Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 'Real World Data': nuttig om de verwachte impact op gezondheidsbudgetten te helpen berekenen?

'Real World Data': nuttig om de verwachte impact op gezondheidsbudgetten te helpen berekenen?

  • 31/07/2023

De budget impact analyse (IBA) is het essentieel onderdeel van de aanvraagprocedure voor terugbetaling van nieuwe implantaten en invasieve medische hulpmiddelen bij het RIZIV. Deze analyse beoordeelt de financiële consequenties van een eventuele terugbetaling.

'Real World Data': nuttig om de verwachte impact op gezondheidsbudgetten te helpen berekenen?

De budget impact analyse (IBA) is het essentieel onderdeel van de aanvraagprocedure voor terugbetaling van nieuwe implantaten en invasieve medische hulpmiddelen bij het RIZIV. Deze analyse beoordeelt de financiële consequenties van een eventuele terugbetaling. Naast directe kosten van het implantaat en medische uitgaven zoals ingrepen, ziekenhuisopnames en follow-up consulten, kunnen dergelijke hulpmiddelen ook een bredere impact hebben op de gezondheidszorg.

Het gebruik van een implantaat of medisch hulpmiddel kan bijvoorbeeld leiden tot andere zorgbehoeften, zoals langdurige revalidatie of thuiszorg. Het kan ook resulteren in minder medicatiegebruik of het voorkomen van andere medische ingrepen. Real - world data - data die uit de dagelijkse medische praktijk verzameld worden en hergebruikt worden kunnen helpen om de werkelijke budgettaire invloed op het gehele gezondheidszorgsysteem en de patiënt in kaart te brengen. Het recent opgerichte Health Data Agency kan een faciliterende rol spelen bij het verbeteren van de toegang tot RWD. 

Het KCE voerde een studie naar de mogelijkheden en beperkingen van deze data.

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel