Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Principeakkoord met China laat ondernemers nog efficiënter zaken doen

Principeakkoord met China laat ondernemers nog efficiënter zaken doen

  • 18/02/2021

Ondernemers in Mechelen en Kempen gaan nog efficiënter zaken kunnen doen met China. Voka - KvK Mechelen-Kempen en het Europese kenniscentrum ‘EU SME Centre’ hebben hiervoor een principeakkoord ondertekend. Zo’n 125 ondernemingen in onze regio exporteren al naar China. 

“Het principeakkoord is zopas ondertekend. Onze Voka-leden kunnen hiervan gebruik maken. Ze kunnen een beroep doen op een team van deskundigen dat advies en steun geeft over het zaken doen met China”, zegt Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen. “Het kan dan gaan over domeinen zoals bedrijfsontwikkeling, wetgeving, normen en conformiteit en HR. Van eerstelijnsadvies tot diepgaande technische oplossingen worden diensten aangeboden via  een kennis-, advies- en opleidingscentrum en een platform voor belangenbehartiging. Het team van EU SME Centre staat klaar.”

Het EU SME Centre is een initiatief van de Europese Unie. Het is opgericht in 2010 en verleent een reeks praktische ondersteunende diensten aan Europese kleine en middelgrote ondernemingen.  Het centrum wordt gefinancierd door de Europese Commissie en uitgevoerd door een consortium van vijf partners: de China-Italiaanse Kamer van Koophandel in China, de China-Britain Business Council, de Deense Kamer van Koophandel in China, EUROCHAMBRES en de Europese Unie-Kamer van Koophandel in China.

“125 bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen vragen al certificaten van oorsprong aan voor hun export naar China. Op Vlaams niveau werden in totaal 26.669 certificaten gelegaliseerd voor een totale goederenwaarde van 3.574.513.078 euro. Met de ondertekening van het EU-China ‘Comprehensive Investment Agreement’ en het ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ (RCEP) zal het Oosten alleen maar aan belang toenemen en meer opportuniteiten bieden voor Europese bedrijven. Het komt erop aan om je goed te informeren en voorbereiden. Daarom heeft onze Voka-Kamer dit principeakkoord ondertekend. Zo kunnen we onze leden zo professioneel mogelijk bijstaan”.

In de toekomst zullen gezamenlijke activiteiten opgezet worden over crossborder e-commerce en andere belangrijke actuele thema’s die van belang zijn voor Voka-leden.  Zo organiseren we een driedaagse virtuele missie naar Hainan van 24 – 26 maart in samenwerking met de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel met ondersteuning van het EU SME Centre. 
Meer info over deze primeur: https://www.voka.be/activiteiten/virtual-trade-mission-hainan-china 

Het EU SME Centre kan je bezoeken via www.eusmecentre.org.cn 
Contactpersoon bij Voka – Mechelen-Kempen en al meer dan 10 jaar actief op China: 
Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager, petra.van.bouwelen@voka.be 

EU SME     voka mk