Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Politiek moet durven doorpakken na 26 mei

Politiek moet durven doorpakken na 26 mei

  • 15/05/2019

De verkiezingscampagne gaat stilaan de laatste rechte lijn in. Maar alle beloftes mogen vanaf 27 mei de vuilnisbak in, want er is simpelweg geen geld om ze te betalen! In plaats van onhaalbare beloftes verwachten wij van politici een geloofwaardig plan en de nodige actie om dit land in de juiste plooi te leggen. Actie om door te pakken. Actie om écht te hervormen.

  • Elke dag lanceren politici nieuwe voorstellen, die meestal geld kosten. 
  • Maar er ligt de komende regeringen nu al een factuur van zo’n 19 miljard euro te wachten.
  • We vragen visie en moed van de politici om echte keuzes te maken, geen halfslachtige beslissingen.
  • De Vlaamse ondernemingen zijn daarbij zeker de komende jaren ook een deel van de oplossing.

We zien overal affiches in het straatbeeld hangen en elke dag lanceren politici nieuwe voorstellen. Meestal kosten die voorstellen geld, maar daar ligt nu blijkbaar niemand van wakker… Deze lichtzinnigheid zal de politici echter zuur opbreken: alle beloftes mogen vanaf 27 mei immers de vuilnisbak in, want er is simpelweg geen geld om ze te betalen! 

Reken even mee: er is 8,8 miljard nodig om de begroting gewoonweg in evenwicht te krijgen, 5,6 miljard voor de vergrijzing, 4,2 miljard om het Europese gemiddelde aan overheidsinvesteringen te halen. Er ligt de komende regeringen dus nu al een factuur van zo’n 19 miljard euro te wachten! En dit vooraleer we ook nog maar 1 verkiezingsbelofte kunnen uitvoeren. Het is dus absoluut geen tijd om Sinterklaas te spelen. Evenmin is het tijd om te zwartepieten onder elkaar. 

“Het is geen tijd om Sinterklaas te spelen of om te zwartepieten onder elkaar.”

Niko Demeester

In plaats van onhaalbare beloftes verwachten wij van de politici een geloofwaardig plan en de nodige actie om dit land in de juiste plooi te leggen. Actie om door te pakken. Actie om écht te hervormen. Daarom hebben wij de verkiezingsvoorstellen van Voka gelanceerd onder de noemer ‘Durf kiezen, durf ondernemen!’. We vragen visie en moed van de politici om echte keuzes te maken, geen halfslachtige beslissingen. We wensen onze politici veel ondernemingszin toe om die beslissingen vervolgens ook volledig uit te voeren en niet halverwege te blijven steken. Alleen zo kunnen we de broodnodige hervormingen realiseren die zich nu meer dan ooit opdringen in Vlaanderen en België.

Stemmen voor verkiezingen

Durf voor een keer zelfs verder dan 5 jaar vooruit te kijken. 10, ja waarom zelfs geen 20 jaar? Via die weg kunnen we immers op een duurzame manier vooruitgang creëren voor Vlaanderen en voor onze mensen. Wij vragen een langetermijnvisie en -plan voor tal van uitdagingen. De vergrijzing in combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt. Efficiënte mobiliteit voor onze medewerkers, onze klanten en onze goederen. Een energiebeleid dat duurzaam is in beide betekenissen van het woord: het moet het klimaat ten goede komen, maar ook leverzeker en betaalbaar zijn, zodat we de bedrijven en de jobs in ons land kunnen veiligstellen. En laat ons niet vergeten dat de vele middelen die we afdragen aan de overheid voor onderwijs, zorg en welzijn ook veel efficiënter kunnen worden ingezet.

De Vlaamse ondernemingen zijn daarbij zeker de komende jaren ook een deel van de oplossing. De politiek kan op ons rekenen om welvaart en jobs te creëren en om te innoveren voor duurzame groei. Wij rekenen op de politiek om vanaf 27 mei moedige keuzes te maken, voor doortastende en duurzame hervormingen. Zet daar jullie schouders onder: Durf kiezen, durf ondernemen!

Lees onze voorstellen op www.durfkiezen.be.

imu - vzw - obd
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel