Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Port Xpert dompelt jongeren onder in realiteit van haven en industrie

Port Xpert dompelt jongeren onder in realiteit van haven en industrie

  • 06/05/2022

Jongeren in real life laten kennismaken met de jobkansen in de industrie; dat is de doelstelling van Port Xpert Industrie, een nieuw programma dat het Antwerpse Havencentrum en Voka Platform Industrie ontwikkelden voor studenten uit het 5de en 6de jaar middelbaar onderwijs. 31 leerlingen uit de richtingen techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen konden het programma vandaag uittesten bij BASF. Vanaf september kunnen alle scholen inschrijven voor het nieuwe programma.

Aan de hand van uitdagende opdrachten en inspirerende getuigenissen laat Port Xpert vijfde- en zesdejaars uit het middelbaar kennismaken met de carrièrekansen die onze wereldhaven biedt. Meteen na de rondleiding in het Havencentrum krijgen ze de kans om tijdens een bedrijfsbezoek een-op-een in gesprek te gaan met professionals op de werkvloer.

‘Het initiatief sluit perfect aan bij onze ambitie om STEM-scholen en bedrijven dichter bij elkaar te brengen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘De industriële sector, waaronder de chemiecluster in de haven van Antwerpen, kampt met een nijpend tekort aan technische profielen. Van de 34.220 vacatures die vandaag online staan in onze regio, zijn er ruim tienduizend gericht op productie en techniek. Dankzij de samenwerking tussen het Havencentrum en het Platform Industrie van onze Kamer zorgen we voor een betere omkadering van onze bedrijfsbezoeken. Door de jongeren live te laten kennismaken met de grote variatie aan jobs in de industrie, hopen we hen te inspireren bij hun latere studiekeuze.’

Door de jongeren live te laten kennismaken met de grote variatie aan jobs in de industrie, hopen we hen te inspireren bij hun latere studiekeuze.

‘Ons Port Xpert-programma werkt als een drietrapsraket’, zegt Luk Lemmens, voorzitter van het Havencentrum. ‘Het kaartspel Cardgo, dat de jongeren spelen in de klas, laat hen kennismaken met de haven en wat hier gebeurt. De thematische doe-opdracht in het Havencentrum dompelt hen onder in de sector aan de hand van een virtualreality-omgeving. En het gerichte bedrijfsbezoek laat hen kennismaken met de praktijk op de vloer en de mensen die er werken. Elk van deze activiteiten is op maat van de jongeren zelf gemaakt.’

31 leerlingen uit de richting techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen konden het programma vandaag al uittesten met een bezoek aan de site van BASF in de haven van Antwerpen. Daar konden ze in gesprek gaan met een laborant, een industrieel ingenieur elektromechanica, een burgerlijk ingenieur, een E&I-technieker en een procesoperator.

Platform Industrie

Het Platform Industrie is een onafhankelijk orgaan van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, aangestuurd door de industrie met volgende stuurgroepleden: Actemium, Air Liquide, Arlanxeo, Atlas Copco, BASF, Bayer crop science, Belgium Scrap Terminal, Bilfinger ROB, Borealis, Covestro, Engie Electrabel, Evonik, ExxonMobil, INEOS, Lanxess, Renewi, Suez, TotalEnergies Antwerp Olefins, TotalEnergies Refinery Antwerp, Umicore, Waterlink-Induss.

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan