Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Personeelsuitval groter dan ooit tijdens afkoelingsweek

Personeelsuitval groter dan ooit tijdens afkoelingsweek

  • 15/12/2021

Voka maakt zich zorgen om de personeelsbezetting in de bedrijven volgende week. Door de extra week kerstvakantie en de zware uitval door ziekte en quarantaine zullen fors meer medewerkers niet aan het werk gaan. Voor verschillende sectoren is het jaareinde echter een bijzonder drukke periode. Voka vraagt dan ook om flexibiliteit van alle overheden, zowel op het vlak van studentenarbeid als op het vlak van kinderopvang wanneer de scholen gesloten zijn.

“De tweede helft van december is traditioneel een erg drukke periode. En net nu is de personeelsuitval groter dan ooit. Voka vraagt om soepel om te springen met studentenarbeid zodat onze jongeren ook in de afkoelingsweek kunnen worden ingezet als jobstudent. Onze ondernemingen kunnen alle extra handen gebruiken de komende weken om elke klant een goede dienstverlening te bezorgen”, zegt gedelegeerd bestuurder van Voka Hans Maertens

De extra week kerstvakantie die volgende week start, levert problemen op qua personeelsbezetting in ondernemingen. In de logistiek, de retail, de zorg en de productiesector melden ouders dat ze volgende week niet op het werk zullen zijn. Ook worden bedrijven geconfronteerd met ziektes en quarantaines.

Vooral in bedrijven waar medewerkers niet kunnen telewerken, dreigt een probleem te ontstaan. Door coronabesmettingen en quarantaines zijn meer medewerkers dan anders niet inzetbaar op de werkvloer. Uit een recente Voka-enquête blijkt dat gemiddeld 6% van de medewerkers in Vlaamse bedrijven thuis zit wegens corona. Daar komen straks de ouders bij die geen opvang vonden voor hun kinderen.

Studentenarbeid en kinderopvang 
Voka vraagt de overheden om de regels rond studentenarbeid vanaf volgende week soepel te interpreteren zodat jongeren ingezet kunnen worden als jobstudent, ook al is de reguliere kerstvakantie nog niet begonnen. Zo kunnen ze onze ondernemingen op een flexibele manier helpen om het personeelstekort aan te vullen.

Voor ouders die volgende week niet kunnen telewerken of geen oplossing voor opvang vinden, moeten lokale besturen kinderopvang organiseren. Voka merkt dat opvanginitiatieven niet altijd even flexibel zijn in het bepalen welke kinderen in aanmerking komen voor de opvang. Sommige opvanginitiatieven vragen een attest van de werkgever. Dat is een te strenge aanpak. Voor Voka moet er snel duidelijkheid komen over de opvangmogelijkheden zodat ouders weten waarop ze beroep kunnen doen.

“Wanneer de scholen sluiten, moet er in opvang worden voorzien voor kinderen van ouders die niet kunnen telewerken. Dat is de afspraak. We vragen dat lokale opvanginitiatieven de nodige flexibiliteit aan de dag leggen zodat ouders toch kunnen blijven werken”, aldus nog Hans Maertens.

Contactpersoon

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel