Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Opportuniteiten voor Belgische bouwbedrijven voor wederopbouw Albanië na zware aardbeving

Opportuniteiten voor Belgische bouwbedrijven voor wederopbouw Albanië na zware aardbeving

  • 18/02/2020

Seminarie - 03/03/2020 Meise

26 november werd Albanië getroffen door een aardbeving van 6.4 op de schaal van Richter. Door krachtige naschokken werden honderden gebouwen verwoest en verloren duizenden families hun woning. De schade liep op tot bijna een miljard euro. Na steun van European Academy of the Regions en een donorconferentie op 17 februari in Brussel, zijn er opportuniteiten bij de wederopbouw voor Belgische bouwbedrijven. Voka Vlaams-Brabant organiseert een seminarie op 3 maart 2020 in Meise samen met de Confederatie van de bouw en de Albanese overheid over deze internationale samenwerking.
 

Samenwerking Albanese overheid
Het economische en kloppende hart van Albanië is geraakt. Er zijn niet alleen duizenden woningen onbewoonbaar geworden, ook scholen, hotels en verschillende openbare gebouwen. Er zijn tot op heden meer dan 40.000 gebouwen geïnspecteerd op structurele beschadiging… En de teller loopt door, aldus Louis Delcard, oud-voorzitter Voka.
In samenwerking met de European Academy of the Regions en de Confederatie van de Bouw organiseert Voka Vlaams-Brabant een seminarie rond de mogelijke bouwopportuniteiten in Albanië. Dit zal plaatshebben  in het cultureel centrum van Meise op 3 maart. 

Expertise Belgische bouwbedrijven internationaal gekend
De technologie, knowhow, bouwtechnieken en -materialen van onze Belgische bedrijven komen in aanmerking voor de wederopbouw van Albanië. Prefab oplossingen waarin sommige Belgische bedrijven gespecialiseerd zijn zowel voor woningen, meergezinswoningen, appartementsgebouwen, scholen en andere typologieën kunnen een voor de hand liggend antwoord bieden op de hoogdringendheid van de situatie. Er is ook nood aan herstel van wegen en grotere infrastructuurwerken die gepaard gaan met stadsontwikkeling.

Opportuniteiten voor grote infrastructuurwerken en duurzame energie
Albanië is veel meer dan een land getroffen door een zware aardbeving. Het land is in volle groei en hiervoor dienen grotere infrastructurele werken gerealiseerd te worden zoals de bouw van de internationale luchthaven van Vlorë – waarvoor onlangs een internationale tender is opgestart–, de 300km lange Adriatisch-Ionische autosnelweg langs de kust, badsteden, toeristische resorts en zoveel meer. Bovendien is er het potentieel van zonne-energie in een land waar meer dan 300 dagen per jaar zon is, het potentieel voor windenergie en hydro-elektriciteitscentrales in de land met een bergachtig reliëf, en nog veel meer.
De technologie, know-how, bouwtechnieken en bouwmaterialen van onze Belgische bedrijven komen in aanmerking voor de wederopbouw van de infrastructuur. Prefab oplossingen waarin sommige Belgische bedrijven gespecialiseerd zijn zowel voor woningen, meergezinswoningen, appartementsgebouwen, scholen en andere typologieën kunnen een voor de hand liggend antwoord bieden op de hoogdringendheid van de situatie.
Louis Delcard, oud-voorzitter Voka
 

Contactpersoon

Anoesj Mouradian

Key Account Relatiebeheerder

Proximus