Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Orry Van de Wauwer (CD&V) op zomerstage bij ATF Wegenbouw

Orry Van de Wauwer (CD&V) op zomerstage bij ATF Wegenbouw

  • 05/10/2021

Vlaams Parlementslid en Senator Orry Van de Wauwer meldt zich met zijn medewerker Pieter De Cock stipt aan op Het Voorhof 5 te Zandvliet (Antwerpen), waar ATF gevestigd is. Hij wordt er opgewacht door eigenares en zaakvoerdster Mieke Frijters en Bouw & HSE-manager Koen Van Caesbroeck. De start van een boeiende dag, waarbij ze de geschiedenis en corebusiness van het bedrijf beter leren kennen, de recycling site bezoeken en eindigen op een ATF-werf bij een belangrijke klant, BASF Antwerpen.

ATF, in de jaren 60 opgericht door Kees Frijters als Aannemings- en Transportbedrijf Frijters is mee gegroeid met de industriële ontwikkeling in de Antwerpse haven. Inmiddels ligt de focus op het algemene aannemingswerk, specifiek voor de grote industriële spelers in de Antwerpse haven of voor de naburige lokale overheden (onder meer, Stabroek, Essen, Kapellen, Antwerpen). Bij een warme kop koffie en een lekker speculaaskoekje legt Mieke uit dat ze bewust kiezen voor de industriële nichemarkt en voor de lokale overheden in de buurt te werken. Ze rekruteren hun medewerkers ook uit de regio. In 1982 kwam ze samen met haar broer in de zaak en in 2014 koos ze ervoor het roer volledig in handen te nemen. Vol trots vertelt ze dat inmiddels de 3de generatie mee aan boord is.

ATF telt een 120 tal medewerkers die samen zoveel mogelijk maatwerk leveren voor hun klanten, zowel kleinere werken als grote aannemingen variërend van grondwerken, rioleringswerken, verhardingen, aanleg van wegeninfrastructuur, recyclage van wegenbouwmateriaal, signalisatie en straatmeubilair. Verder doen ze ook aan bodemsanering, zeven ze zanden en gronden, slaan ze schone grond op en zetten ze een speciale ‘zandzuigwagen’ in op specifieke plaatsen waar ze rond leidingen en nutsvoorzieningen moeten werken. Tot slot hebben ze een eigen technische dienst voor het onderhoud van hun uitgebreid wagen- en machinepark.

Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer zal later op de dag opmerken dat ‘ontzorgen’ voor hem duidelijk in het DNA van ATF ingebakken is. De klanten ontzorgen door met sterk opgeleide medewerkers mee te denken met de opdrachtgever, oplossingsgericht ingesteld zijn met bijzondere aandacht om dit in de meest veilige omstandigheden te doen. Dit blijkt ook uit het werfbezoek later op de dag bij BASF. Werken op deze immense site doe je immers volgens de strikte veiligheidsregels die gelden in de chemische nijverheid. Maar ATF ontzorgt niet alleen haar klanten, ATF ontzorgt ook haar medewerkers door heel praktische begeleiding bij hun ‘paparassenwinkel’ en gepaste medische opvolging. Zo konden de medewerkers tijdens de hele coronaperiode vlot opgevolgd worden door de eigen bedrijfsartsen, had het bedrijf een hele voorraad testen gekocht en is niemand ongerust en onzeker geweest tijdens de werkuren. “Onze mensen appreciëren dit enorm”, stelt Mieke. Bewijs vind je terug in het feit dat ATF weinig personeelsverloop kent en er een (h)echte band is.

Het circulair denken is ook een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van ATF en vindt men terug in een rits aan toepassingen. Zo is er niet alleen de recyclingsite van ATF waar wegenbouwmateriaal vermalen en verwerkt wordt tot nieuw bruikbaar materiaal, maar past ATF ook vaak allerlei concrete nieuwe technieken toe als het hergebruik van opgepompte waters, nieuwe asfvalttoepassingen, drainagemogelijkheden die water langzamer opnieuw in de grond laten sijpelen, enz.

Mieke en Koen hebben voor de stagiair ook een reeks concrete tips. Zo vragen ze dat overheden meer souplesse tonen in hun aanbestedingsmethodes. In het schrijven van een bestek en het toekennen van een opdracht weegt het prijskaartje teveel door, terwijl er ook aandacht zou moeten zijn kwaliteitseisen, onderhoudsnoden op middellange termijn, toepassing van duurzaamheidsoplossingen. En vooral als overheid dien je bij het toekennen van een opdracht niet alleen een eisenbundel te hebben, maar achteraf ook duidelijk te controleren of die op het terrein ook effectief geïmplementeerd worden. Zeker in een grensregio komt ook het pleidooi naar voor om de regels overal gelijk toe te passen. Verborgen protectionistische maatregelen zijn nooit goed voor een open en eerlijke concurrentie. Mieke en Koen maken dit met een veelvoud aan concrete voorbeelden duidelijk aan dhr. Van de Wauwer.

Dan het een succesvolle stagedag is geworden blijkt op het einde van de dag wanneer Orry Van de Wauwer en zijn medewerker Pieter De Cock Mieke en Koen uitnodigen om binnen een half jaar een opvolgbezoek te brengen aan het Vlaams Parlement.

imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - Recupel
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
Advertentie VanRoey- nov
AW_Digitalisering