Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Recordaantal Limburgse bedrijven werkt aan duurzaamheid

Recordaantal Limburgse bedrijven werkt aan duurzaamheid

  • 05/07/2019

Dit jaar heeft Voka – Kamer van Koophandel Limburg een recordaantal van 32 Limburgse ondernemingen begeleid in hun transitie naar duurzaam ondernemen. In het begeleidingstraject van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) definiëren ze duurzame acties die gebaseerd zijn op de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Volgend jaar kunnen dertien Limburgse bedrijven zelfs het internationaal VN-certificaat voor duurzaam ondernemen behalen. “Ook ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid in de transitie naar meer duurzaamheid”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Het Voka Charter Duurzaam ondernemen biedt ondernemingen, ongeacht sector of grootte, de mogelijkheid om het concept van duurzaam ondernemen ook praktisch implementeerbaar te maken binnen de eigen organisatie. Via een actieplan op maat worden voor ieder bedrijf concrete initiatieven op poten gezet om op een meer verantwoorde manier te ondernemen.

Erkenning door Verenigde Naties

Al deze initiatieven zijn te linken aan één van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Een goede jaarbeoordeling door onafhankelijke deskundigen levert een jaarcertificaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen op. Wanneer de eindbalans na drie jaar positief is, krijgen de ondernemingen het officiële VN-Charter Duurzaam Ondernemen.

Volgend jaar zullen de eerste Limburgse bedrijven aanspraak maken op het VN-Charter. Dertien bedrijven hebben dan het driejarig traject succesvol afgesloten. “We zijn opgetogen dat deze dertien trendsetters ook navolging hebben gekregen, want vandaag zitten er 32 bedrijven in het begeleidingstraject”, zegt Johann Leten.

“Dit charter is een unieke tool om resultaatgericht en continu optimaliserend aan duurzaam ondernemen te werken. Het universele kader van de SDG’s vormt een onderbouwde basis van waaruit ondernemingen écht het verschil kunnen maken. Met deze begeleiding blijven we ook ons Strategisch Actieplan Limburg tot de Vierde Orde (SALVO) verder zetten”, besluit hij.

De Limburgse bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen: 

Atlas Copco
Berghoff Belgium
Bioracer
Centerparcs
Elep
Eloy Beton
Engels Logistics
Eurosys
Facil
Fluentis
Fruit at work
Fruitsnacks
Go!Next het Atheneum
ICS
Itzu
Jessa Ziekenhuis
Jidoka
LEDTechno
Limburg.net
LRM
LTV
Moderna Printing
Orbix
P&V Panels
Prefamac Chiocolate Machines
Redactiebureau Palindroom
Rezinal
Steengoed Projecten
STG Group
Vecarro
Veldeman Bedding
Voka – Kamer van Koophandel Limburg

Meer weten over duurzaam ondernemen?