Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Peter Vandeput (Van Havermaet): “Maak werk van een familiecharter”

Peter Vandeput (Van Havermaet): “Maak werk van een familiecharter”

  • 16/03/2021

“In een familiebedrijf is de grootste sterkte de familie, maar ook haar grootste kwetsbaarheid.” Zo verwoordde Frederik Vandermarliere, CEO en derde generatie in sigarenfabriek J. Cortès, het werken in een familiebedrijf ooit tijdens een inspiratiesessie bij Voka – KvK Limburg. We vroegen Peter Vandeput, partner bij Adviesbureau Van Havermaet, naar het belang van goede afspraken binnen de familie.

Peter Vandeput partner Van Havermaet
Peter Vandeput, partner adviesbureau Van Havermaet


Waarom is een familiecharter zo belangrijk?

“Als je binnen het familiebedrijf geconfronteerd wordt met problemen zonder dat er afspraken zijn gemaakt, kom je voor een voldongen feit te staan. Vaak is er dan geen tijd meer om  na te denken over de meest optimale oplossing en geraken de gemoederen snel verhit. Met een familiecharter heb je een gids die de familie net in tijden van (onverwachte) problemen door deze situatie kan loodsen. In zo’n charter leg je ankerpunten vast die voor de familie belangrijk zijn.” 

Wanneer begin je best aan een familiecharter?

“Vóór er sprake is van ernstige discussies of problemen. Zodra er verschillende generaties in het familiebedrijf actief zijn, kan het interessant zijn om de koppen bij elkaar te steken en een aantal afspraken op papier te zetten. Maar ook voor verschillende takken binnen dezelfde generatie kan het nuttig zijn om samen over een langetermijnvisie na te denken.”

Hoe stel je een familiecharter op?

“De inhoud hangt af van de familie. Het is belangrijk om stil te staan bij de visie en de missie van het bedrijf zodat iedereen zich hierachter kan scharen. Daarnaast moet de familie ook nadenken over thema’s zoals tewerkstelling en verloning van familieleden, de rol van de schoonfamilie in het bedrijf… Samen met de familie het proces inzetten om zo’n document op te stellen is minstens zo belangrijk als het charter zelf. Bovendien is een familiecharter nooit echt af. Het is een proces dat geregeld opnieuw moet worden bekeken en dat moet geüpdatet worden als bijvoorbeeld een nieuwe generatie zich aankondigt.”

 

Leg de spelregels in jouw familiebedrijf vast!

De kracht van het familiecharter: ontdek het nut
Waarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen familiale aandeelhouders, andere familieleden en het management? Kom tijdens een infosessie het nut van het familiecharter te weten.

Meer info over deze infosessie

Goede afspraken, sterke familiebedrijven: ga aan de slag
Overtuigd van het nut? Voorkom grote problemen op termijn door je spelregels formeel vast te leggen. Werk in een LAB je charter effectief uit en word geïnspireerd door andere families.

Meer info over dit LAB

Kan je niet wachten tot september om aan de slag te gaan?
Maak jouw charter op maat via een individueel traject. Na een intakegesprek gaan we samen met je aan de slag en werken we jouw familiecharter uit van A tot Z. Meer info >>

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers