Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 'Opnieuw valt hefboom voor duurzame investeringen weg'

'Opnieuw valt hefboom voor duurzame investeringen weg'

  • 16/09/2022

Met de schrapping van het ENA-gebied Zwaaikom-Ranst verdwijnt er in Vlaanderen opnieuw potentieel industriegebied aan het water, zonder dat dit elders gecompenseerd wordt. In economisch moeilijke tijden met buitensporige energieprijzen en torenhoge loonkosten is dit volgens Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een zoveelste gemiste kans voor onze economie.

'We moeten net alle mogelijke hefbomen voor duurzame investeringen door onze bedrijven gebruiken in Vlaanderen, Antwerpen én Limburg. De realisatie van voldoende watergebonden bedrijventerreinen is nodig om het transport via het kanaal te versterken', stelt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Zo investeerde de Vlaamse regering in de verhoging van de bruggen over het kanaal – net om meer watergebonden activiteit toe te laten - alleen blijft de investering in de terreinen die hiervoor nodig zijn uit.

​'We stellen ook vast dat er de afgelopen vijf jaar veel meer potentieel industriegrond geschrapt is dan gerealiseerd. Het is daarom dat wij vanuit Voka – KvK Limburg, Voka Antwerpen-Waasland & Voka Mechelen-Kempen in het belang van onze Limburgse en Antwerpse ondernemingen compensaties vragen door de ontwikkeling van bijkomende industriegebieden aan het Albertkanaal en door een doorstart te creëren van bestaande ENA-dossiers die deze legislatuur nog gerealiseerd kunnen worden.'

Contactpersonen

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

Philippe Heyvaert

Secretaris-generaal

AW_Welt_6stappenplan