Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Plato is een aanrader voor elke ondernemer die werk wil maken van een boeiend netwerk boordevol nieuwe inzichten.”

“Plato is een aanrader voor elke ondernemer die werk wil maken van een boeiend netwerk boordevol nieuwe inzichten.”

  • 29/04/2022

Als CEO van Derdaele+, een jonge en dynamische bouwonderneming met vestiging in Lommel, stippelt Thomas Monnens (33) mee de koers uit van deze industriebouwer. Anno 2022 is dit best een pittige opdracht, met tal van uitdagingen die de bouwsector momenteel moet trotseren. Hoe pakken Thomas en zijn team deze uitdagingen aan? Wat zijn de ambities voor de komende jaren? En hoe biedt Plato hierbij een meerwaarde?

thomas nonnens

 

Trouw klantenbestand

Het orderboekje van Derdaele+, in 2006 opgericht door Patric Derdaele, is vandaag flink gevuld. Thomas ziet de vraag naar de bouw van industriële gebouwen jaar na jaar toenemen. “Als staalbouwer zijn we letterlijk van vele markten thuis. Voor onze klanten gaan we met plezier elke bouwuitdaging aan: showrooms, garages, kantoorgebouwen, hotels, winkels, magazijnen… Zowel voor nieuwbouw als renovatie bieden we een volledig traject van ontzorging aan. Ik ben er erg trots op dat 8 op de 10 klanten in onze klantenportefeuille tevreden terugkeren voor de realisatie van nieuwe bouwdromen. Dat geeft ons team een goed gevoel en is het beste bewijs dat we kwalitatief werk leveren!”

Mooie groeicijfers

Een klantgerichte aanpak – met een begeleiding van tekentafel tot oplevering – leverde het bedrijf de voorbije jaren geen windeieren op. Thomas illustreert de gerealiseerde groei met enkele cijfers: “Op zo’n vijftien jaar tijd is onze firma uitgegroeid tot een stevige kmo met 51 medewerkers. Dit jaar willen we ons team met enkele extra medewerkers uitbreiden. In 2018 realiseerden we samen een omzet van 16 miljoen jaar, die op vier jaar tijd verdubbeld is naar 32 miljoen euro in 2021. Drie jaar geleden deden we een overname in Overpelt, die we ondergebracht hebben in ons nieuwe gebouw. Hiermee starten we een tweede productielijn in Lommel. En om onze eigen staalproductie nog vlotter en efficiënter te doen verlopen, willen we de komende jaren onze twee sites samenbrengen naar één site op een nieuwe locatie. Zo zullen we onze staalproducten rechtstreeks naar onze lakkerij en daarna naar de werven kunnen vervoeren. Aan zakelijke plannen dus geen gebrek!”

Gezonde groeiambities

Als kapitein aan het roer van Derdaele+ heeft Thomas een duidelijke en realistische route uitgetekend voor de komende jaren. Gezond en traag blijven groeien is de boodschap. “Als jonge onderneming ligt ons groeipad bezaaid met vele valkuilen. Te snel groeien is er een van. Want als eigen medewerkers en externe partners het tempo niet meer aankunnen, kan een kwaliteitsvolle service en klantenondersteuning als een kaartenhuis in elkaar storten.”
“Daarom opteren we voor een trage maar gezonde groei, met voldoende aandacht voor kwaliteitsbewaking, tevreden werknemers en een veilige en gezonde werkomgeving. Binnen onze firma investeren we – via onze interne preventieadviseur – bijvoorbeeld veel in fysiek en mentaal welzijn op de werkplek en de werf. Ook Nederlands als voertaal – ongeacht de nationaliteit van een medewerker – is een belangrijk aandachtspunt.” 

Plato inspireert en informeert

Drie jaar geleden stapte Thomas in het Plato-netwerk. Hij is erg enthousiast over de pluspunten die dit lidmaatschap hem opleveren. “Als jonge ondernemer en zaakvoerder mis ik soms de nodige ervaring die oudere collega’s wel hebben. Plato is voor mij een interessant platform om in contact te komen met collega-ondernemers uit erg uiteenlopende sectoren, zodat ik kan ontdekken hoe zij netelige ondernemingsdossiers – in bijvoorbeeld personeelsbeheer of financieel management – aanpakken. Het uitwisselen van die ervaringen en ideeën heeft me al heel wat boeiende inzichten opgeleverd die ik kon toepassen binnen ons bedrijf.”
Tijdens de Plato-netwerksessies spijkert Thomas niet enkel zijn inhoudelijke kennis bij. Hij steekt ook heel wat op over hoe hij als persoon functioneert en welke leiderschapsstijl hij toepast. “Die gesprekken kunnen erg confronterend zijn”, geeft hij toe. “Maar door uit mijn comfortzone te treden, kan ik mijn eigen persoonlijke vaardigheden bijsturen en naar een hoger niveau tillen. Zo heb ik al geleerd om minder introvert te zijn en zaken sneller bespreekbaar te maken. En daar plukt het hele team van Derdaele+ uiteindelijk de vruchten van. Althans, dat hoop ik!” (lacht). 

 

plato logo


 

Is dit iets voor jou?

Wil je graag meer info over Plato?

Neem dan even contact op met Lien of Phaedra of neem een kijkje op de webpagina van Plato.

Klik hier

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie