Skip to main content
  • Nieuws
  • Pilootproject Tielt: vluchtelingen aan het werk

Pilootproject Tielt: vluchtelingen aan het werk

  • 13/12/2016

Vluchtelingen op bedrijfsbezoek in TieltOp maandag 12 december bezochten 10 vluchtelingen enkele bedrijven in Tielt. De bezoeken maakten deel uit van een pilootproject dat werd opgestart door Voka West-Vlaanderen, VDAB, OCMW Tielt en Accent Jobs. De bedoeling is om werkzoekende vluchtelingen enkele van de vele openstaande, laagdrempelige vacatures in de regio te laten invullen.

Bij de start van het project werden verschillende vluchtelingen uit Tielt getest op bepaalde basiscompetenties en werd er gepeild naar hun motivatie. Aan de hand van de resultaten selecteerden VDAB en OCMW Tielt 10 vluchtelingen voor bedrijfsbezoeken en aansluitende sollicitatiegesprekken.
 

Het eerste deel van de dag bestond uit bedrijfsbezoeken bij Vulkoprin, Balta Group en Ardo. “Dat zijn drie bedrijven met laagdrempelige vacatures”, zegt Ann Vanassche, regioverantwoordelijke bij Voka West-Vlaanderen. “De regio rond Tielt heeft een lage werkloosheidsgraad, ook bij laaggeschoolden, waardoor dergelijke vacatures vaak moeilijk ingevuld geraken.”
 

Ook voor de deelnemende bedrijven is het pilootproject dus bijzonder interessant. “Bij Vulkoprin zijn er altijd wel openstaande vacatures”, aldus HR-manager Leen Maes. “Iedere vorm van instroom is dus welkom. Daarnaast willen we ook graag een sociaal engagement aangaan en zijn we gewend om met mensen van vreemde origine samen te werken. Net zoals alle medewerkers moeten zij vooral geïnteresseerd en gemotiveerd zijn, en dat lijkt deze groep wel te zijn.”
 

Een vaste job of verdere begeleiding

Eén van die gemotiveerde mensen is Oussalla Biout. Hij woont al 5 jaar in Tielt en hoopt via deze weg eindelijk een vaste job te vinden. “Ik vind dit een mooi initiatief. De bedrijven die we bezochten zijn dicht bij huis, wat het extra interessant maakt. Ik zou er zeker willen werken en doe bijvoorbeeld ook extra mijn best om Nederlands te leren.”
 

Na de bedrijfsbezoeken kregen alle vluchtelingen de kans om met de drie HR-managers een speeddate of een kort sollicitatiegesprek te voeren en eventueel enkele bijkomende tests af te leggen. Voor sommige werkzoekenden zullen die gesprekken een uitzendcontract bij één van de bedrijven opleveren en indien nodig worden er door VDAB bijkomende opleidingen voorzien.
 

Iedereen mag binnen een week een antwoord verwachten en wie niet geselecteerd wordt, zal door VDAB en Accent Jobs verder begeleid en geholpen worden in de zoektocht naar een vaste job. Eventueel komt er volgend jaar een gelijkaardig initiatief met andere geïnteresseerde bedrijven.