Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Pollenalarm

  • 04/07/2023

Een lange rij wachtenden op barbecuevlees voor Slagerij Eddy, het melodieuze geluid van de ijskar die al vroeg door de straten rijdt en de ene jogger na de andere die bij het ochtendgloren nog voor de drukkende hitte zijn of haar inspanning op Strava wil registeren. Jup, het is weer zomer. Een droge en warme zomer zoals menig weerbericht aangeeft. Voor zij die op vakantie gaan, vergeet niet om je goed in te smeren en vooral optimaal te genieten. De batterijen mogen opgeladen worden na een druk eerste halfjaar.

pollenalarm

Tussen de vele genieters wil ik ook kort de mensen met de pollen een hart onder de riem steken. Hooikoortspatiënten hebben namelijk stevig te lijden onder de recordconcentraties van graspollen. Aan hen wens ik toch een streepje neerslag toe. Net genoeg om het stuifmeel weg te spoelen en voor de nodige verkoeling te zorgen. Maar ik vrees toch dat de regen niet alle pollen zal afvoeren…

“ Laat ons ten volle genieten van de zwoele zomerdagen zodat we uitgerust en met de nodige durf en visie de uitdagingen samen kunnen aanpakken.”

Want dezer dagen worden zowel mensen met als zonder hooikoorts om de oren geslagen met politieke pollen. Zo’n peiling over onze kiesintenties is nuttig, zoals de traditionele Politieke Poll van Voka – KvK Limburg op onze Jaarvergadering. Maar een wildgroei aan tussentijdse peilingen heeft een negatief effect. Het zorgt er namelijk voor dat we als maatschappij in verkiezingsmodus belanden. Dat we het vele werk dat op de plank ligt vergeten. Want beste vrienden, de verkiezingen zijn pas over elf maanden en onze plank staat op breken van al dat werk.

Hoewel onze economie traag maar gestaag uit het dal kruipt, regeert de onzekerheid. Investeringsplannen worden bijgesteld, groeiplannen worden aangepast. De loonkosten liggen nu 11 procent hoger dan een jaar geleden. Onze buurlanden hebben de Belgische loonindexeringen niet gevolgd. Onze bedrijven zien zich zo weer uit de internationale markt geprijsd. En dat is nefast voor onze exportgerichte Limburgse economie. Het ondersteunen van onze concurrentiepositie moet een absolute prioriteit zijn.

Maar ook een hervorming van de fiscaliteit is nu een must. We hebben nood aan een fiscaliteit die innovatie aanwakkert, talent aantrekt en de concurrentiekracht herstelt. En – surprise surprise – er moeten meer mensen aan de slag in Limburg. Hiervoor moeten we werk durven te maken van arbeidsmigratie, zoals bijvoorbeeld Australië en Canada dat doen via specifieke arbeidsvergunningen. Niemand is gebaat met veel politiek gepraat. Laat ons daarom ten volle genieten van de zwoele zomerdagen zodat we uitgerust en met de nodige durf en visie de uitdagingen samen kunnen aanpakken. En eindigen zou ik willen doen met een stevige tropische regenbui. Dan zijn we misschien in één keer van alle pollen verlost.

Contactpersoon

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie