een lerend netwerk komen de hr-verantwoordelijken van verschillende bedrijven regelmatig bij elkaar om naar elkaar te luisteren en goede praktijken uit te wisselen.
 
De actieplannen van alle Welt-deelnemers werden geanalyseerd door AMS. Daaruit blijkt dat Vlaamse ondernemingen prioritair inzetten op: opleidingsbeleid verbeteren, leidinggevenden ondersteunen en communiceren over de bedrijfscultuur.

Krappe arbeidsmarkt
 
Ondernemingen die de diversiteit van de samenleving het beste weerspiegelen, behalen de beste resultaten. Dat is aangetoond door een onderzoek van McKinsey: diverse organisaties hebben 36% meer kans op succes dan niet diverse organisaties. 
 
De krapte op de arbeidsmarkt dwingt werkgevers om anders na te denken over hr-beleid. Uit een recente Voka bevraging blijkt dat 9 op de 10 ondernemingen erg moeilijk geschikt personeel vindt. Het personeelsprobleem zal de komende jaren nog verergeren. Dat ligt grotendeels aan de vergrijzing van de bevolking.
 
Voka realiseert het Welt-programma met de financiële steun van ESF.
 

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus