Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Podcasting met Passie: Ondernemerschap en Voetbal in Café Constant

Podcasting met Passie: Ondernemerschap en Voetbal in Café Constant

  • 22/03/2023

Stel je twee enthousiaste voetbalfans voor die overdag bij dé ondernemersorganisatie werken en 's avonds hun passie voor voetbal delen in een podcast. Maak kennis met kersverse Voka collega’s Dries Stuyven en Tim Van Roy, oftewel de hosts van Café Constant. Deze podcast is een platform voor ‘mannen onder elkaar’ waarin ze hun liefde voor RSC Anderlecht uitdiepen en bespreken. Maar hun interesse in voetbal gaat verder dan alleen de oppervlakkige praatjes over de club en de spelers. Ze genieten van diepere voetbalconversaties. Zo ontmoetten ze elkaar reeds 10 jaar voor hun paden kruisten bij Voka – KvK Vlaams-Brabant...

Het spel verandert: ondernemerschap en voetbal in één team 

Maar wat hebben ondernemerschap en voetbal gemeen? Meer dan je zou denken. Beide werelden zijn namelijk enorm competitief en vereisen strategie, doorzettingsvermogen en passie voor succes. Een succesvolle ondernemer is als een goede voetballer die snel kan anticiperen op het spel en altijd op zoek is naar nieuwe kansen en mogelijkheden. 

De grootste overeenkomst is volgens Dries: “de passie! Zelfs na 20 jaar zal een voetballer, trainer of journalist praten over een situatie met zoveel enthousiasme dat je zou denken dat het gisteren gebeurde. Die kennis en gedrevenheid zie je ook terug bij ondernemers. De drive en goesting om in je eigen wereld je stempel te drukken." 

afbeelding

 

Het begin van een nieuwe match: de geboorte van Café Constant 

Maar laten we terugkeren naar Café Constant. Hoe zijn Dries en Tim begonnen met deze podcast? Het begon allemaal 10 jaar geleden op een Anderlecht-fan-forum. Beide heren vonden elkaar niet alleen in het voetbal, maar ook in verschillende maatschappelijke thema’s en onderwerpen. Hun favoriete bezigheid werd al snel praten over voetbal dat méér is dan alleen de uitslag. Zo is hun podcast ook bedoeld: als een informeel platform voor liefhebbers waarin ze dieper ingaan op de verschillende aspecten van voetbal. 

In 2023 zijn beide heren aan de slag bij Voka – KvK Vlaams-Brabant. Een toevalligheid, want ze wisten niet van elkaars nieuwe job tot ze beide aan de slag waren. Op de werkvloer houden ze het dus ook strikt professioneel. Tim is Manager Financiën en Dries versterkt het team dienstverlening als adviseur Duurzaam Ondernemen. “Op kantoor proberen we ons te beperken tot Voka en haar 3 V’s. Pas buiten deze muren kunnen we terugvallen op onze favoriete V: Voetbal!”  

De openingstreffer: de eerste successen van de podcast 

“Onze aftrap begon met een oververhitte iPhone-camera, straatlawaai en 8 tot 10 uur aan post-editing per aflevering.”, vertelt Dries. “Maar inmiddels hebben we onze eigen studio met drie verschillende camera's en kwalitatieve audio, wat het proces een stuk professioneler maakt.”  

De podcast is een platform voor 'mannen onder elkaar', maar het blijkt al snel veel meer dan dat te zijn. Na een maand hadden ze al tot 8 duizend luisteraars en hadden ze voetballegendes zoals Ariel Jacobs en Filip De Wilde te gast.  

Natuurlijk ging niet alles van een leien dakje. "Je hebt als starter nog geen netwerk, je voelt je amateur maar voor je het weet mag je ineens gasten ontvangen zoals Mark De Man, Frank Raes en Sam Kerkhofs.", vertelt Dries. En soms komen ze voor verrassingen te staan, zoals toen Jan Hauspie van Humo wou langskomen voor een aflevering na de Anderlecht-controverse. “Ineens waren we nationaal gegaan en stonden we op de homepagina van HLN!”.  

De helden van het veld: de hosts aan het woord 

Maar wie zijn deze heren nou eigenlijk? Met plezier beantwoorden ze - voor de verandering - graag zelf een snelle-vragen-ronde.  

Wat vinden jullie elkaars mooiste eigenschap? 

Dries: “Tim is de koning van het zwijgen. Hij kan een ander analyseren en 2-3 stappen verder denken voordat hij überhaupt een woord zegt. Dat is hard nodig bij een podcast.”  

Tim: “Dries daarentegen is de meester van het verplaatsen van de bal. Als er een pijnlijke stilte valt, dribbelt hij als een baas naar een ander onderwerp.”  

Samen vormen ze een onverslaanbaar team. 

Het winnende doelpunt. Wat is jullie favoriete aflevering? 

Dat is de eerste aflevering met Ariel Jacobs, die hun allereerste grote gast was. Maar de aflevering die echt bij Dries is blijven hangen, is die ene keer dat ze een mooi evenwichtige en kwalitatieve opname maakten toen Kompany werd ontslagen. Het was een knaller van een aflevering! 

Maar het winnende deel van hun hele podcast-ervaring is dat sommige gasten ooit oh-zo-onbereikbaar leken, maar voor ze het wisten ineens in hun studio verschenen. 

Welk advies geven jullie aan iemand die droomt om een podcast te starten? 

"Gewoon doen, gewoon doen, gewoon doen. Begin rustig met alle apparatuur dat je hebt liggen en klungel erop los - maar wees tegelijkertijd kritisch genoeg om de lat stelselmatig hoger te leggen -." 

Last but not least: De wat is de overwinningsscore? 

De toekomstplannen van deze balvirtuozen lijken nog ver op het veld, het groeiende succes geeft stof tot nadenken.  “We willen iemand kunnen opbellen om langs te komen en gewoon de reactie krijgen van: “Ja, waarom niet?”. Een lekker simpel en nederig doel.  
Oh ja, en Dries wilt ook een Tesla.  

 

Voor Café Constant werken Tim en Dries samen met TRILL, een Leuvense plek waarbij creatieve projecten uiting krijgen.  
De podcast is te beluisteren op alle streamingsplatformen 

https://www.youtube.com/@cafeconstant 
https://www.instagram.com/cafe.constant/ 

Dyls februari2024
Proximus