Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Provinciale ruimtevisie bedreigt Oost-Vlaamse economie

Provinciale ruimtevisie bedreigt Oost-Vlaamse economie

  • 24/05/2023

Met het beleidsplan “Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050” werkt de provincie Oost-Vlaanderen aan een langetermijnvisie voor een duurzaam gebruik van de ruimte in onze provincie. Voka Oost-Vlaanderen trekt na een grondige analyse van de plannen fors aan de alarmbel. “De huidige plannen zijn een theoretische denkoefening zonder enige toetsing aan de realiteit en vormen een ernstige bedreiging voor onze Oost-Vlaamse economie. Op termijn dreigen we 144 hectare aan bedrijventerrein te verliezen en komen er duizenden jobs in gevaar. Dit plan aanvaarden is pure economische zelfmoord,” aldus Jan Geers, manager belangenbehartiging van Voka Oost-Vlaanderen.  

Als we in de toekomst voor iedereen kwalitatieve ruimte willen om te wonen, te werken en te leven, moeten we daar nu al over nadenken. Duurzaam en doordacht omgaan met de beschikbare ruimte is noodzakelijk voor de toekomstige generaties en voor het klimaat. Vanuit dit nobel principe is de provincie Oost-Vlaanderen een denkoefening gestart met als resultaat het beleidsplan “Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050”. 

Economische zelfmoord 
 
Voka Oost-Vlaanderen is tevreden dat de provincie nadenkt over duurzaam ruimtegebruik maar met de huidige ontwerpplannen hangt er een gigantisch zwaard van Damocles boven de hoofden van onze Oost-Vlaamse ondernemers. De provincie heeft namelijk een potentie geplakt op de ontwikkeling van bedrijventerreinen tot strategische plek voor niet-verweefbare bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen met een lage potentie krijgen geen ontwikkelingskansen meer en moeten zich op termijn verplaatsen want men wil de open ruimte hier herstellen. In totaal gaat het om maar liefst 140 hectare die moet verdwijnen en 150 ondernemingen die hun activiteiten zullen moeten verhuizen. “Zo’n verlies aan bedrijfsruimte die niet gecompenseerd wordt is een aanslag op onze economie. Er is vandaag al een nijpend tekort aan bedrijfsruimte en in plaats van die nood aan te pakken, vergroot deze visie het probleem.” Zegt Jan Geers.

Bedrijventerreinen met een beperkte potentie kunnen behouden blijven, maar de aanwezige ondernemingen kunnen niet uitbreiden en de beschikbare ruimte kan niet verder benut worden wanneer dit gepaard gaat met bijkomende milieueffecten (mobiliteitsdruk, geluidsoverlast, …). Uit eigen berekeningen kwam Voka Oost-Vlaanderen tot de conclusie dat er meer dan 1.000 hectare bedrijventerrein onder deze potentie valt en meer dan 840 bedrijven op deze manier een stolp boven hun economische activiteiten krijgen. Bedrijven zijn voor hun reguliere werking immers afhankelijk van hun omgevingsvergunningen (license to operate) die ze vaak van de provincie moeten krijgen.

Waanzin 

“We moeten concluderen dat een goedkeuring van dit beleidsplan complete waanzin zou zijn en dat het de economische dood betekent voor honderden bedrijven en duizenden jobs in onze provincie.” Besluit Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen. Voka Oost-Vlaanderen kan zich hier niet voor inzetten en roept de provincie op om het plan zoals het nu voorligt te herzien. 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersonen

Jan Geers

Manager Belangenbehartiging - Manager Communicatie

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.