Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Orbix zet in op digitale transformatie

Orbix zet in op digitale transformatie

  • 01/12/2022

Orbix scoort al vele jaren met circulair en innovatief ondernemen. Maar hoe scoort deze Genkse reststroomverwerker op het vlak van digitale strategie en organisatie? Die vraag stelden we aan Niels Guilliams, IT-projectingenieur bij het bedrijf. Hij legt uit hoe deelname aan het Digichange-traject van Voka een echte wake-upcall was om binnen Orbix alle neuzen in dezelfde digitale richting te krijgen.

Niels Guilliams - Orbix

 

IT-aanpak van a tot z

Niels kwam in september 2021 aan boord van Orbix. “Als IT-projectingenieur ben ik verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van interne IT-processen. Dit gaat heel breed, van IT-helpdesk tot optimalisaties. Een van mijn taken is om verbeterpunten qua digitalisering in kaart te brengen en oplossingen aan te reiken. Zo is het digitaliseren van ons magazijnbeheersysteem een van de projecten waaraan we volop werken. Ook het laten uitdoven van rapporteringen op papier en in Excel – ten voordele van slimme software – is een belangrijke digitale werf binnen ons bedrijf.”

 

Trendsetter in kringloopeconomie

Dit jaar blaast Orbix twintig kaarsjes uit. De voorbije drie decennia heeft het bedrijf, met vestigingen in Genk en het Waalse Farciennes, een stevige reputatie opgebouwd als verwerker van metaalslakken. “Al sinds 2002 ontwikkelt en verkoopt Orbix duurzame grondstoffen en technologieën voor de bouw- en staalsector”, legt Niels uit. “We recupereren het metaal uit de restfracties die ontstaan tijdens de metaalproductie. Het Limburgse Aperam is onze grootste en belangrijkste klant. De minerale fractie die na de metaalrecuperatie nog overblijft, verwerken we tot nieuwe, waardevolle grondstoffen en producten. Zo produceren we diverse granulaten die opnieuw gebruikt worden voor de aanleg van wegen en de productie van bakstenen en betonnen klinkers.”

 

“ Dankzij het Digichangetraject realiseren we digitale quick wins en tekenen we een strategie uit.”

 

Digitaal roer omgooien

Circulaire productie, innovatie en kwaliteit staan hoog aangeschreven bij Orbix. “Wist je trouwens dat we de uitvinder zijn van de CO2-negatieve baksteen?” zegt Niels. “Dankzij vele jaren van doorgedreven onderzoek en ontwikkeling bieden we stenen aan die CO2 vasthouden, ook als ze gerecycleerd en opnieuw verwerkt worden. Onze directie is – terecht! – erg trots op dit unieke concept. Die doordachte aanpak moeten we volgens mij ook kunnen realiseren op het vlak van digitalisering binnen Orbix.”

 

Digichange als wake-upcall

Het Digichange-traject van Voka leek volgens Niels het ideale platform om te achterhalen hoe Orbix zou scoren wat digitale transformatie betreft. “Ik ontdekte het traject tijdens mijn deelname aan de Voka Business Club Artificiële Intelligentie”, licht hij toe. “Na een intakegesprek raakte ik nog meer overtuigd van de meerwaarde van Digichange. Nadat we via een Digiscan een verhelderend rapport over onze digitale maturiteit te zien kregen, besliste ik – na groen licht vanuit de directie – om Digichange op te starten.”

 

Leidraad en kompas

Een van de verbeterpunten is het scherpstellen van een digitale strategie, inclusief een heldere communicatie naar medewerkers. “Alvorens te focussen op concrete digitalisatieprojecten is het cruciaal om een duidelijk langetermijnbeleid te ontwikkelen en alle neuzen in dezelfde richting te krijgen”, bevestigt Niels. “Dankzij Digichange heb ik alvast geleerd dat digitalisatie als een rode draad door het ondernemingsbeleid moet lopen. Het stroomlijnen van digitale processen kan zeker gecombineerd worden met de realisatie van quick wins. Een van die quick wins is bijvoorbeeld het automatisch verwerken en afhandelen van facturen via robotprocesautomatisering.”

“In elk geval vormt het Digichange-traject voor ons een leidraad en een kompas om de goede digitale richting uit te varen én op koers te blijven. Hierbij is de rol van Voka als facilitator en matchmaker met inspirerende digitale spelers niet te onderschatten.”

Contactpersoon

Veroniek Hermans

Senior adviseur innovatie & digitalisering

Artikel uit publicatie