Skip to main content
Map
 • Nieuws
 • Podcast met Lesley Arens en Rik Vera: De toekomst van hr (deel 2)

Podcast met Lesley Arens en Rik Vera: De toekomst van hr (deel 2)

 • 22/12/2020

Het is duidelijk: in de toekomst zullen er jobs verdwijnen, nieuwe jobs zullen worden gecreëerd en bijna alle jobs zullen van inhoud veranderen. Dit onder andere door technologische veranderingen, het actief ouder worden van de bevolking en de toenemende individualisering. Volgens het WEF (World Economic Forum) zal in 2022 al meer dan een derde van de nodige vaardigheden voor heel wat beroepen bestaan uit vaardigheden die we tot voor enkele jaren geleden nog niet eens kenden of niet als belangrijk beschouwden.

Heel wat bedrijven hebben de voorbije weken en maanden, noodgedwongen, stilgestaan bij hun hr-beleid en -strategie. De pandemie liet duidelijk zijn sporen na. Bedrijven beseffen des te meer het belang van gekwalificeerde medewerkers. Levenslang leren en het opleiden van medewerkers krijgt hierbij een centrale rol. Mensen moeten kunnen functioneren in een steeds sneller veranderende maatschappij en moeten daartoe steeds beschikken over de juiste vaardigheden. De zogenaamde “skill gap” (het verschil tussen aanwezige en benodigde vaardigheden) moet dan ook zo veel mogelijk gedicht worden. Het belang van levenslang leren mag niet langer onderschat worden volgens Voka West-Vlaanderen.

Het WEF bepaalde dan ook 10 skills die in de samenleving anno 2020 voor iedere werknemer cruciaal zijn:

 1. Complex Problem Solving
 2. Critical Thinking
 3. Creativity
 4. People Management
 5. Coordinating with Others
 6. Emotional Intelligence
 7. Judgement and Decision Making
 8. Service Orientation
 9. Negotiation
 10. Cognitive Flexibility

Lesley Arens (oprichtster van #ZigzagHR magazine) en Rik Vera (medeoprichter en partner nexxworks) delen graag hun inzichten rond deze 10 skills in een tweedelige podcast.

We proberen samen een antwoord te formuleren op vragen als “Hoe stimuleren we het leervermogen van onze medewerkers?”, “Zorgt corona er voor dat we onze visie op deze tien skills veranderen?”, “Hoe kunnen we de rol van technologie omschrijven binnen dit verhaal?”.

 • Lesley Arens heeft reeds een uiterst boeiend parcours achter de rug. In 2017 schreef ze onder andere samen met Lisbeth Claus een hr-managementboek “waarom de beste HR geen HR meer is“. Gedurende haar loopbaan zien we duidelijk één constante: het belang van levenslang leren mag niet onderschat worden en mag zich niet beperken tot formele onderwijssettings.
 • Met innovatiebedrijf nexxworks probeert Rik Vera al jaar en dag bedrijven klaar te stomen voor de toekomst, levenslang leren moet dan ook een prioriteit worden.

Deze aflevering werpt een blik op de toekomst; Welke skills zullen aan belang inboeten en welke zullen aan belang winnen? Veel luisterplezier met aflevering 2! Deel 1 gemist? Herbeluisteren kan via deze link

   Spotify     Apple Podcast

 

banner

Contactpersoon

Joyce Simoens

Adviseur arbeidsmarkt en onderwijs

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag