Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “In plaats van tot de klanten te gaan, laten we hen tot bij ons komen.”

“In plaats van tot de klanten te gaan, laten we hen tot bij ons komen.”

  • 21/05/2024

In het kantoor van White Raven IT in Vilvoorde vind je maar drie werknemers terug: managing partners Ilse De Wit en Raf De Backer, en hun jonge business development manager Wibe Lagae. Met hun kleine team voorzien ze enkele van de grootste Belgische bedrijven van IT-advies en technologische oplossingen. Maar ook het buitenland heeft voor hen alsmaar minder geheimen.

Inspiratiebron voor de branding van White Raven IT is de zeldzame witte raaf. Een bewuste keuze: “Wij zijn ook zeldzame mensen”, legt managing partner Ilse De Wit uit. “We proberen het hoogste niveau van expertise aan te bieden en werken samen met een aantal strategische partners verspreid over heel Europa.” Als IT-consultants werkt het team van White Raven IT het liefst samen met bedrijven als KBC, Agfa en Telenet. “Eén optimalisatie heeft daar een enorme impact”, legt Ilse uit. Bij ons laatste project hebben we met ons tweeën anderhalf miljoen bespaard.” 

Naast adviesverlening helpt White Raven IT bedrijven ook te investeren in innovatieve technologieën. “Zo kunnen de bedrijven extra wins genereren op het vlak van kosten, performance, sustainability, security ...”, vertelt Ilse. “We bouwen het liefst langetermijnrelaties op, zowel met Belgische bedrijven als in het buitenland. Zolang we de klant maar zo goed mogelijk kunnen helpen.”

Organisch en flexibel

In enkele jaren tijd heeft White Raven IT furore kunnen maken in het buitenland, en die ambitie was er al vanaf dag één. “Alles wat we doen gebeurt organisch en op vraag van de markt”, vertelt Ilse. “Al heb ik me ooit voorgenomen – geïnspireerd door de zijderoute – dat ik de hele route tussen België en mijn vakantiehuis in Italië zou aantikken met business.”

Snel schakelen is ook essentieel voor het IT-bedrijf: “Ons aanbod wordt constant aangepast. Wekelijks bespreken we wat nog is en welke nieuwe zaken interessant zouden kunnen zijn. Het team houden we bewust klein, omdat je dan de meest lucratieve, zotte ideeën kunt realiseren. Wibe zei vorig jaar tegen ons ‘Ik wil iets met F1 doen’. Nu heeft hij een F1-event opgezet, volledig ondersteund door partners.” 

Foto, vlnr: Raf De Backer (managing partner), Wibe Lagae (business development manager), Ilse De Wit (managing partner).

White Raven IT

Mohammed en de berg

Het internationaal succes dat White Raven IT geniet, kwam er niet op de klassieke manier. “Toen Raf en ik startten, botste ik op een probleem: als we op de oude manier wilden verkopen, moest ik vijf meetings inplannen om pakweg KBC te overtuigen van onze meerwaarde. En tegen dat een groot bedrijf effectief klaar is om met jou in zee te gaan, ben je soms zes maanden verder; het is een snelweg naar faillissement. Dus dacht ik: in plaats van tot de klanten te gaan, laten we hen tot bij ons komen.”

Hoe Ilse en Raf daarin geslaagd zijn? Eén woord: events. Het concept is simpel, legt Ilse uit: “We nodigen vijf à tien strategisch geselecteerde bedrijven uit en voorzien inspirerende sprekers. We laten de bedrijven informatie uitwisselen en nadien een formulier invullen: met wie zouden ze nog eens willen spreken, over welk onderwerp en wanneer? Onze community is op deze manier zo groot geworden dat we bij onze huidige events vaak een stop moeten zetten op inschrijvingen. Wat het dan weer exclusiever maakt en bedrijven nog meer aanzet om zo veel mogelijk deel te nemen”.

Wees complementair: je team mag niet bestaan uit kopieën van jezelf, maar moet op elkaar aansluiten.

Ilse De Wit, managing partner White Raven IT

Internationaal succes

Ook over de landsgrenzen heen slaat het concept aan. Managing partner Raf De Backer vertelt over zijn tijd in Zweden, waar hij in contact kwam met een medewerker van Carlsberg. “Er was een sterke persoonlijke match tussen enerzijds Ilse en mij en anderzijds ons contact bij Carlsberg. Toen we White Raven IT opstartten, bood ze spontaan aan om haar netwerk met ons te delen. In 2021 gingen we voor het eerst naar Denemarken en organiseerden we een event dat al meteen 5 grote kleppers uit de Deense zakenwereld aantrok. Inclusief Belgische hoedjes, want die avond speelden de Belgische en Deense elftallen toevallig tegen elkaar.”

Het succes verspreidde zich al snel naar andere landen. Ook in Luxemburg heeft White Raven IT een sterk netwerk, en voor hun volgende verovering zet het driekoppig team het vizier op Zwitserland. “Wij hebben vanuit ons aanbod veel affiniteit met financiële instellingen”, vertelt business development manager Wibe Lagae. “Zwitserland leek me dan ook een perfecte match. Via FIT nam ik contact op, intussen hebben we bevestiging dat we een event mogen organiseren bij de Belgische ambassadeur thuis, in Bern.”

Exclusiviteit

Wat opvalt in het internationale succesverhaal van White Raven IT is dat hun klanten – grote bedrijven als KBC, Carlsberg en Nordea Bank – hun grootste ambassadeurs worden. “We hebben een sterk netwerk van bedrijven”, legt Ilse uit. “Bij elk event kunnen we rekenen op onze ‘fanclub’. We organiseren de events ook vaak bij klanten, wat bedrijven een kijkje laat nemen in andermans zaken. Het Deense Ørsted claimt bijvoorbeeld het meest duurzame bedrijf ter wereld te zijn; natuurlijk willen we daar dan eens gaan kijken.” Niet onbelangrijk: door de kleine schaal van hun events slagen ze erin om steeds een hoge mate van exclusiviteit te bewaren. Vijftig aanwezigen is wat Ilse betreft te veel: “Zo kan je geen goede gesprekken voeren. We willen FOMO creëren bij onze klanten: je wilt écht wel bij die gesprekken zijn.”

Als we de drie witte raven vragen wat hun belangrijkste les over ondernemerschap is, krijgen we uiteenlopende antwoorden. “Verkoop eerst, pas dan pas je aanbod aan”, vertelt Ilse. “En wees ook complementair: je team mag niet bestaan uit kopieën van jezelf, maar moet op elkaar aansluiten.” Wibe benadrukt authenticiteit: “Veel bedrijven willen juist met ons samenwerken omdat we oprecht blijven.” Raf kijkt dan weer terug op de prille begindagen van het bedrijf: “We hadden wel expertise, maar wisten daarom niet per se hoe we een bedrijf moesten opzetten. Daar hebben we enorm veel aan het netwerk van Voka gehad. Zonder dat netwerk waren we al drie keer failliet gegaan.” 

Wat is... White Raven IT

  • Opgericht in: 2018
  • Zaakvoerders: Ilse De Wit en Raf De Backer
  • Vestiging: Vilvoorde
  • Activiteiten: Strategisch advies voor en begeleiding bij het navigeren van het technologielandschap.  
Proximus

Artikel uit publicatie