Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Oproep aan de overheid: meer budget voor technisch onderwijs!

Oproep aan de overheid: meer budget voor technisch onderwijs!

  • 31/03/2023

In de jaarlijkse VDAB-lijst van knelpuntberoepen prijken technische profielen jammer genoeg al enkele jaren bovenaan. De vraag naar onder meer onderhoudstechnici, monteurs en ingenieurs bij Vlaamse werkgevers is groot. Ook bij Futech/iLumen, een van de grootste zonnepaneleninstallateurs van Vlaanderen. Hoe kijkt CCO Frans-Joseph Joosten naar deze trend?

Frans-Joseph Joosten (Futech/iLumen)


 

Bij zowel Futech als iLumen – allebei gevestigd in Tessenderlo – kunnen technische talenten zich volop uitleven bij het ontwikkelen, produceren en installeren van slimme oplossingen voor zonne-energie. “Onze medewerkers – van ingenieurs tot elektriciens – zetten hun technische expertise en ervaring in voor de beste oplossingen in duurzame energieproductie en -opslag”, zegt Frans-Joseph. “Omdat onze bedrijven stevig groeien, zijn we continu op zoek naar nieuw talent. Die zoektocht verloopt echter vaak moeizaam.”

Te weinig instroom

Een van de redenen? Het gebrek aan geschoolde technische profielen die op de Vlaamse arbeidsmarkt instromen. “Ondanks verwoede inspanningen van diverse partijen blijft het – zowel in het secundair als hoger onderwijs – moeilijk om jongeren warm te maken voor STEM-richtingen”, aldus Frans-Joseph. “Bovendien blijven jongeren na hun masteropleiding vaak verder studeren, wat het aanbod nog meer onder druk zet. Bedrijven hebben echter nood aan technische, wetenschappelijke en ingenieursprofielen om hun innovatieve projecten te kunnen realiseren.”

Meer budget voor onderwijs

Frans-Joseph heeft dan ook een duidelijke oproep voor de diverse overheden in ons land: “Steek een tandje bij in het promoten van STEM-richtingen naar jongeren én hun ouders. Geef onderwijsinstellingen meer middelen om technisch lesmateriaal – zoals machines en apparatuur – aan te kopen, zodat leerlingen en studenten voldoende praktijkervaring kunnen opdoen. Hoe vroeger jongeren kunnen proeven van techniek en wetenschap – waarom al niet vanaf de kleuterklas? – hoe meer talent we kunnen laten ontplooien.”

"Al vanaf de kleuterklas kunnen we kinderen laten proeven van techniek en wetenschap."

Technisch onderwijs opwaarderen

“STEM-vakken worden vaak als moeilijk gepercipieerd”, geeft Frans-Joseph nog aan. “We moeten dringend werk maken van het opwaarderen van het technisch en beroepsonderwijs. Dat is ook een oproep aan ouders, die technische opleidingen vaak nog als ‘minderwaardig’ bekijken. De job van onderhoudstechnicus of elektricien is even nuttig en waardevol als die van bijvoorbeeld arts of advocaat. Laat ons samenwerken aan initiatieven om die perceptie te realiseren.”

De daad bij het woord

De voorbije jaren voegde Frans-Joseph alvast de daad bij het woord. Als voorzitter van de Ondernemersclub Tessenderlo-Ham zet hij graag zijn schouders onder lokale projecten en hij werkt mee aan het VLAIO-project ‘Ondernemers voor de klas’. “Met Futech/iLumen ondersteunen we scholen die werken aan projecten als First Lego League, we ondersteunen het TALim-project dat jongeren inspireert om voor STEM-opleidingen te kiezen en we hebben ook een samenwerking met CleanTechPunt.”

Een ander initiatief waar Frans- Joseph erg trots op is, is de door hem opgestarte iLumen European Solar Challenge, een 24 urenrace met zonnewagens op het racecircuit van Zolder, uniek in de wereld! “Wat ooit startte als een hobby, is vandaag uitgegroeid tot een krachtig platform dat hogeschool- en universiteitsstudenten uit diverse landen samenbrengt rond techniek en duurzame energie. Het is telkens opnieuw fantastisch om te zien hoe enthousiast studenten aan deze challenge meewerken.”

Contactpersoon

Mohamed Abidar

Adviseur arbeidsmarkt

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie