Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • OrderCast: “We verspelen kansen voor digitale transitie”

OrderCast: “We verspelen kansen voor digitale transitie”

  • 09/06/2023

Ayoub Assaban zet met OrderCast in op de VS

De Brusselse start-up OrderCast, specialist in digitale verkoopsystemen, ziet zijn groei vooral in de Verenigde Staten. In Europa, en in het bijzonder ons land, verspelen bedrijven en het beleid kansen op een efficiënte digitale transitie”, aldus Ayoub Assabban, stichter en CEO van OrderCast.

Tekst: Jan Van Doren

Assabban, een jonge Brusselaar met Marokkaanse roots, ontwikkelde in de groothandel van zijn vader een oplossing om bestellingen te digitaliseren. Op basis van deze ervaring startte hij vorig jaar een eigen onderneming, OrderCast, samen met Borys Turii, een IT-expert uit Oekraïne. OrderCast ontwikkelde een tool waarmee groothandelaars  hun bestellingen digitaal kunnen automatiseren met behulp van Google Sheet en een spreadsheet.  

“Onze tool is heel gemakkelijk te hanteren, ook door gebruikers zonder veel IT-kennis. Het grote voordeel is dat we een prêt-à-porter aanbieden waarmee men binnen de maand aan de slag kan”, zegt Assabban. “Op de markt worden tal van oplossingen op maat aangeboden, waarbij evenwel heel veel tijd en geld naar ontwikkeling gaan, gebruikers technisch ondergelegd moeten zijn, en het systeem, eens ontwikkeld, vaak aanpassingen nodig heeft. Ons confectiepak is niet volledig op maat, maar dekt toch al snel 80% tot 90% van wat de klant nodig heeft.”

assaban

Toekomst in de VS

OrderCast heeft enkele klanten in Brussel, maar heeft intussen zijn zinnen volop gezet op de Amerikaanse markt. Er werd recent in de VS 3 miljoen euro opgehaald bij enkele investeringsfondsen. Op een jaar tijd verwierf OrderCast 50 klanten en steeg het aantal medewerkers van twee naar twintig. Assabban: “We investeren vooral in groei. We willen volgend jaar een break-even bereiken.”

Voor de CEO van OrderCast is de Amerikaanse markt beloftevoller dan de Europese. “Het klinkt misschien eigenaardig, maar de digitalisering van de handel is in grote delen van de VS nog onderontwikkeld, meer dan in Europa. Tegelijk staan Amerikaanse ondernemers heel open voor digitale transitie. De Amerikaanse markt is ook veel homogener, dus toegankelijker.”

Talent uit Oekraïne

Assabban vindt ook het beleid in ons land niet zo bevorderlijk voor de digitale transitie. “Het Brussele Hoofdstelijk Gewest steunt bedrijven in hun digitale transitie, mooi, maar ik zie veel steun gaan naar projecten met achterhaalde technologie, die vaak onveilig is.”

Hij betreurt ook de aanpassingen in het regime van auteursrechten, die het voor IT’ers minder aantrekkelijk maken. En verder vindt hij het fiscaal regime van stock-options ook een rem voor start-ups om zich in België te ontwikkelen, verwijzend naar Collibra, de Brusselse specialist in big data, die onder meer om die reden besliste uit te vlaggen naar Amsterdam.

Personeel trekt OrderCast aan in het buitenland. “Ze kunnen op afstand werken, dus we kunnen overal talent aantrekken.” Via het netwerk van zijn medevennoot heeft hij een achttal medewerkers uit Oekraïne, meestal werkzaam vanuit Kiev. “Ze hebben daar toptalent in de IT”, beklemtoont Ayoub. Zelf heeft hij als enige van het bedrijf zijn basis in Brussel en reist hij voortdurend rond.

Artikel uit publicatie