Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Preventieve quarantaine geeft niet langer recht op loon

Preventieve quarantaine geeft niet langer recht op loon

  • 10/05/2020

Zopas werd het getuigschrift voor quarantaine goedgekeurd. Dit getuigschrift zorgt ervoor dat de werknemer enkel recht heeft op loon als hij aan telewerk kan doen. Wanneer iemand preventief in quarantaine wordt geplaatst, zal hij of zij terugvallen op de werkloosheidsuitkering. Bekijk ook onze FAQ en krijg een antwoord op de meest gestelde vragen.

Vanaf volgende week gaan de contacttracers aan de slag en wordt de kans groot dat er meer personen en families in quarantaine worden geplaatst wanneer men recentelijk contact heeft gehad met een besmette persoon.

Wanneer een werknemer daadwerkelijk preventief in quarantaine gaat, zal hij vanaf nu geen recht meer hebben op loon, maar valt hij of zij terug op een werkloosheidsuitkering van het Riziv. 

Het 'quarantainegetuigschrift' wordt dus afgeleverd aan werknemers die arbeidsgeschikt zijn, maar zich niet naar de werkplek kunnen begeven, dus met ander woorden:

  • wanneer de werknemer in contact kwam met een besmette persoon;
  • wanneer de werknemer besmet is met het coronavirus maar zich toch niet ziek voelt;
  • wanneer de medische situatie van de werknemer een probleem vormt (bv. risicogroep).

Wanneer een werknemer in quarantaine wordt geplaatst, maar nog steeds kan telewerken, heeft hij of zij uiteraard wel recht op loon betaald door werkgever.

Klik hier voor meer info van het Riziv over het 'quarantainegetuigschrift'

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.