Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Pilz trapt niet in de val en traint medewerkers continu

Pilz trapt niet in de val en traint medewerkers continu

  • 04/01/2024

In de wereld van industriële automatisering en machineveiligheid staat Pilz een reputatie van toewijding aan de bescherming van mensen die met industriële machines werken. Hun missie is ervoor te zorgen dat werknemers veilig naar huis kunnen keren, met behoud van al hun vingers. Recentelijk zijn ze echter geconfronteerd met een aanzienlijke uitdaging die hun systemen wereldwijd volledig heeft ontregeld. Renaat Vandelanotte, CEO van Pilz, deelt graag hoe ze deze uitdaging hebben aangepakt.

Wereldwijde phishingaanval

Renaat Vandelanotte, CEO van Pilz, beschrijft de situatie als volgt: "Onze systemen werden het slachtoffer van cybercriminelen die ze volledig hebben platgelegd. Ze hebben ingebroken en vervolgens losgeld geëist." Pilz heeft echter met vastberadenheid gereageerd en geweigerd te onderhandelen of het gevraagde losgeld te betalen. Dit besluit heeft echter geleid tot de onvermijdelijke taak om al onze systemen wereldwijd volledig te vernieuwen, met het verlies van alle oude gegevens als gevolg.

Het hoofd bieden

Om toekomstige incidenten te voorkomen, hebben we een reeks maatregelen genomen. We hebben systemen geïmplementeerd die medewerkers aansporen extra waakzaam te zijn, vooral bij het ontvangen van e-mails. Het fenomeen phishing is daarbij een voortdurende zorg. Pilz voert regelmatig phishingtests uit om te evalueren of medewerkers vatbaar zijn voor dergelijke aanvallen.

De resultaten van deze tests onthulden dat medewerkers nog steeds gevoelig zijn voor phishingpogingen, vooral bij berichten die financiële voordelen beloven. Pilz erkent het belang van voortdurende training om het bewustzijn van het personeel te vergroten en blijft zich inspannen om medewerkers te informeren over de nieuwste cyberdreigingen.

Monitoring 

Pilz heeft zijn systemen zo ontworpen dat potentiële phishingaanvallen al worden geblokkeerd door de firewall. Desalniettemin benadrukt het bedrijf het belang van het monitoren van de organisatie op verdachte activiteiten en waarschuwt het voor de snelheid waarmee werknemers worden verleid.

Continu proces

Renaat benadrukt het belang van alertheid op elk moment en spoort het andere organisaties aan om vergelijkbare voorzorgsmaatregelen te nemen. Cybercriminelen worden steeds geavanceerder, en de schade die kan ontstaan door onachtzaamheid kan aanzienlijk zijn. Pilz blijft zich inzetten voor de hoogste normen van veiligheid en moedigt anderen aan hetzelfde te doen.

Verander gedrag, voorkom phishingaanvallen

Verbeter de cyberweerbaarheid van je organisatie dankzij een traject met een geautomatiseerde combinatie van phishingsimulaties, security awareness trainings, active reporting en threat intelligence. Zo versterk je de digitale weerbaarheid van jouw onderneming.

Ontdek Cyber Readiness

In samenwerking met Phished & VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen

Contactpersoon

Arnout Deriemaeker

Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering

imu - vzw - Altez
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Uzbrussel