Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Plato heeft de Limburgse ondernemerswereld meer geprofessionaliseerd"

"Plato heeft de Limburgse ondernemerswereld meer geprofessionaliseerd"

  • 30/09/2020

Plato viert in 2020 zijn 30-jarig jubileum. Het concept waarbij een ervaren ondernemersduo, de Plato-peters, een groep gelijkgestemde ondernemers op sleeptouw neemt om een jaar lang van elkaar te leren, kent jaar na jaar meer succes. Dat ziet ook Martin van der Wees (CEO Autajon Labels Belgium, Wommelgem), momenteel mede-peter van Plato International Food, die al 22 jaar als peter groepen begeleidt.

Martin van der Wees - Plato-peterHoe kijk je terug op 22 jaar Plato-peterschap?
Ik zie het nog steeds als een heel fijne periode. Je ontmoet heel veel boeiende mensen, je leert veel bij over de behandelde onderwerpen en je leert omgaan met mensen en met groepen. Ik heb in de voorbije jaren een aantal bedrijven enorm zien groeien, soms zelfs naar het tienvoudige van toen ze instapten. En ik geloof wel dat Plato hiertoe heeft bijgedragen.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de Plato-groepen?
Sowieso de grootte van het Plato-project. Vroeger waren er misschien drie à vier groepen in Limburg, nu zijn het er meer dan vijftien. De interesse in wat wij doen neemt almaar toe. Ik stel vast dat ondernemers meer extravert geworden zijn, meer naar buiten komen, dat ze meer en meer het belang onderkennen van kennis én van netwerken. Ik durf te stellen dat de Limburgse ondernemerswereld meer geprofessionaliseerd is, mede dankzij Plato.

Wat is hetzelfde gebleven?
Een constante doorheen al die jaren is de inzet en het enthousiasme van de Plato-peters en –meters. Ook al worden de groepen groter. Ook tijdens vormingsavonden zie ik een groeiende hechtheid. Het is telkens weer een moment om naar uit te kijken.

"Ik heb in de voorbije jaren een aantal bedrijven enorm zien groeien, soms zelfs naar het tienvoudige van toen ze instapten. En ik geloof wel dat Plato hiertoe heeft bijgedragen."

Is er in tijden van internet nog wel nood aan persoonlijke ervaringsuitwisseling?
Absoluut! Advies van mr. Google en consoorten blijft anoniem, je weet ook nooit wie erachter steekt. Internet en onlinecommunicatie zoals via Skype, Teams of Zoom is bijzonder nuttig maar kan nooit het echte contact vervangen. De directe band bij fysieke ontmoetingen gaat veel dieper. Ook de lichaamstaal is heel belangrijk en zegt soms meer dan woorden.

Wat was voor jou een Plato-hoogtepunt in de afgelopen jaren?
Iedere sessie is voor mij een hoogtepunt. Telkens leer je als peter iets bij, over het behandelde onderwerp, over groepsdynamica, maar ook over de persoonlijkheid van deelnemers, over samenwerkingsverbanden en hoe die organisch groeien. Vooral de opstartmomenten van een nieuwe groep zijn erg spannend. Je komt als peter voor een vijftiental nieuwe gezichten te staan, met wie je op korte tijd een goed functionerende groep moet maken. Je weet het meteen of het lukt, als je ziet of en hoe er nagepraat wordt na de formele sessie.

Heb jij zelf ook Plato gevolgd als deelnemer?
Neen, Ik ben in 1998 meteen begonnen als Plato-peter, als opvolger van een collega in het internationale bedrijf waar ik toen voor werkte. In al die jaren groei je wel in die functie. En ik ben er nog altijd trots op dat ik die ‘titel’ mag voeren.

"Goede ondernemers zijn bereid om in de spiegel te kijken, vragen aan collega-ondernemers te stellen en rekening te houden met de mening van anderen. Daar is Plato een ideaal instrument voor."

Welke ondernemer had jij wel eens als Plato-peter willen hebben?
Daar is geen eensluidend antwoord op. Een goede ondernemer is niet per definitie een goede Plato-peter. Als peter moet je ervoor zorgen dat de groep naar elkaar groeit, dat je niet alleen de tafelspringers mee hebt. Plato-peters moeten inspirerende mensen zijn. Nu is het wel zo dat goede ondernemers bereid zijn om in de spiegel te kijken, zichzelf in vraag te stellen, vragen aan collega-ondernemers te stellen, en ook rekening houden met de mening van anderen. En daar is Plato een ideaal instrument voor.

Meer weten over Plato?

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers