Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Podcast 5’vr12: Versterk de industriële transitie met investeringen in O&O

Podcast 5’vr12: Versterk de industriële transitie met investeringen in O&O

  • 21/11/2023

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema Onderzoek & Ontwikkeling aan bod.  

In het recordjaar 2021 investeerden de Vlaamse bedrijven, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk 3,7% van het bbp in Onderzoek & Ontwikkeling. Het aandeel van de overheid is echter beduidend kleiner dan dat van de bedrijven. Daarom moet de overheid bijkomende middelen inzetten, zodat Vlaanderen op middellange termijn 5% van het bbp aan publieke en private O&O-uitgaven besteedt. 

We moeten streven naar een kenniseconomie en dan is 5% BBP-investeringen in O&O daar absoluut een onderdeel van.

Johan Guldix, adviseur innovatie bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum

Op dit moment scoort Vlaanderen sterk op vlak van innovatie, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Om de industriële transitie te versterken is er een bijkomende injectie nodig van 250 miljoen euro voor de ondersteuning van demo- en pilootinstallaties. Een bottom-upbenadering is de beste garantie voor baanbrekende innovaties en de enige manier om internationaal concurrentieel te blijven tegen een achtergrond van duurdere energie, schaarse grondstoffen en stijgende milieukosten. 

Contactpersoon

Johan Guldix

Senior Adviseur Innovatie & Ondernemen

Proximus
imu - vzw - Uzbrussel
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Altez