Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Premier voorspelt op Voka Zomerstage “5 tot 10” moeilijke winters: steun voor bedrijven nodig

Premier voorspelt op Voka Zomerstage “5 tot 10” moeilijke winters: steun voor bedrijven nodig

  • 25/08/2022

Voka dringt aan op steun voor bedrijven want anders dreigt “een concurrentieel nadeel ten opzichte van het buitenland”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Nu al leggen bedrijven de productie stil.

Tijdens zijn Voka Zomerstage toonde premier De Croo zich afgelopen maandag zeer bezorgd over de energieproblematiek. “De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan”, klonk het bij het havenbedrijf in Zeebrugge.

Na een introductie voor CEO Marc Adriansens assisteerde de premier bij het behandelen van de cargo van een schip geladen met nieuwe elektrische wagens. Samen met Brugs burgemeester Dirk De fauw, die ook stage liep, hielp De Croo bij het wassen, polieren en opladen van de wagens. ICO Terminals, een van de belangrijkste transportbedrijven ter wereld, behandelt in Antwerpen en Zeebrugge zo’n 2 miljoen voertuigen per jaar en zet sterk in op alternatieve energie.
 

We stellen vast dat er nu al productiebedrijven de productie geleidelijk aan stilleggen

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka

Meer dan 140 ondernemingen en politici komen deze zomer met elkaar in contact via een Voka Zomerstage. Beleidsmakers stropen de mouwen op en leren al doende de uitdagingen van het bedrijfsleven beter kennen. Die zijn door onder meer de energiecrisis enorm groot op dit moment. In zijn speech tijdens de Voka Zomerstage sprak Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, over “donderwolken boven de Vlaamse economie” en “zwarte sneeuw” voor veel bedrijven. 

Recessie

Voka pleitte tijdens het bezoek dan ook voor bijkomende financiële steunmaatregelen voor deze winter. “We verwachten in de komende maanden een recessie, en mogelijk een zware recessie”, aldus Hans Maertens. “Vooral voor ondernemingen die veel arbeid en energie nodig hebben is het zeer moeilijk. We stellen vast dat er nu al productiebedrijven de productie geleidelijk aan stilleggen om geen verdere verliezen op te lopen.”

Het Limburgse staalbedrijf Aperam zet die stap nu al en legt de productie deels stil. "De prijs - als ik vergelijk met de standaardprijzen die we vroeger betaalden - is vandaag 10 à 15 keer duurder geworden", zo getuigde Bernard Hallemans, CEO van Aperam Stainless Europe in VTM Nieuws en ook in De Tijd. Uit een enquête van Voka blijkt dat 1 op de 5 bedrijven die heel veel energie verbruiken overwegen om de productie te verminderen of zelfs stil te leggen omdat het met de torenhoge energieprijzen niet meer rendabel is.

Concurrentieel nadeel

Voka dringt er bij de federale regering op aan om een reglementair kader in te stellen waarbinnen tijdelijk en gericht steun aan de meest getroffen bedrijven mogelijk wordt. “Het bestaat al in Frankrijk en in Duitsland. Wij pleiten ervoor dat dit ernstig onderzocht wordt en hopelijk nog ingevoerd wordt want anders hebben die productiebedrijven echt een concurrentieel nadeel ten opzichte van het buitenland”, waarschuwt Hans Maertens. 
 

Bekijk ons verslag van de Voka Zomerstage met premier De Croo

Bekijk enkele foto's van de Zomerstage

imu - vzw - dieteren