Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Raad van Advies zorgt voor een helikopterzicht over je onderneming”

“Raad van Advies zorgt voor een helikopterzicht over je onderneming”

  • 05/04/2022

 

raad van advies

“Voor elke Limburgse onderneming die wil inzetten op groei en professionalisering is de Raad van Advies van Voka – KvK Limburg een absolute meerwaarde.” Het zijn woorden van Hilde Rutten, general manager  van het Beringse bedrijf BergHOFF. Met het begeleidingstraject Raad van Advies biedt Voka – KvK Limburg ondernemingen in Limburg een pool van externe adviseurs aan die bedrijven stappen laten zetten in de professionalisering van hun bedrijf. UHasselt -masterstudent Jannick Pousset hield het begeleidingstraject tegen het licht, en kwam tot de conclusie dat het voor bedrijven niets dan voordelen oplevert.

Voor de professionalisering van hun bedrijfsvoering kunnen Limburgse ondernemingen beroep op een Raad van Advies. Dit begeleidingstraject van Voka – KvK Limburg biedt bedrijven een pool van externe adviseurs aan. Zij fungeren als een kritisch klankbord voor de eigenaar-ondernemer of het management en vormen zo een waardevolle methode om (familie)bedrijven met raad en daad bij te staan.

“Momenteel begeleiden wij vanuit Voka – KvK Limburg tientallen ondernemingen in Limburg in hun Raad van Advies”, zegt Ellen Olislagers, directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg. “Wij helpen ondernemingen van A tot Z bij de samenstelling van de groep adviseurs, en dat specifiek gericht op de noden van het bedrijf. Als secretaris ontzorgen wij de onderneming door alle administratieve taken van de Raad op ons te nemen. Bedrijfsleiders kunnen rekenen op een kwalitatieve samenstelling van de Raad zodat zij zich volledig kunnen focussen op het behalen van de beoogde doelstellingen binnen de bedrijfsvoering. En dat is niet onbelangrijk gezien een goede strategie voor een doelgerichte aanpak zorgt. ”

Doorlichting UHasselt

Onder het motto “alles kan beter” is het ook belangrijk om zelf in de spiegel te kijken en het huidige Raad van Advies-traject tegen het licht te houden. Jannick Pousset, masterstudent Handelswetenschappen aan de UHasselt, sprak met verschillende ondernemers en adviseurs over het traject. Zijn bevindingen pende hij neer in een management adviesrapport. “Op deze manier krijgen bedrijven en organisaties nuttige en relevante informatie, terwijl onze studenten ondergedompeld worden in de bedrijfsvoering”, verklaart Jannicks mentor prof. dr. Pieter Vandekerkhof. “Uit de bevindingen van het rapport blijkt dat alle geïnterviewden de meerwaarde van dit traject voor hun onderneming erkenden. Door gebruik te kunnen maken van het ruime netwerk van Voka – KvK Limburg konden ze rekenen op een kwalitatieve groep adviseurs die met expertise hun bevindingen vrijblijvend overmaakten aan de bedrijfstop. Dat Voka hen administratief ontlast door de agenda van de vergaderingen te organiseren en te formuleren is ook een groot pluspunt. Een extra kennismakingsmoment voor de start van het traject en de verdere versterking van de adviseurs door extra opleidingen zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport.”

Strategie op lange termijn

Voor wie de Raad van Advies bekend in de oren klinkt is Hilde Rutten. De general manager van BergHOFF, dat een innovatief en breed gamma van kook-en keukengerei aanbiedt, stapte vorig jaar in het begeleidingstraject. “Het was op aanraden van collega-ondernemers”, verklaart ze. “Om de volgende stap te zetten binnen ons groeitraject hebben we een Raad van Advies opgestart. Al snel werd het mij duidelijk dat dit een goede zet was. Doordat Voka – KvK Limburg de administratie op zich neemt, konden wij samen met de adviseurs ons focussen op onze uitdagingen. Dankzij dit traject hebben we onze financiële rapportering kunnen professionaliseren en een dashboard voor het management opzetten. Zonder een Raad van Advies was ik hier misschien nooit aan begonnen. Intussen ben ik in het vervolgtraject gestapt. Op deze manier krijg je mooi helikopterzicht over je onderneming waardoor je verder kan groeien en professionaliseren.”

 

Een Raad van Advies op maat van jouw bedrijf? Klik hier voor meer informatie.

Contactpersonen

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers