Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Overlegcomité moet vandaag verplicht telewerk opheffen: "Medewerkers vragen zelf om te mógen terugkeren"

Overlegcomité moet vandaag verplicht telewerk opheffen: "Medewerkers vragen zelf om te mógen terugkeren"

  • 10/02/2022

Het verplichte telewerk moet zo snel mogelijk verdwijnen. Na bijna twee jaar bijna onafgebroken telewerk is de citroen volledig uitgeperst. "We mogen wel samen gaan eten, maar niet samen op kantoor. Ik krijg het niet meer uitgelegd", getuigen Voka-leden.

"Nu het gemiddelde aantal coronabesmettingen fors aan het dalen is, pleiten we voor een telewerkaanbeveling in plaats van een verplichting." Deze gezamenlijke oproep doet Voka samen met het VBO, UWE en Beci aan het overlegcomité.

“Het verplichte telewerk moet zo snel mogelijk verdwijnen. België heeft het strengste telewerkregime van heel Europa. Telewerk zal in de toekomst vanzelfsprekend een belangrijke plaats blijven innemen in onze bedrijven. Maar laat dit nu over aan de bedrijven die zelf hun werkorganisatie regelen”, bepleit Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, in aanloop van het overlegcomité van vandaag. "Het overlegcomité kan beslissen om het verplicht karakter van het thuiswerk per direct op te heffen."

Verschillende Voka-leden getuigden de voorbije dagen ook in de pers over de vele nadelen van telewerk. "Ik krijg het niet meer uitgelegd aan mijn werknemers", zegt Charlotte Pille, partner van accountancykantoor VGD in De Morgen. "Ik voel me bijna verplicht om uit te dragen wat de overheid oplegt. Maar mensen snappen niet dat wij wel met alle collega's iets kunnen gaan eten buiten de werkuren, maar niet op kantoor mogen samenkomen."

Werknemers vragen het zelf

"Als je moet brainstormen via een scherm is er weinig plaats voor non-verbale communicatie of humor", voert CEO Christine Van den Berghe dan weer aan in die krant. "Mensen hebben nu veel minder het gevoel dat ze deel uitmaken van een groep. Dan is het ook moeilijk om samen creatief te zijn."

Charlotte Pille merkte in Het Laatste Nieuws op dat werknemers zélf trouwens vragende partij zijn om weer meer naar kantoor te mogen komen. "Wie naar kantoor wil, moet z'n stoeltje boeken, maar steeds vaker krijg ik de opmerking: 'Oei, ik was te laat, en de vloer zit al vol. Mag ik echt niet komen?' Het wringt als leidinggevende om dan de regels van de overheid te moeten blijven volgen."

Recente studie

Ook een recente studie in het topmagazine Nature wijst op nadelige effecten. Deze bekeek de impact van telewerk bij zo'n 60.000 Microsoft-medewerkers tijdens het eerste halfjaar van 2020. 

Onderzoekers tonen aan dat langdurig algemeen telewerk leidt tot minder innovaties, een verstoorde creativiteit, minder samenwerking binnen het team en over teams heen, en tot slot ook een verminderde productiviteit. 

 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel