Skip to main content
  • Nieuws
  • Portugal, great place to live and to do business

Portugal, great place to live and to do business

  • 18/12/2017

Portugal heeft economisch duidelijk de wind in de zeilen. Met een economische groei van 2,5% voelen ze het effect van jarenlange structurele hervormingen en als het gaat om concurrentiekracht, loopt Portugal het gat met de leidende eurozone-economieën langzaam dicht. Daarom is het vandaag de juiste keuze en het juiste moment om zaken te doen in Portugal. Dat was ook de conclusie van het lunchgesprek tussen Voka-leden en de ambassadeur op het Voka-kantoor te Brussel.

De Voka ambassadeurslunch is een samenwerking tussen Voka Metropolitan, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy (VUB). Op 13 december had Voka's gedelegeerd bestuurder Hans Maertens de eer om de Portugese Ambassadeur Antonio Vasco Alves Machado te mogen ontvangen. De boodschap van Ambassadeur was duidelijk: naast het feit dat het er goed leven, eten en golfen is, is er een enorm kapitaal aan talent dat het land beschikbaar stelt van vele bedrijven.

Hoge opleidingsgraad

De ambassadeur omschreef Portugal als een land van uitmuntendheid op het vlak van talen, multiculturaliteit maar bovenal de hoge opleidingsgraad die zorgt voor een brede waaier aan profielen vooral richting engineering en productie die een excellente graad van kwaliteit afleveren met focus op resultaatgerichtheid nl. indien er zich een probleem voordoet gaan ze voor de oplossing en de zoektocht ernaartoe en die eindigt niet wanneer de werkuren stoppen als gevolg van zeer innovatieve ingesteldheid.

Daarnaast wees de ambassadeur verder op het feit dat zijn land met een EU Labour cost van 13,70 en een tax rate van 21% duidelijk competitiever is dan België die een EU Labour cost van 39,20 en een taks rate van 33% kent, wat Portugal natuurlijk zeer interessant maakt voor bedrijven te vestigen.

Ecosysteem voor start-ups

In dit kader gaf de ambassadeur een duidelijk beeld over de aanwezigheid van stevige Belgische spelers uit diverse sectoren in de regio van Lissabon en Porto zoals bv. Solvay, Screder, Ardo, Ablynx, Puratos en Ageas.

Maar daarnaast is Portugal een booming ecosysteem voor start-ups en niet voor niets de organisator van web summit “The largest tech conference in the world" in Lissabon op 5-8 november 2018.

Stevige basis voor samenwerking

Voka CEO Hans Maertens benadrukte dat Portugal sterke gelijkenissen vertoont met België als het over de cultuur van zakendoen ging tijdens de presentatie en dat dit een stevige basis is om vertrouwen te hebben in samenwerkingsverbanden.

De tientallen Voka-leden hebben na de lunch nog gebruik kunnen maken van de gastvrijheid en tijd van de ambassadeur om individueel in te gaan op hun specifieke vragen.

Bekijk de foto's van deze ontmoeting op de Facebookpagina van Voka Metropolitan.

Contactpersoon

Proximus