Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Orbix wint de Limburgse Innovatie Award 2023

Orbix wint de Limburgse Innovatie Award 2023

  • 30/01/2024

Met als genomineerden Orbix, Tectum Group en SOLTECH stond het dit jaar al vast dat de Innovatie Award naar Genk zou verhuizen. Het is uiteindelijk Orbix die zich de trotse laureaat van 2023 mag noemen. De ontwikkelaar van duurzame materialen en technologieën voor de bouw -en staalsector krijgt de Innovatie Award van Voka – KvK Limburg voor  haar doorgedreven innovatie-investeringen in de gepatenteerde Carbstone-technologie. “Na een investeringstraject van bijna twee decennia heeft het bedrijf de eerste commerciële realisaties van deze technologie succesvol weten af te ronden. Deze Innovatie Award is een beloning voor de jarenlange inzet in de onderzoek en ontwikkeling van een unieke technologie die onze provincie op de innovatieve wereldkaart zet”, zeggen Johann Leten en Cathérine Dreesen, gedelegeerd bestuurder en directeur innovatie van Voka – KvK Limburg. 

Al sinds 1994 ontwikkelt en verkoopt Orbix duurzame grondstoffen en technologieën voor de bouw- en de staalsector. Daarnaast bieden ze hun klanten en partners ook ondersteunende logistieke diensten aan. De bedrijfsnaam die ze sinds 2016 hanteren is ook niet toevallig gekozen: een verwijzing naar het Latijnse woord ‘orbis’ dat cirkel betekent, een symbool dat volledig in lijn ligt met het geloof in de circulaire economie.  

Het bedrijf uit Genk – bekend van de verwerking van metaalslakken van staalproducent Aperam – legt zich zo al sinds 2004 toe op de zogenaamde Carbstone-technologie. Zo levert de onderneming de knowhow en grondstoffen voor bouwmaterialen die geproduceerd worden zonder cement of extra energie, maar door binding van CO2. Door deze technologie hebben de materialen een zeer lage en zelfs negatieve CO2-voetafdruk, wat ze dus zeer duurzaam maken. Deze technologie is in deze toepassing vrij uniek in de wereld.  

“Na zich jarenlang te hebben toegelegd op onderzoek en ontwikkeling heeft Orbix in 2023 met de Limburgse bedrijven Gubbels en Vandersanden de eerste commerciële realisaties van deze Carbstone-technologie succesvol afgerond. Een mijlpaal voor het bedrijf én voor Limburg”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg

 “Deze nieuwe en duurzame bouwproducten bestaan voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal van Orbix”, vult Cathérine Dreesen, directeur innovatie van Voka – KvK Limburg aan. Deze realisaties zijn hiermee het resultaat van een strategisch en doorgedreven innovatietraject waarbij de onderneming in samenwerking met kennisinstellingen en universiteiten alle mogelijke ondersteuningsmiddelen- en mogelijkheden heeft toegepast om deze Limburgse innovatie te valoriseren. Orbix positioneert zich zo niet enkel als een innovatieve koploper, maar ook als een inspirator en facilitator van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Limburg en daarbuiten. Het is daarom dat we deze Genkse onderneming belonen met onze Innovatie Award 2023 die we samen met VLAIO uitreiken.” Het bedrijf krijgt de award uit handen van gouverneur Jos Lantmeeters en Bart Soetaers, ondervoorzitter van Voka – KvK Limburg.