Dit opinistuk wil ik graag openen door 3 open deuren in te trappen. Eén: digitalisering is noodzakelijk voor de groei van bedrijven. Twee: corona is een enorme katalysator geweest op vlak van digitalisering. Drie: pas door je businessmodel aan te passen haal je maximaal profijt uit digitalisering.
Deze drie open deuren zijn stellingen die we afgelopen maanden talloze keren konden optekenen uit de monden van experten, bedrijfsleiders of politici. Zo is digitalisering één van de groeidomeinen van het Plan Samen Groeien van Voka. Dat corona een en ander versneld heeft, konden we ook al vaker lezen, onder andere in dit magazine. De bedrijven die deze pandemie aangrepen om hun werkwijze aan te passen naar meer digitaal, zijn niet te tellen. Die nieuwe, digitaal gestoelde businessmodellen zijn dan weer nodig om te vermijden dat concurrentie jouw zwaktes uitbuit en je op snelheid pakt.
“Als die deuren al openstaan, waarom trap je ze dan nog eens in?”, hoor ik je zeggen. Simpel: omdat het nodig is. We zien vandaag, ondanks het tot in den treure herhalen van deze boodschappen, nog steeds een digitalisering op verschillende snelheden. De topbedrijven op dit vlak hebben het al lang begrepen, hebben hun bedrijfsvoering helemaal omgegooid en surfen nu op een golf die hen een kwantumsprong voorwaarts zal brengen. Een andere groep beseft wel dat digitalisering the way to go is, maar implementeerde het nog niet in de eigen werking. En dan heb je de bedrijven die dénken digitaal bezig te zijn omdat ze toch allemaal een laptop, smartphone en website hebben.
Daarom is het belangrijk dat Voka als werkgeversorganisatie blijft kloppen op deze nagel. Want we willen allemaal bedrijven die floreren, groei kennen en onze economie naar ongekende hoogtes stuwen. Alleen door te beseffen dat we daarvoor de digitale kar op moeten, zullen we daarin slagen.
Wie digitaliseert en innoveert, groeit. En ondanks alle steun moet dit ook vanuit de bedrijven zelf komen.
Benny Smets - voorzitter van de raad van bestuur van Voka Vlaams-Brabant
Quasi hetzelfde liedje zouden we kunnen afspelen als het over innovatie gaat. Ook hier geldt dat wie innoveert, groeit. Zo toonde recent onderzoek van het Europese Intellectual Property Office aan dat de omzet per werknemer voor ondernemingen die beschikken over intellectuele eigendomsrechten zoals patenten, maar liefst 55 procent hoger ligt dan bij ondernemingen die daar niet over beschikken. Specifiek voor kmo's loopt dit zelfs op tot 68 procent.
Wie wil innoveren, moet onderzoeken en ontwikkelen. Voor kleine bedrijven knelt daar vaak het schoentje, want dat laatste kost geld. Geld waarvan bovendien je niet altijd zeker bent dat het iets zal opleveren. De Vlaamse innovatiesteun is daarom cruciaal en het is goed te zien dat die voor het derde jaar op rij sterk gestegen is, met in 2020 een recordbedrag van 267 miljoen euro.
Toch blijft innovatie vaak vooral iets voor de grote bedrijven. Daarom is uitwisseling van kennis zo belangrijk en dat kan in onze regio nog een pak beter. Vlaanderen gaat prat op de sterkste kennis- en onderzoeksinstellingen die popelen om hun kennis om te zetten in praktijk. Willen we álle ondernemingen op de innovatietrein te krijgen, moeten samenwerking en kennisuitwisseling nog versterkt worden. Laten we er samen voor zorgen dat dit geen open deur wordt die we volgend jaar opnieuw moeten opentrappen.