Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘Praktijkgerichte opleidingen zijn heel behapbaar’

‘Praktijkgerichte opleidingen zijn heel behapbaar’

  • 14/02/2023

De wereld verandert voortdurend, dus ook bedrijven moeten daarom zelf regelmatig bijsturen. Vanuit dat besef is investeren in opleidingen en inzetten op netwerken voor Autajon Labels Belgium een must. Daarbij grijpt de industriële drukkerij uit Wommelgem ook graag naar het opleidingsprogramma van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

 
 
 
 

Met ruim 130 medewerkers drukt Autajon Labels Belgium in Wommelgem op industriële schaal zelfklevende etiketten, goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 13 miljoen stuks. ‘We maken deel uit van de Franse groep Autajon. Zowel Belgische als internationale fabrikanten van uiteenlopende producten, van voedingsartikelen en alcoholische dranken over cosmetica en andere consumentengoederen tot farmaceutische producten, kloppen bij ons aan. Gezien de strenge normering in de farma werken we op onze site in Wommelgem met een volledig aparte productie-eenheid voor die laatste sector’, schetsen accountmanager Luc Dierickx en salesmanager Erik Van Loon (foto). ‘De Wommelgemse site is een van de twaalf vestigingen wereldwijd met een soortgelijke productie. Met bijvoorbeeld onze collega’s in Nederland en Frankrijk is er regelmatig contact, bijvoorbeeld om best practices en innovatieve zaken te delen. Zo vermijden we dat elke site op zich het wiel moet uitvinden.’

 

De mogelijkheid hebben om ervaringen te delen, is voor Autajon een trigger om regelmatig een opleiding of event van de Kamer mee te pikken. ‘Bedrijven worden vaak geconfronteerd met dezelfde problematieken, waarbij de oplossing weleens in een klein hoekje schuilt. Door met andere bedrijven contact te hebben, leer je dat je zaken soms niet helemaal op jezelf moet zien op te lossen’, geven Luc Dierickx en Erik Van Loon nog aan. Ook general manager Martin van der Wees ziet het nut in van regionale netwerkevents van de Kamer, zoals onlangs nog bij Porsche Centre Antwerpen. ‘We zijn Voka-lid omdat dit in menig opzicht nuttig is. Als bedrijf is het belangrijk om te blijven buitenkomen en met andere ondernemers te praten. Daaruit haal je niet alleen nieuwe samenwerkingen en extra business. Het geeft je ook de bevestiging dat andere bedrijven soms op dezelfde problemen stuiten en dat oplossingen elders al hun nut hebben bewezen’, stelt hij.

 

VAN LINKEDIN TOT ARBEIDSDEAL

Met de krappe arbeidsmarkt die ook Autajon Labels Belgium voor uitdagingen plaatst, investeert het Wommelgemse bedrijf niet toevallig in deelname aan hr-gerelateerde opleidingen, zoals een atelier rond employer branding. ‘De war for talent woedt al lang, niet in het minst voor technische profielen. We moeten ons dus met een goed verhaal zien te onderscheiden van andere werkgevers, zodat we de juiste mensen kunnen aantrekken. In het lab employer branding hebben we nuttige zaken opgestoken om nog net wat hipper voor de dag te kunnen komen’, geeft hr- manager Cien Currinckx aan. ‘De opleidingen van de Kamer zijn duidelijk voor en door ondernemers. Want ze zijn praktijkgericht en relatief kort, waardoor ze goed te behappen zijn. Dat maakt ze heel interessant, wanneer je ondanks een overvolle agenda toch nog in jezelf wil investeren om te evolueren’, verwijst Erik Van Loon naar zijn ervaring met opleidingen om verkoop en merkbekendheid via LinkedIn te boosten. ‘Al blijft persoonlijk klantencontact nodig, de pandemie heeft digitaal zakendoen alleszins in een stroomversnelling gebracht. Dan is het goed dat je kan rekenen op een partner als de Kamer om daarin te kunnen volgen’, vult Luc Dierickx nog aan.

 

‘Als bedrijf is het belangrijk om te blijven buitenkomen en met andere ondernemers
te praten.’

Martin van der Wees general manager van Autajon Labels Belgium

Infosessies, over zowel actuele topics zoals de nieuwe arbeidsdeal als het lopende mobiliteitsonderzoek in de lokale bedrijvenzone, helpen Autajon daarnaast ook om de vinger aan de pols te houden. ‘Dan hoor je ook van andere bedrijven hoe zij zaken aanpakken. In combinatie met de informatie die je krijgt, zet je dat op weg om dat zelf meteen op de goede manier aan te pakken’, merkt Cien Currinckx nog.