Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Pieter Vansichen: “ De vele economische uitdagingen kunnen een brandversneller zijn voor vernieuwing en duurzame groei”

Pieter Vansichen: “ De vele economische uitdagingen kunnen een brandversneller zijn voor vernieuwing en duurzame groei”

  • 31/05/2022

In het februarinummer van ons magazine Bedrijvig Limburg lichtte Pieter Vansichen zijn rol als Voka Global Ambassador Duitsland toe. Binnen het familiebedrijf Vansichen Linear Technology stippelt hij mee de strategische lijnen uit. Daarnaast is hij General Manager van de spin-off Cobotracks. Welke ondernemerslessen trekt hij uit het voorbije jaar?

Pieter Vansichen

Al drie decennia toonaangevend in lineartechniek

“Met Vansichen Linear Technology bieden we al bijna 30 jaar totaaloplossingen voor lineartechniek aan”, zegt Pieter. “Daarnaast  leveren we ook klantspecifieke oplossingen om het werkbereik van robots te vergroten. In 2019 richtten we een spin-off op – Cobotracks – die focust op tracks voor cobots.
”Vanwege van de  bedrijfshistoriek, als exclusieve partner voor Duitse fabrikanten, is Duitsland een belangrijke afzetmarkt voor Vansichen Linear Technology. “Typische klanten bij onze oosterburen zijn machinebouwers, automatiseringsbedrijven  en  robotintegratoren”, geeft Pieter aan. “Met ruim 25 medewerkers in ons land en 8 collega’s over de grens realiseren we een jaaromzet van circa 15 miljoen euro.”

Uitdagingen als game changer

Ook  in  de  nichemarkt  waarin  het familiebedrijf en de spin-off actief  zijn,  duiken  vandaag  de  alom  gekende  uitdagingen  op.  “Ook in onze sector worden we geconfronteerd met tekorten aan grondstoffen en componenten, verstoorde leveringsketens, stijgende prijzen en een krapte op de arbeidsmarkt”, bevestigt Pieter. “Daarnaast zorgde het jojo-effect van de voorbije coronamaatregelen voor heel wat onzekerheid. Maar ondanks die bottle necks zien we dat de business in onze sector enorm boomt, mede door een heroplevende economie na de eerste COVID-19-golven.


”Recent  voegde Pieter nog een extra factor toe aan de lijst van uitdagingen. “Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een ernstige impact op onze sector. Deze  onverwachte  crisis  zorgt  voor  een  nooit eerder  geziene crisis op de staalmarkt, waardoor de prijzen – mede door speculatie – blijven stijgen. Vandaag merken we hoe één schakel in een geglobaliseerde keten onze eigen productie en dienstverlening ernstig in de war kan sturen.”

Focus op langetermijnafspraken

Welke lessen trekt Pieter uit deze crisismomenten? “De aanhoudende prijsstijgingen en stock-breuken in de markt zetten het Just In Time-principe bij klanten zwaar onder druk. Ik merk  dat  onze  klanten  meer  open staan voor langetermijn afspraken, waarbij het maken van forecasts steeds populairder wordt. Het op voorhand vastleggen van leveringen zorgt voor zekerheid, rust en stabiliteit. Ook wijzelf passen deze werkwijze trouwens steeds meer toe. We hebben onze magazijnruimte uitgebreid om extra stocks te kunnen aanleggen en zo te anticiperen op contract- en prijsaanpassingen door onze eigen leveranciers.”
Volgens Pieter is samenwerking tussen alle stakeholders cruciaal om in deze onvoorspelbare tijden het hoofd boven water te houden. “Meer dan ooit moeten producenten, distributeurs, leveranciers en (eind)klanten elk hun duit in het zakje doen. Duidelijke, transparante  langetermijn afspraken tussen zakenpartners worden volgens mij het nieuwe normaal.”

"Dankzij het hybride werken krikken we binnen onze onderneming het rendement van internationale klantencontacten stevig op."

Hybride werken verhoogt rendement

De coronacrisis had voor Pieter nog  een  andere  verrassende  wending. “Aanvankelijk dreigden de strenge lockdownmaatregelen zwaar in te hakken op duurzame klanten- en leveranciersrelaties. Maar dankzij de doorbraak van online  communicatiemiddelen  werd  zakendoen  met  buitenlandse partners een pak makkelijker en efficiënter. Omdat virtueel vergaderen vandaag goed ingeburgerd is, winnen mijn collega’s en ikzelf erg veel tijd die we kunnen besteden aan andere taken. Begrijp me echter niet verkeerd: fysiek contact met zakenpartners blijft voor ons erg belangrijk. We streven naar een gezonde  mix  tussen fysieke en virtuele contactmomenten.”

Tekort aan personeel creëert nieuwe kansen 

Nog een opvallende trend: omdat klanten van Vansichen Linear Technology er nauwelijks in slagen om  technisch geschoold  personeel te vinden, proberen ze meer werk te outsourcen.  Hierdoor krijgen de collega’s van Pieter steeds meer klantenvragen om technische oplossingen te ontwikkelen, te produceren en zelfs ter plaatse te komen installeren. “Die trend kan onze groei een echte boost geven”, zegt Pieter.

Extra nood aan uitwisseling van ideeën

Van één ding is Pieter stellig overtuigd: in tijden van crisis en onzekerheid hebben  ondernemers nood aan het onderling aftoetsen van ideeën en het uitwisselen van ervaringen. “Voka – KvK Limburg organiseert fantastische events en  opleidingen  die een ideale mix bieden van kennisuitwisseling, ontspanning en netwerking. Ik ben een trouwe deelnemer aan hun evenementen met een internationale insteek. Het blijft enorm boeiend en leerrijk om te vernemen hoe collega’s uit andere sectoren specifieke problemen of vragen aanpakken.”

Artikel uit publicatie